به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، آرزو نوروزجم؛ مهر سیاست تحریم، سالهاست بر پرونده جمهوری اسلامی ایران خورده است و هر بار با یک بهانه جدید تشدید میشود.
یکبار هنرمندان شیفته غرب داخلی نامه مینویسند و خواستار برخورد با ایران میشوند و یکبار هم برخی سیاسیون دلباخته آمریکا پیغام و پسغام میفرستند و خواهان تشدید تحریمها علیه ایران میشوند . حالا داستان قدیمی تحریم ایران از طرف دولتهای مختلف آمریکا، رنگ و بوی میهمان ناخوانده این روزها را به خود گرفته است.
جهانگردی که سفرش را از شرقی ترین جای کره زمین آغاز کرده و حالا دست و پایش به بیشتر کشورهای دنیا دراز شده است. ویروسی از خانواده کرونا که جهشی بیشتر را تجربه کرده و حالا برخی از دانشمندان میگویند ممکن است پشت پرده اش سیاسی باشد.
اوضاع و احوال کنترل و پیشگیری این بحران البته در جای جای دنیا با هم تفاوت دارد. چینیها ده روزه یک بیمارستان اختصاصی برای کرونا علم میکنند و برخی کشورها هم چاره قرنطینه و بستن مرزها و جاده ها را در پیش گرفتهاند.
اما این اوضاع در ایران کمی فرق دارد، کشور ما در حال حاضر رتبه پنجم میزان ابتلا به بیماری کویید 19 را دارد، شرایطی که کمبود امکانات بهداشتی و تجهیزات بیمارستانی به وخیم تر شدن اوضاع کنترل این بیماری دامن میزند.
کمبود دارو و تجهیزات پزشکی برای مقابله با کرونا از عوامل جدی بالا رفتن مرگ و میر در ایران است. در شرایطی که ایران برای تأمین دارو و تجهیزات درمانی تا حد زیادی به خارج وابسته است، تحریمهای شدید آمریکا مانعی جدی در تأمین این مواد است.
سازمان "دیدبان حقوق بشری" تأیید میکند که علیرغم اعلام دولت آمریکا مبنی بر خارج بودن مواد غذایی و دارویی از دایره تحریمها ،اما بانکها و بیمهها و بنگاههای آمریکایی و اروپایی از بیم گرفتار شدن به تحریمهای آمریکا ترجیح میدهند هیچ معاملهای با جمهوری اسلامی نداشته باشند.
امکاناتی که بود و نبودش به تحریمهای اعمال شده علیه ایران بستگی دارد. تحریمهای یک جانبه علیه ایران چند سالی میشود که به دنبال انتخاب دونالد ترامپ در جایگاه رئیس جمهور ایالات متحده جدی تر از گذشته دنبال شده و حتی بعد از نقض برجام توسط رییس جمهور آمریکا شدت بیشتری هم گرفته است.
چندی پیش یکی از نمایندگان کنگره آمریکا از ادامه تحریمهای کشورش علیه ایران انتقاد کرد. انتقادی که صدایش از تریبون چینیها هم بلند شد. اما دونالد ترامپ در یک کنفرانس خبری درباره لغو تحریمهای ایران گفت: ایالات متحده تحریمها علیه ایران را به دلیل همهگیرشدن ویروس کرونا کاهش نخواهد داد.
نیویرک تایمز هم در گزارشی اعلام کرد: مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا و «رابرت اوبراین» مشاور امنیت ملی آمریکا در کاخ سفید از تشدید تنش با ایران در بحبوحه شیوع ویروس کرونا حمایت کردهاند.
به جز آمریکاییها ، قلم فرسایانی چون جیسون رضاییان هم خواستار تحریم ایران شدهاند، این زندانی سابق سیاسی در مقالهای که در "واشنگتن پست" به چپ رسید، نوشت : به تحریمهای ایران بیفزایید چون ایران اکنون زیر فشار کرونا ضعیف است.
همه این برنامه چینیها برای کاهش تشدید تحریمها علیه ایران در حالی انجام میشود که رئیس جمهور چین از کشورهای مختلف در خواست کرد به تحریمهای ایران در شرایط بحران کرونا پایان دهند چرا که روند کنترل و درمان این بیماری با وجود کمبودها و تشدید تحریمها سخت و دشوار است. روسیه و پاکستان هم طی درخواستهایی خواستار لغو و تعلیق تحریمهای آمریکا علیه ایران شدند .
