کد خبر:۸۳۹۲۶۲
یادداشت دانشجویی |

جمهوری اسلامی و آزادی ساختارمدارانه!

آزادی نمی‌تواند بی مرز باشد، باید الگو و ساختاری مشخص داشته باشد. اگر از حد خود خارج شود، به ناهنجاری می‌انجامد و حقوقی را از افرادی پایمال می‌کند.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-محمدعلی دهقان‌پور؛* جمهوری اسلامی ایران تجلی گاه پیوند دین و آزادی است. جمهوری اسلامی نشان داد که آزادی در دین معنای عمیق دارد. ایران امروزی خالی از آزادی نیست و اینکه گفته شود در جمهوری اسلامی آزادی وجود ندارد، مغرضانه است.
 
یکی از اصول وجودی حکومت اسلامی آزادی و آزادیخواهی است. البته آزادی که می‌گوییم یعنی آزادی در چارچوب قانون و شریعت. آزادی در کشورمان آزادی اسلامی است. یعنی مبنا و بنیان شرعی و اسلامی دارد. آزادی‌های ما بر گرفته از رهنمود‌های قرآن کریم و تعلیمات پیشوایان و بزرگان است.
 
دین مبین اسلام به صورت عقلی، فلسفی و منطقی آزادی حق مسلم انسان‌ها می‌داند. منطق اسلام نیز تاکید می‌کند که انسان به ذات آزاد آفریده شده است و انسان حق انتخاب دارد و نباید به او چیزی تحمیل شود. اما این نکته را نباید از یاد برد که این آزادی مطلق نیست و مرزبندی‌هایی دارد. اگر این مرزبندی‌ها نباشد تزاحم به وجود می‌آورد.
 
عده‌ای از این آزادی بر خلاف منطق و معیار‌های انسانی سوءاستفاده و بر انسان‌ها و نفسشان ظلم روا می‌دارند؛ بنابراین اینجا قانون مطرح می‌شود. قانون محدود کننده آزادی است، ولی مانع و مزاحم آن نیست. قانون به آزادی، چارچوب می‌دهد و آن را ساماندهی می‌کند. خواه این آزادی، آزادی سیاسی باشد یا اجتماعی. می‌تواند در زندگی فردی باشد یا اجتماعی.

تعریف آزادی در جمهوری اسلامی به عنوان نظامی مبتنی بر قوانین شریعت نیز از همین مبنا سرچشمه می‌گیرد. در جمهوری اسلامی نیز آزادی کاملا به رسمیت شناخته شده است. کما اینکه یکی از شعار‌های اصلی ایجاد انقلاب اسلامی ایجاد آزادی در مملکت بود.
 
در قوانین کشور، آزادی حق مسلم انسان‌ها و همه ساکنان ایران زمین شمرده شده، اما برای آن معیار‌هایی در نظر گرفته شده است. آزادی نمی‌تواند بی مرز باشد، باید الگو و ساختاری مشخص داشته باشد. اگر از حد خود خارج شود، به ناهنجاری می‌انجامد و حقوقی را از افرادی پایمال می‌کند.
 
در بقیه نقاط دنیا و در کشور‌های قانون مدار نیز آزادی بر طبق قوانینشان قابل قبول است. اگر مرز‌های آزادی در کشور‌های مختلف متفاوت است ناشی از تعریف متفاوت سیاستمداران و قانون گذاران آنان از مقوله آزادی است. این مبنای اختلاف در آزادی‌های اجتماعی سیاسی و مذهبی نیز است. این تفاوت‌ها ریشه در عقاید، باور‌ها و فرهنگ‌های متفاوت آنان دارد و هیچ کشوری نیست که بی انتها آزاد باشد و قطعا قوانینی برای محدود کردن و سامان دادن به آن در نظر گرفته شده است. هر کشوری قوانین خاص خود را دارد و مردم آن کشور ناگزیرند که به این قوانین احترام بگذارند.

انقلاب جوان اسلامی مان نیز بر اساس اصول مترقی اسلامی، آزادی را حق ملت خود می‌داند و برمبنای همین اصول، آزادی را تعریف و در کشور شکل می‌دهد. قوانین کشورمان متضمن آزادی است. بدون وجود آزادی، جمهوری اسلامی معنای خود را از دست می‌دهد. شاید در اجرا گاهی کوتاهی‌هایی شده، اما قطع به یقین ایراد از افراد و شیوه اجرا بوده نه اصل وجودی آن. فراموش نکنیم که شکل گیری و استمرار این آزادی مرهون خون جوانانی است که جان و هستی خود را در راه رسیدن و حفاظت از آن گذاشتند. ما بر این آزادی مفتخریم و به آن می‌بالیم.
 
*محمدعلی دهقان‌پور-فعال دانشجویی دانشگاه شهید چمران اهواز
انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار