معاون آموزشی جهاد دانشگاهی با بیان اینکه از مهرماه بحث آموزشهای مجازی با نگاه آموزشهای مهارتی و تخصصی آغاز میشود، گفت: همچنین بحث نظام جامع هدایت شغلی دانشجویان نیز مورد توجه قرار میگیرد.
محمد صادق بیجندی معاون آموزشی جهاد دانشگاهی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: جهاد دانشگاهی در چهلمین سالگرد تاسیس خود قرار دارد. در این در حوزه آموزش جهاد دانشگاهی اتفاقات زیادی افتاده است؛ به طوری که توانست خدمات زیادی را به جامعه ارائه کند. اگر بخواهم در یک سال گذشته دستاوردهای شاخص را ارائه دهم باید به مهمترین آنها که در حوزه آموزش مجازی و یاد گیری الکترونیکی بوده است، اشاره کنیم.
وی ادامه داد: با توجه به زیرساختها و برنامه ریزیهایی که از حدود ده سال قبل در جهاد دانشگاهی برای حوزه یادگیری الکترونیکی دیده شده بود ما در کمترین زمان ممکن توانستیم با تقویت و تکمیل زیر ساختها و تغپییر نگاه از سیستم سنتی به سیستم مجازی، به ادامه آموزش فراگیران خود در دوران کرونا بپردازیم.
بیجندی افزود: در حال حاضر ما در جهاد دانشگاهی دارای یک پنجره واحد برای آموزشهای مجازی و یادگیریهای الکترونیک که دارای یک سیستم آموزش کلاسی، یک lms و یک سیستم آزمون برخط هستیم. هر سه آنها اکنون به مجموعه جهاد دانشگاهی که شامل و دو دانشگاه و ۶ موسسه آموزش عالی، ۴۰ مرکزعلمی کاربردی و ۱۶۹ مرکز مهارتی و تخصصی کوتاه مدت در سراسر کشور میشود و هم به سایر مراکز آموزشی که متقاضی برخورداری از امکانات و و زیر ساختهای ما بودهاند، خدمات ارائه میدهد.
تولید محتوای آموزش مجازی برای جامعه علمی کشور از مهرماه
معاون آموزشی جهاد دانشگاهی اظهار کرد: در بحث تولید محتوا و آموزش الکترونیکی به دلیل این که مجموعه نظام آموزشی کشور تجربه و امادگی حضور در این حوزه را نداشت با یک چالش بسیار جدی روبه رو شد و احتمالا تا یک سال آینده نیز همچنان با آن روبه رو باشد. ما به همین دلیل با توجه به آسیب شناسی انجام شده به تولید محتوای فاخر، گزین و استاندارد پرداختیم. ان شاء الله از مهر ماه محتوای تولید شده را به جامعه علمی کشور ارائه خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از کارهای برجسته که طی یک سال گذشته انجام شده است مربوط به مجموعه فعالیتهای مرکز آزمون جهاد دانشگاهی میشود، تصریح کرد: مرکز آزمون جهاد دانشگاهی در یک سال گذشته توانسته است دو آزمون ملی استخدام آتشنشانی در سطح کشور و آزمون نهضت سواد آموزی صنایع شیر ایران و اداره ثبت اسناد کشور را که ۲۰ تیر ماه با حضور حدودا ۴۸ هزار داوطلب با رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی برگزار کند.
بیجندی تاکید کرد: کار ویژه دیگری که در حوزه آموزش انجام شد مربوط به آغاز طرحی با عنوان پروژه عید از سال ۱۳۹۲ بود. این طرح در حوزه زبان انگلیسی یکی از دغدغههای جدی مقام معظم رهبری برای شبیه خوان فرهنگی محسوب میشود، که در سال ۹۸ و ۹۹ با شتاب بیشتری ادامه پیدا کرد و ان شاء الله به مناسبت ۴۰ سال تاسیس جهاد دانشگاهی از این مجموعه کتاب رونمایی خواهد شد.
وی بیان کرد: طبق آخرین آمار به دست آمده از ۱۶ فروردین ماه تا ۱۵ تیرماه بیش از ۵۶۰ هزار نفر در قالب حدود ۵ هزار و ۷۰۰ کلاس درسی از آموزشهای جهاد دانشگاهی بهرهمند شدند و به همین علت در تلاش هستیم تا روزانه این روند را افزایش دهیم.
