یک نشریه آمریکایی مدعی شد کشورهای اروپایی قصد دارند به منظور جلوگیری از سقوط برجام و در عین حال تأمین رضایت نسبی آمریکا، پیشنهاد تمدید محدود تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را مطرح کنند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو نشریه آمریکایی والاستریت ژورنال روز چهارشنبه در گزارشی مدعی شد در شرایطی که آمریکا و دیگر قدرتهای جهانی بر سر تمدید تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران -که در مهرماه سال جاری منقضی میشود- دچار اختلافات شدید هستند، دیپلماتهای اروپایی قصد دارند با پیشنهاد تمدید محدود تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران یک اجماع کلی را برای حفظ برجام که در خطر سقوط قرار دارد، شکل دهند.
خبرنگار والاستریت ژورنال در بروکسل مدعی شده است که دیپلماتهای فرانسوی، انگلیسی و آلمانی به دنبال این هستند که تجارت سلاح ایران را تا حدی که رضایت دولت ترامپ جلب شود، محدود کنند و در عین حال مدت و گستره تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران به حدی باشد که رضایت چین و روسیه –که انتظار میرود تمدید احتمالی تحریمهای شورای امنیت علیه ایران را وتو کنند- نیز تأمین شود.
به گفته خبرنگار والاستریت ژورنال، هنوز جزئیات بیشتری درباره طرح مورد نظر کشورهای اروپایی در دست نیست، اما ایده کلی طرح این است که به ایران اجازه داده شود برخی سلاحها را خریداری کند، اما همچنان از تجارت برخی سلاحهای کلیدی محروم بماند. همچنین به موجب طرح کشورهای اروپایی، محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران ممکن است در وهله اول تا ۱۲ ماه تمدید شود.
والاستریت ژورنال در ادامه گزارش خود نوشته است که اروپاییها تمایل دارند که نظارت بر صادرات سلاح از ایران به متحدانش در خاورمیانه را نیز تشدید کنند.
بیشتر بخوانید
آمریکا خواستار تحریم تسلیحاتی نامحدود ایران شد
ریابکوف: تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران باعث بحران در شورای امنیت میشود
اوایل اردیبهشتماه سال جاری نشریه آمریکایی نیویورک تایمز گزارش داد که «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا قصد دارد با استفاده از یکی از بندهای توافق هستهای «برجام»، تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید و یا شورای امنیت سازمان ملل متحد را به اعمال تحریمهایی دیگر علیه ایران وادار کند.
روزنامه نیویورکتایمز در این رابطه نوشت: طرح وزیر امور خارجه آمریکا بر تلاش برای پیشبرد یک استدلال حقوقی مبنی بر اینکه آمریکا علیرغم خروج از برجام همچنان یکی از طرفهای مشارکتکننده در این توافق چندجانبه است، استوار است.
با این حال، مقامات جمهوری اسلامی ایران و برخی دیگر از کشورهای عضو برجام بارها تأکید کردهاند که آمریکا از برجام خارج شده و اساساً در جایگاهی نیست که بخواهد برای کشورهایی که همچنان در برجام حضور دارند، تعیین تکلیف کند.
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی هفتههای اخیر چندین بار در نشستهای خبری مختلف تأکید کرده است که آمریکا از برجام خارج شده و نمیتواند با ادعای اینکه همچنان عضو برجام است، از طریق برجام برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران اقدام کند.
این مقام ارشد اتحادیه اروپا ماه گذشته درباره اینکه آیا اتحادیه اروپا به درخواستهای آمریکا برای مشارکت در تلاشهای این کشور برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران پاسخ مثبت خواهد داد یا اینکه در برجام باقی خواهد ماند، گفته بود: «ما باید درباره آن فکر کنیم، اما در حال حاضر من نمیتوانم درباره چیزی که هنوز اتفاق نیفتاده است به شما توضیح بدهم.»