گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، طرح مبارزه با توزیع پوشاک قاچاق در دو سال گذشته با همکاری نهادهای نظارتی و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اجرا شد. طبق آمار ارائه شده توسط بهرام شهریاری، نایب رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک با اجرای این طرح از اواخر سال 1398 تاکنون نزدیک به 700 تا 800 میلیون دلار از مجموع حجم 2میلیارد و 500میلیون دلاری پوشاک قاچاق کاسته شده است. به گفته وی در فاز اول این طرح، فعالیت اکثر برندهای محرز قاچاق متوقف شده و پوشاک تولید داخل جایگزین برندهای خارجی در مراکز خرید شدند.
بنابر اظهارت اخیر شهریاری، فروش لجام گسیخته پوشاک قاچاق در فضای مجازی به بهانه شیوع ویروس کرونا، نظارت مبادی ذیصلاح را میطلبد. همچنین به گفته حمیدرضا دهقانینیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ستاد مرکزی از سال ۱۳۹۷، دفتری را به جهت پیگیری عرضه کالای قاچاق در فضای مجازی ایجاد کرده و این دفتر تاکنون ۷۳ درگاه فروش پوشاک قاچاق را مسدود و مورد بررسی قرار داده است.
بر اساس اظهارات فعالان صنعت پوشاک، استمرار طرح مبارزه با توزیع پوشاک قاچاق الزامی بوده و کمرنگ شدن فعالیت نهادهای نظارتی در مقابله با قاچاق و عرضه کنندگان کالای غیرمجاز در مغازهها و فضای مجازی، وضعیت تولیدکنندگان را بحرانی میکند. برای بررسی بهتر این موضوع با مجید افتخاری، عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاک تهران به گفتوگو نشستیم که در ادامه مشاهده میکنید.
طرح مبارزه با قاچاق، جان تازهای به پوشاک داخلی بخشید
افتخاری در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو با اشاره به نتایج مثبت اجرای طرح مبارزه با عرضه پوشاک قاچاق گفت: در فاز اولیه این طرح ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با همکاری دیگر نهادهای نظارتی توانست به خوبی با 100 مرکز عرضه و فروش برندهای محرز قاچاق برخورد کند.
عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاک تهران ادامه داد: بعد از شناسایی و برخورد با متخلفان در فاز اول طرح مبارزه با توزیع پوشاک قاچاق، تولیدکنندگان داخلی توانستند ظرفیت تولید خود را افزایش داده و محصولات خود را برای تامین بازار داخلی عرضه کنند.
این فعال صنعت پوشاک با انتقاد از عدم پیگیری طرح مبارزه با قاچاق پوشاک در کشور اظهار داشت: متاسفانه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اقدامات تکمیلی خود را برای مقابله با عرضه کنندگان پوشاک قاچاق انجام نداده است و قاچاق پوشاک با وجود افزایش نرخ ارز همچنان ادامه یافته و از حجم قابل توجهی برخوردار است.
بیشتر بخوانید:
مالکی: مجلس شریک دولت در مقابله نکردن با قاچاق است / ۷۰ درصد قاچاق از تهران به شهرستانهاست!
حریری: پولشویی و قاچاق، نتیجه عدم شفافیت
نابودی 500 هزار فرصت شغلی توسط قاچاقیان پوشاک
وی با اشاره به دلایل ادامه نیافتن طرح مبارزه با پوشاک قاچاق گفت: از نظر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ادامه یافتن طرح مبارزه با توزیع پوشاک قاچاق نیاز به ابزار احراز کالای داخلی و تفکیک آن از پوشاک قاچاق دارد که به وسیله آن کالاهای داخلی و وارداتی( قاچاق) از یکدیگر شناسایی شود و با عرضه کالای قاچاق در بازار و فضای مجازی برخورد شود.
افتخاری با بیان اینکه آمار دقیقی از میزان قاچاق پوشاک وجود ندارد، افزود: از نظر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، رقم قاچاق پوشاک در حدود 1میلیارد و 600 میلیون دلار است، این در حالی است که برخی این رقم را تا 5 میلیارد دلار تخمین میزنند. البته آمار ارائه شده توسط ستاد نیز کاملا نارحت کننده و خطرناک است چرا که در صنعت پوشاک به ازای هر 5 هزار دلار قاچاق یک فرصت شغلی از بین میرود و با توجه به رقم بالای قاچاق کالا میتوان با محاسبه سرانگشتی فهمید که حدودا نزدیک به 500 هزار شغل در صنعت نساجی و پوشاک به دلیل قاچاق از بین رفته است.
بیشتر بخوانید:
اعتراض ۲۱ تشکل تولیدی پوشاک به افزایش تعداد مناطق آزاد
بهشت پولشویی و فرار مالیاتی / چگونه مناطق آزاد ایران را آبکش کردند؟
منطقه آزاد قاچاق! / مناطق آزاد از چند دولت آزادند؟
مناطق آزاد متهم اصلی قاچاق پوشاک
عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاک تهران در پایان با تاکید بر اینکه ایجاد مناطق آزاد جدید در کشور به ضرر تولید ملی خواهد بود، گفت: فعالیت مناطق آزاد ضربه شدیدی بر پیکره صنعت پوشاک کشور میزند؛ چرا که این مناطق دریچه اصلی قاچاق پوشاک به کشور هستند. وی ادامه داد: متاسفانه با وجود گذشت 2 سال از تاریخ ممنوعیت واردات پوشاک، هنوز هم برندهای خارجی، جدیدترین محصولات خود را در بازار ایران عرضه میکنند.