نمایندگان پارلمان انگلیس نیز با ثبت دادخواستی با حدود 1100 امضا، از دولت آمریکا خواستهاند که تحریمهای خود علیه ایران را بهطور موقت و تا پایان دوره شیوع ویروس کرونا (بیماری کووید-19) لغو کند.
مردان سیاست ایران هم هر کدام به نوعی برای لغو تحریم ها قدم برداشته اند. حسن روحانی با شیوع کرونا در ایران به سران برخی کشورها از جمله پوتین، رئیس جمهوری روسیه نامه نوشت تا از آمریکا بخواهند تحریمها را لغو کند. رییس دولت دوازدهم در این نامه نوشت: ایران بدون لغو تحریمهای آمریکا قادر به حل بحران کرونا نیست.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان نیز با انتشار مطلبی در توئیتر و در انتقاد از تحریمهای آمریکا علیه تهران نوشت: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به شکل بدخواهانه فشار تحریمهای «غیرقانونی» را جهت خالی کردن منابع مورد نیاز ایران برای مقابله با ویروس «کووید-19» شدت میدهد و این در حالی است که شهروندان ما به دلیل این بیماری در حال مرگ هستند.
ظریف همچنین افزود: جهان بیش از این نمیتواند در مقابل تعویض تروریسم اقتصادی آمریکا با تروریسم پزشکی این کشور سکوت کند.
مقامات آمریکایی اما در ارتباط با نامه روحانی مبنی بر لغو تحریمها تابحال واکنش صریحی نشان ندادهاند، هرچند پیش از این اما وزیر امور خارجه آمریکا، از ایران خواسته بود که به دلیل شیوع ویروس كرونا آمریكاییهای زندانی را آزاد کند.
رییس جمهور این کشور علی رغم شیوع پاندمی ویروس کرونا در اغلب کشورهای جهان اما همچنان اصرار دارد تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران اعمال شود.
از سویی دیگر ترامپ اعلام کرده برای کمک به ایران و بیماران درگیر با ویروس کرونا آمادگی دارد. آن هم در شرایطی که مراکز درمانی آمریکا اعلام کرده است با کمبود کیتهای تشخیص کرونا مواجه هستند.
در ایران بیش از ۲۱ هزار نفر به ویروس کرونا مبتلا شده و بیش از ۱۵۵۰ نفر درگذشتهاند و حالا جامعه جهانی معتقد است همه کشورها باید به ایران کمک کنند؛ چرا که بزرگترین مانع کنترل و قطع زنجیره این بیماری تحریمهای آمریکاست که باید هرچه زودتر برداشته شود.
آمار مبتلایان ایران به بیماری کویید 19 در حالی روند نزولی پیش گرفته است که هنوز خبری از توقف تحریمهای ایران آن هم به نفع مردم عادی به گوش نمیرسد. جدال توئیتری تهران و واشنگتن درباره اثر تحریمهای آمریکا بر مقابله ایران با کرونا هم هنوز به نتیجه مثبتی نرسیده است.
دولتهای ایران و آمریکا محل جدال اصلی نیستند، بلکه آنچه مسلم است بازنده اصلی همه این بده بستانهای سیاسی قرار است مردم عادی باشند. چه آنها که درگیر تحریمهای ظالمانه آمریکا هستند چه مردم عادی که برای خرید یک بسته دستمال توالت باید ساعتها در صف فروشگاه ایالات متحده بایستند.
هر چند کوتاه آمدن آمریکاییها از مواضعشان برای تشدید تحریمهای ایران به دلیل حس نوع دوستی برای کمک به ملت ایران در بحران کرونا بعید به نظر میرسد اما باید دید سازمانهای حقوق بشری و دولتهای به ظاهر مدافع حقوق بشر در جهان که همیشه شمشیرشان را برای ایران از رو بستهاند میتوانند آمریکا را باید سلاحی مثل این ویروس کوچک وادار به عق نشینی بکنند یا خیر.