جهاد دانشگاهی تمام زیرساخت های ارائه آموزش مجازی را دارد
معاون آموزشی جهاد دانشگاهی بیان کرد: در حال حاضر کشور آمادگی تغییر از آموزش سنتی به مجازی را ندارد. اتفاقی که در جهاد دانشگاهی افتاد با توجه به این که ما از گذشته به عنوان یکی از سازماهای پیشرو در کشور فعال بودهایم، توانستیم در کمترین زمان ممکن زیرساختهای خود را به روز رسانی و تکمیل کنیم اکنون معتقد هستیم تقریبا تمام زیر ساختهای لازم برای یادگیری الکترونیک را داریم به طوری که از مهر ماه به بعد با تمام ابزار با کیفیت به آموزش مجازی خواهیم پرداخت.
وی افزود: البته یک نگاه جدی ما این است که حتی اگر کرونا تمام شد و آموزشها به سمت آموزش حضوری حرکت کردند ما تاکیدی بر آموزش ترکیبی داشته باشیم. به صورتی که آموزش به هر دو صورت حضوری و مجازی انجام شود. ما آماده هستیم تا هرکدام از مجموعههای آموزش عالی کشور که تقاضا دارند از زیرساختهای ما استفاده کنند به آنها خدمات ارائه کنیم.
بیجندی با بیان اینکه برخیها فکر میکنند که آموزش مجازی از آموزش حضوری هزینههای کمتری دارد؛ تصریح کرد: این موضوع برای دراز مدت صادق است، اما در کوتاه مدت به ویژه ترمی که گذشت در نیم سال ۹۸، ۹۹ و نیم سال ۹۹، ۱۴۰۰ تقریبا میتوان گفت هزینهها علاوه بر این که کمتر نشدهاند بلکه یک و نیم برابر نیز افزایش یافتهاند. زیرا باید زیرساختها را اماده میکردیم و به بستر سازی و برگزاری سمینارها میپرداختیم.
معاون آموزشی جهاد دانشگاهی ادامه داد: از بهمن ماه به بعد قطعا هزینهها کاهش خواهد یافت و به تبع آن کاهش شهریهها را خواهیم داشت در حال حاضر هم هزینه همه دورههای مجازی ما نسبت به دورههای حضوری بین ده تا ۳۰ درصد کمتر شده است. همچنین به دانشجویان تسهیلات دیگری در قالب صندق حمایت از اسیب دیدگان کرونا داده ایم. در حقیقت از این شیوهها استفاده شد تا فشار بار مالی از روی دوش دانشجو کاسته شود.
بیجندی با اشاره به اینکه یکی از بحثهای بسیار مهم در جهاد دانشگاهی ارتباطات بینالملل است؛ بیان کرد: پیش از این اگر می خواستیم استادی از کشورهای دیگر برای ارائه آموزش آوریم با توجه به محدودیتهای که وجود دارد با مشکلاتی روبه رو می شدیم. اما اکنون کرونا با تمام مشکلاتی که به وجود آورده است، توانست فرصتهای زیادی را نیز ایجاد کند، که از جمله آن میتوانم به آموزشهای بینالملل با استفاده از بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات اشاره کنم.
نظام جامع هدایت شغلی دانشجویان از مهرماه در تمام دانشگاهها فعال خواهد شد
وی با بیان اینکه از مهرماه بحث آموزشهای مجازی با نگاه آموزشهای مهارتی و تخصصی آغاز خواهد شد، افزود: همچنین بحث نظام جامع هدایت شغلی دانشجویان نیز مورد توجه واقع خواهد شد، به همین منظور بر اساس ماموریتی که در نقشه جامع علمی کشور به ما داده شد طرح پایلوتی را در سطح کشور تحت عنوان نظام جامع هدایت شغلی اجرا کردیم. همچنین بر اساس نقشه جامع علمی کشور طرح پژوهشی را تعریف کردیم و پایلوت آن در دو دانشگاه اجرا کردیم اکنون طرح به اتمام رسیده و گزارش آن به سازمان برنامه بودجه داده شده است.
بیجندی در پایان خاطرنشان کرد: اگر مقدمات آن فراهم شود از مهر ماه ۹۹ در تمام دانشگاههای کشور، نظام جامع هدایت شغلی برای دانشجویان فعال خواهد شد. در این نظام ما به دنبال این هستیم تا استعداد دانشجو بعد از ورود به دانشگاه سنجش شود و برای آن پرونده شغلی ایجاد کنیم تا بر اساس آن دانشجویان در همان زمان که مشغول به تحصیل علمی هستند در دورههای مهارتی شرکت کنند. همچنین ارتباط انها را با جامعه و صنعت برقرار کنیم و جایگاه رشته و نیاز جامعه به رشته آن را معرفی کنیم. تا یک دانش آموخته توانمند تحویل جامعه داده شود، امیدوارهستیم این طرح از مهرماه عملیاتی شود.