به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، در این روزها که اکثر نهادها و ارگانهای دولتی و خصوصی درگیر ویروس کرونا هستند، خراسان شمالی شاهد یک دوئل میان دولت و صنایع بخش خصوصی است. پرچم داری این رقابت را نیز استاندار خراسان شمالی برعهده گرفته است. به نحوی که وی سعی دارد به هر نحوی که شده صنایع را وارد فاز درگیری با کرونا کند، اما تاکنون این صنایع آنچنان که باید و شاید وارد گود مبارزه با کرونا نشده اند.
محمدعلی شجاعی، استاندار خراسان شمالی در این زمینه طی روزهای گذشته انتقادات تندی به صنایع بزرگ استان همچون پتروشیمی خراسان و سیمان بجنورد داشت. به طوری که با صراحت وجود آنها را برای مردم استان، بی فایده عنوان کرد.
شجاعی در این زمینه گفت: در شرایطی که صنایع همه استانها برای پیشگیری از کرونا و فراهم کردن اقلام بهداشتی پیشقدم شدهاند، واقعا جای تاسف دارد که صنایع خراسان شمالی هیچ تحرکی ندارند.
استاندار خراسان شمالی در ادامه انتقادات خود بیان کرد: صنایع خراسان شمالی به ویژه شرکت پتروشیمی و کارخانه سیمان واقعا به هیچ درد استان نمیخورند، زیرا در این شرایط که کل جهان برای کمک به مردم پیشقدم هستند، این صنایع یا تکانی نمیخورند و یا تحرکات آنها براساس ارتباطات و رفیق بازی است.
وی افزود: با وجود اینکه این صنایع سود سرشاری دارند، ولی کمکهای ناچیزی برای پیشگیری از کرونا کرده اند که آن هم حاصل بارها درخواست و تقاضا بوده است. تاکنون رویکرد ما مبتنی بر رعایت حال صنایع استان بود، ولی مثل اینکه اینها دوست دارند، چکشی وارد عمل شویم.
صنایع بزرگ استان در چه وضعیتی هستند؟
به همین منظور ابتدا نگاهی گذرا به وضعیت دخل و خرج و شرایط این صنایع میاندازیم. ابتدا پتروشیمی خراسان؛ شرکتی که در زمینه تولید و فروش اوره و کریستال ملامین فعالیت میکند که برای فروش محصول کریستال ملامین، رقیبی در داخل کشور ندارد. محصول اصلی شرکت اوره بوده که عمده مقدار آن صادر میشود که البته از اواسط سال ۹۷ به دلیل اعمال تحریمها، بخشی از سهم صادرات این محصول به فروش داخلی اختصاص داده شده است. با توجه به آزاد سازی نرخ اوره داخلی، فروش صادراتی یا داخلی برای شرکت چندان تفاوتی ندارد.
همچنین به دلیل وابستگی سود این شرکت به قیمت دلار و قیمت جهانی اوره، معمولا پتروشیمی خراسان از سودهای مناسبی برخودار میشود. علاوه بر افزایش قیمت ها، میزان فروش این شرک نیز رشد داشته به طوری که پتروشیمی خراسان در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ حدود ۴۹ درصد افزایش فروش با قیمتی در حدود ۱۴۰۰۰۰۰۰ میلیون ریال را حاصل کرده است.
شرکت سیمان بجنورد نیز با بیش از یک دهه فعالیت در عرصه صنعت سیمان، یکی از شرکتهای زیر مجموعه شرکت سیمان فارس و خوزستان میباشد که احداث خط یک با ظرفیت اسمی ۲۰۰۰ تن در روز را با عملیات اجرایی پروژه در سال ۱۳۷۲ آغاز و در فروردین سال ۱۳۷۸، به بهره برداری رسانده است و با هدف افزایش توان تولید و برآورده ساختن نیازهای مشتریان داخلی و خارجی، عملیات اجرایی خط دوم کارخانه با ظرفیت اسمی ۳۳۰۰ تن در روز، از سال ۱۳۸۳ آغاز و در اسفند ماه سال ۱۳۸۷ به بهره برداری رساند.
این مجموعه نیز در سال ۹۸ مبلغ ۲۲۷۶۰۰۰ میلیون ریال درآمد فروش داشته که نسبت به سال گذشته حدود ۶۷ درصد رشد را به ثبت رسانده؛ این امر نیز نشان دهنده وضعیت قابل قبول شرکت سیمان بجنورد است.
کارخانه آلومینای جاجرم، لوله گستر و کارخانه فولاد اسفراین نیز از دیگر صنایع بزرگ و با اهمیت استان به شمار میآیند که تاکنون نقش خاصی را در زمینه مقابله با کرونا ایفا نکرده اند.
