یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: درخواست طرف غربی در مورد مذاکره برسر توان موشکی ایران به معنای آن است که جمهوری اسلامی سلاح خود را زمین گذاشته و خلع سلاح شود و طرف مقابل مسلح پای میز مذاکره بیاید.
مرتضی غرقی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص رایزنی سناتورهای آمریکایی با اروپا به منظور ارائه طرحی برای جایگزینی برجام که براساس آن سوخت صلح آمیز هستهای تا ابد در خاک کشورهای خلیج فارس ممنوع شود و در مرحله دوم ایران و آمریکا بر سر مسائل موشکی پای میز مذاکره بنشینند، گفت: آنچه ایران به خاطر آن بندهای برجام را نادیده گرفت، نوع واکنش آمریکا و اروپا بود که مفاد و تعهدات این توافق نامه بین المللی را نقض کردند.
وی با بیان اینکه آنچه در صحنه سیاسی اروپا و آمریکا به دنبال آن هستند این است که با توجه به فرمول ارائه شده بازی سیاسی را طراحی کنند که ایران را مشغول و از حق خود دور کند، اضافه کرد: هیچ سازمانی در دنیا حق محدود کردن غنی سازی برای کشورها را ندارد و ایران نیز به مانند همه کشورها حق استفاده از انرژی صلح آمیز هستهای را دارد.
غرقی ادامه داد: براساس این طرح آمریکاییها به دنبال آن هستند که غنی سازی هستهای به شکل صلح آمیز آن را در کل منطقه خلیج فارس ممنوع کنند که قطعا جمهوری اسلامی جدای از نظر سایر کشورها زیر بار این درخواست نخواهد رفت.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: درخواست آمریکا و غرب مبنی بر اینکه هیچ کدام از کشورهای خلیج فارس حق غنی سازی در خاک خود را ندارند به این معنی است که آنها پای خود را از اختیارات موجود فراتر گذاشتند، چون چیزی را از جمهوری اسلامی خواستند که نه تنها خط قرمز نظام بلکه خط قرمز مردم نیز محسوب میشود.
وی با اشاره به دومین بند درخواستی سناتورهای آمریکایی برای طرح جایگزینی برجام گفت: مذاکره بر سر برنامه موشکی ایران مسئله مهمی است که باید از خود اروپا پرسید آیا حاضر به مذاکره در خصوص امنیت خود با آمریکا میباشد؟ و یا حتی خود آمریکاییها در خصوص توان موشکی خود حاضر به مذاکره با روسها هستند؟
غرقی ادامه داد: این درخواست به طرف غربی به معنای آن است که جمهوری اسلامی سلاح خود را زمین گذاشته و خلع سلاح شود و طرف مقابل مسلح پای میز مذاکره بیاید.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: این روند به خوبی نشان دهنده آن است که غرب و آمریکا به دنبال مذاکره با ایران نیستند بلکه به دنبال اعمال فشار حداکثری هستند.
وی افزود: در شرایط فعلی ایران نه تنها به آمریکا اعتماد ندارد بلکه اعتماد خود به اروپائیان را نیز از دست داده و در صورتی که بنا به مذاکره مجدد در خصوص مسائل هستهای باشد زمین و قواعد بازی با گذشته کاملا متفاوت است و باید هر اتفاقی که پشت میز مذاکره رخ میدهد گام به گام و مبتنی بر عملکرد طرفین باشد، چون دیوار بی اعتمادی بین ما و آنها بسیار قطورتر از گذشته شده است.
غرقی ادامه داد: از سوی دیگر کارنامه عملکرد آمریکا با کره شمالی به خوبی پیش روی چشمان ایران است و آنچه آمریکا در طی دو سال گذشته با کره انجام داد و آنها را بازی داد کاملا نشان از این است که ایالات متحده عزمی برای مذاکره ندارد و به دنبال آن است که چیزی را که از طریق جنگ نتوانست به آن برسد از طریق مذاکره مهیا کند.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به مشکلات داخلی ایران از جمله سیل، مسائل اقتصادی و بحران کرونا گفت: آمریکا به دنبال سوء استفاده از این شرایط است، اما باید بداند جمهوری اسلامی زیر بار مذاکره تحمیلی نخواهد رفت و امروز ملت ایران غرب و اروپا را به خوبی شناخته است.
وی با اشاره به اینکه تحریمها موجب پی بردن ما به مشکلات داخلی شده است، یادآور شد: به فضل الهی خواهیم توانست در خلال این تحریمها روی توان داخلی خود حساب کنیم و به سمت استقلال حرکت کنیم.
غرقی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی هرگز زیر بار فشار مذاکره نخواهد رفت، یادآور شد: درخواست طرف مقابل نه تنها با منافع ملی ما در تضاد است بلکه حقوق بین المللی را نیز نقض میکند.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان خاطرنشان کرد: آنچه این روزها در ایران اتفاق میافتد بخشی از پروسه توسعه است و طبیعی است که این سناریو یعنی توسعه و استقلال در هر کشوری هزینه دارد، اما افقهای روبروی ایران روشن است و قطعا این روزها نتایج دلچسبی را به بار خواهد آورد.