مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت تاکید کرد که در شرایط فعلی مصرف مواد قندی، شیرینی، پرنمک، پرچرب و سرخ شده و پر روغن بسیار محدود شود تا سیستم ایمنی بدن عملکرد طبیعی خود را داشته باشد و بتواند در برابر ابتلا به کرونا مقابله کند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، زهرا عبداللهی در نشستی ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، درباره نحوه تغذیه در شرایط بحران کرونا و بعد از ماه مبارک رمضان، گفت: یک توصیه و نکته کلی این است که وقتی مصرف زیاد مواد قندی، شیرینی، پرچرب، شور و پرنمک و سرخ شده و به طور خلاصه وقتی مصرف قند، نمک و چربی بیش از حد معمول باشد، عاملی برای تضعیف سیستم ایمنی بدن محسوب میشود و در نتیجه احتمال ابتلا به بیماری کووید-۱۹ را از نظر تغذیه افزایش میدهد.
وی افزود: بنابراین توصیه کلی این است که همیشه و به ویژه در شرایط فعلی مصرف مواد قندی، شیرینی، پرنمک، پرچرب و سرخ شده و پرروغن را بسیار محدود کنید تا سیستم ایمنی بدن عملکرد طبیعی خود را داشته باشد و بتواند در برابر ابتلا به کرونا مقابله کند. یک توصیه دیگر این است که در تغذیه روزانه استفاده از مواد آنتیاکسیدانی که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند را مورد توجه قرار دهیم.
عبداللهی ادامه داد: بنابراین مصرف روزانه و کافی سبزی و میوه حتما توصیه میشود. در عین حال با باز شدن فعالیت رستورانها اگر مردم میخواستند به رستوران روند، بهتر است که یکسری نکات را رعایت کنند. مصرف میوه و سبزی در منزل مورد تاکید است تا آنتیاکسیدانها و ویتامینهای تقویتکننده سیستم ایمنی برای بدن تامین شود، اما در شرایط فعلی در رستورانها در صورتی که سالاد بستهبندی شده و دارای مجوز بهداشتی باشد، مصرف شود.
وی همچنین گفت: باید توجه کرد که هرچقدر که اصول تغذیه صحیح را بیشتر رعایت کنیم، سیستم ایمنی بدن بیشتر تقویت میشود. با مصرف متعادل و متنوع از همه مواد غذایی و رعایت بهداشت مواد غذایی میتوان در این راستا گام برداشت. باید توجه کرد که اگر مردم خواستند به رستورانها و اغذیهفروشیها بروند، به مکانهایی که پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند، رفته و در عین حال سعی کنیم غذای کم نمک، کم چربی و کم روغن مصرف کنیم.
وی افزود: باید توجه کرد که شیوع کرونا، یکسری تبعات اقتصادی هم در همه جوامع به دنبال داشته که میتواند امنیت غذایی مردم را هم به خطر اندازد؛ به طوری که با کاهش درآمد و افزایش قیمت مواد غذایی بهویژه در دهکهای پایین، ممکن است دچار مشکلاتی در حوزه امنیت غذایی شوند و این ناامنی غذایی خودش را به صورت سوءتغذیه نشان دهد.
عبداللهی ادامه داد: در حال حاضر به دلیل اینکه نگرن امنیت غذایی هستیم، دو مطالعه را از طریق اپلیکیشنهایی که با همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد طراحی شده، انجام میدهیم تا ببینیم در حال حاضر مردم با چه نوع مشکلاتی از نظر تامین غذا مواجه هستند.
وی گفت: در حال حاضر در مناطق کمبرخوردارتر کشور همچنان شاهد سوءتغذیه هستیم. مباحثی مانند کوتاهقدی، لاغری در کودکان زیر پنج سال و مادران باردار و ... و به همین دلیل در شرایط فعلی تلاش میکنیم که به گونهای برنامههای حمایتی برای مادران باردار و کودکان زیر پنج سال دچار سوءتغذیهای که در خانوارهای نیازمند و در مناطق کمتر برخوردار کشور هستند، داشته باشیم. زیرا در شرایط فعلی کرونا ممکن است شرایطشان بدتر شود.
وی همچنین گفت: یکی از مشکلات و اولویتها این است که این گروهها که مبتلا به سوء تغذیه بوده و در معرض خطر هستند با حمایت دولت و سازمانهای حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) کمکهایی دریافت کنند تا دچار سوء تغذیه نشوند یا سوءتغذیه آنها تشدید نشود.
عبداللهی ادامه داد: مطالعاتی هم در این زمینه در بازههای زمانی سه ساله یا پنج ساله انجام میشود. به عنوان مثال مطالعهای درباره عوامل خطر بیماریهای واگیر هر سه سال یکبار انجام میشود و امسال قرار بود که تکرار شود. یکی از مواردی که در این بررسی مطالعه میشود، فاکتورهای تغذیهای است که میتواند به عنوان عوامل خطر در بیماریهای غیرواگیر مطرح باشد.
اضافه و وزن چاقی در ۶۰ درصد سنین بالای ۱۸ سال کشور وی افزود: بر اساس آخرین مطالعهای که در این زمینه انجام شده، نزدیک به ۶۰ درصد جمعیت ۱۸ سال به بالا در کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند که به عنوان یک ریسک فاکتور اصلی در بیماریهای غیرواگیر مانند دیابت، سرطان و... و. برایمان مطرح است.
پوکی استخوان در حال رسیدن به سن کمتر از ۳۰ سال عبداللهی گفت: مطالعه بررسی مصرف مواد غذایی که هر ۱۰ سال یک بار انجام میشود نیز سال گذشته انجام شده است. بر اساس این مطالعه، میدانیم که کمبود دریافت کلسیم در کشور وجود دارد که علت آن، کمبود مصرف شیر و لبنیات به عنوان منبع اصلی کلسیم است. همچنین مصرف کم شیر و لبنیات یکی از علتهای اصلی بروز و شیوع پوکی استخوان در کشور محسوب میشود که تراکم استخوانی در سنین کمتر در حال کم شدن است؛ به طوری که پوکی استخوان در حال رسیدن به سن کمتر از ۳۰ سال در کشور است.
عبداللهی گفت: چند روز آینده روز جهانی شیر و لبنیات است. باید توجه کرد که مصرف لبنیات و شیر در کشور ما بنا به دلایل مختلف کم است و شیوع پوکی استخوان در کشور حتی در سنین پایین وجود دارد. در نتیجه مهم است که در برنامه ریزیها و سیاستگذاریهایمان تمهیداتی را اتخاذ کنیم که از طریق یارانه یا کمکهای غذایی یا کنترل قیمتها، این محصولات لبنی در دسترس مردم قرار گیرند تا دچار کمبود کلسیم نشویم. کمبود ریزمغذیهایی مثل روی و آهن نیز در کشور وجود دارد و محدود شدن مصرف منابع پروتئین حیوانی و شیر و لبنیات میتواند این کمبودها را افزایش دهد.