کمک ۳ میلیاردی پتروشیمی برای مقابله با کرونا
اما ماجرا فقط به اینجا ختم نمیشود. شرکت پتروشیمی در خصوص کمک مالی برای مقابله با کرونا عنوان کرده بود: این مجتمع در قالب اجرای مسئولیتهای اجتماعی، ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال برای مبارزه با شیوع بیماری کرونا در بخشهای مختلف خراسان شمالی کمک کرده است.
مدیرعامل پتروشیمی خراسان در این زمینه ادامه داد: ۲ میلیارد ریال به منظور ساماندهی کودکان خیابانی به اداره کل بهزیستی استان و یک میلیارد ریال برای خرید و تهیه تجهیزات پزشکی به دانشگاه علوم پزشکی استان پرداخت شده است.
شفیعی خاطرنشان کرد: هر یک از ما در مبارزه با این بیماری خطرناک مسئول هستیم و هر فرد به قدر توان خویش تلاش کند تا بیماری کرونا ریشه کن شود.
پتروشیمی بیخود کرده ۲ میلیارد به بهزیستی بدهد
این مطالب نیز استاندار را راضی نکرد و وی در این خصوص گفت: پتروشیمی بیخود کرده که ۲ میلیارد ریال به بهزیستی کمک کرده است، این شرکت بر چه مبنایی تشخیص داده است که باید ۲ میلیارد ریال را به بهزیستی بدهد؟ پس ما در اینجا چکاره ایم؟
بهزیستی: پولی دریافت نکرده ایم
نکته جالبتر آن که اصل این قضیه نیز تکذیب شد و مدیرکل بهزیستی خراسان شمالی در خصوص کمک ۲ میلیارد ریالی پتروشیمی به این اداره بیان کرد: این اداره تاکنون هیچ کمکی حمایتی از پتروشیمی دریافت نکرده است، اگرچه در حوزه مشارکتهای مردمی، خیران استان همچون همیشه این اداره را تنها نگذاشته و کمکهای درخور توجهی در خصوص مبارزه با بیماری کرونا صورت داده اند.
به این ترتیب مشخص نیست تکلیف ۲ میلیارد ریال چه شده است؟ این پول اکنون کجاست و در چه راهی مصرف میشود؟ چطور ممکن است این مبلغ ناپدید شود؟
اتمام زودتر کرونا به نفع خود صنایع است/ لزوم همکاری بیشتر صنایع با مردم
سجاد اسدی، دبیر قرارگاه احمدی روشن بسیج دانشجویی خراسان شمالی نیز در این باره میگوید: اکنون در سراسر ایران صنایع و شرکتهای بزرگی مثل فولاد خوزستان، فولاد هرمزگان و دیگر صنایع کمکهای زیادی برای مقابله با کرونا انجام داده اند به طوری که صنایع کشور چیزی حدود ۱۰۰ میلیارد تومان کمک کرده اند و همچنین بخشی از ارز مورد نیاز واردات تجهیزات پزشکی را نیز تامین کرده اند.
اسدی ادامه داد: در خراسان شمالی نیز کمکهایی اتفاق افتاده، اما آنطور که شایسته است رقم نخورده. در صدر آنها نیز دو صنعت اصلی استان یعنی پتروشیمی و سیمان که نقشی نداشته اند. البته پتروشیمی مدعی شده است که ۲ میلیارد ریال به بهزیستی کمک کرده که آن هم تکذیب شد.
این فعال دانشجویی خاطرنشان کرد: کمک کردن صنایع علاوه بر کمک کردن به مردم، کمک به خودشان نیز است، زیرا هر چه زودتر کرونا تمام شود بازار صنایع از رکود خارج میشود، ولی اگر شرایط کرونا ادامه پیدا کند تاثیرات بسیار تخریبی بر اقتصاد دارد و رکود وبیکاری فزایندهای بر اقتصاد وارد میشود.
وی نقش آفرینی صنایع بنیادی استان در دیگر حوزههای اجتماعی را نیز کمرنگ توصیف کرد و افزود: به عنوان نمونه میبینیم صنایعی همچون فولاد یا ذوب آهن اصفهان تیم داری میکنند و از این طریق سودهای مناسب مالی و اجتماعی به دست میآورند، اما خبری از حضور صنایع استان در ورزش هم نیست. درواقع آنها هیچ اهمیتی به وظایف اجتماعی خود نمیدهند.
اسدی در پایان بیان کرد: مشاهده میکنیم صنایع دیگر استانها در ساخت بیمارستان و یا مدرسه نیز کمک میکنند، اما در خراسان شمالی از این رسمها وجود ندارد. بهتر است صنایع این روند را تغییر دهند.
حال باید دید سرانجام تقابل صنایع و منفعت مردم به کجا خواهد رسید؟ آنچه بدیهی است استفاده از امکانات استان توسط این صنایع است. آیا صنایع بالاخره راضی خواهند شد سهم خود را در مقابل اجتماع ارائه دهند؟