مسئول بسیج دانشجویی استان لرستان گفت: باید هیئتهای اندیشهورز با حضور متخصصان، مدیران، مسئولان و اساتید برای حل مسئله آب استان لرستان ایجاد شود.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، میلاد شرفی، مسئول بسیج دانشجویی استان لرستان در پخش زنده اینستاگرامی با موضوع «مسئله آب استان لرستان» با بیان اینکه مدیریت آب، یکی از مهمترین مباحث روز است، گفت: ایران کمتر از یک سوم بارش جهانی را دارا است و این موضوع کشور ما را در منطقه خشک قرار داده و در این میان لرستان با میانگین ۴۵۰ میلیمتر سومین استان پر آب است.
شرفی به خروجی آب در استان لرستان اشاره کرد و افزود: ۱۲٫۵ میلیارد متر مکعب خروجی آب استان است که از این مقدار بین ۴ تا ۴٫۵ میلیارد مترمکعب ورودی آب از سایر استانها به لرستان است و بدون هیچ استفادهای مستقیما از استان خارج میشود؛ این در حالی است که حجم بالایی از خاک ما در حوزه دیم است و ما نتوانستیم از این منبع به خوبی استفاده کنیم.
مسئول بسیج دانشجویی استان لرستان از رانت نسل اولی به عنوان یکی از مشکلات در زمینه عدم تحقق تخصیص مناسب برای لرستان نام برد و اظهار کرد: باید اطلاعات در زمینه مجوزات داده شده در زمانهای قبل بهروز شوند؛ بطور مثال در حوزه کشکان در زمانهای قدیم برای هر نفر ۳۰۰ لیتر آب در نظر گرفته است. در حالی که بعد از فوت و گذشت زمان نه تنها این سهم انتقال داده نشده بلکه به هر کدام از فرزندان آنها هم سهمی مجزا اختصاص یافته است که برآورد این مجوزات در مجموع ۶۰۰ میلیون متر مکعب تخصیص و مجوز بوده که با احتساب الگوی ۰٫۸ درصد، چیزی حدود ۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی را شما میشود در صورتی که این حجم از اراضی در آن منطقه وجود ندارد، بنابراین نیاز است این اطلاعات ساماندهی، بهروز رسانی و واقعی سازی شود و این اقدام در شرکت آب منطقهای لرستان شروع شده، اما سرعت کافی را ندارد و عدم اطلاعات درست مانع از تخصیص صحیح آب در این منطقه شده است.
وی اضافه کرد: حتی قانونی جهت کاهش و یا حتی تعدیل رانت نسل اولی وجود ندارد و این خود مشکلاتی از جمله عدم اقدام به موقع در زمینه تخصیص مناسب برای استان به وجود آورده است.
شرفی اجرای ماده ۲۳ قانون الحاقی که تحقیقاتی در زمینه مطالعات هواشناسی، بررسی اثرات احداث سد در آب زیر زمینی، انجام مطالعات پدافند غیر عامل و میراث فرهنگی را شامل میشود، برای هر سد قابل اجرا و الزامی دانست و عنوان کرد: به اجرای این ماده از قانون الحاقی، مطالعات صفر سد گفته میشود که پس از دریافت تاییدات لازم از ادارات مختلف، در خوشبینانهترین حالت به مدت ۵ سال نوبت دهی در این زمینه به طول میانجامد.
وی جهاد کشاورزی، شرکت آب منطقه ای، اداره آبخیز داری و استانداری را به همکاری با هم دعوت کرد و اظهار کرد: این ادارات باید به یکدیگر کمک کنند، انسجامی را در این زمینه به وجود آورند و اعتبار لازم را در حوزه تحقیقات و مطالعات ایجاد کنند تا بتوانند با سرعت بیشتر به حل مشکلات تخصیص آب لرستان بپردازند.
شرفی به مشکلات در زمینه تخصیص آب استان لرستان اشاره کرد و افزود: در حوزه کرخه مجوزی وجود دارد که تا ۲۰۰ میلیون متر مکعب حق برداشت آب از سیمره را نشان میدهد؛ این مجوز مصوبه هیئت دولت را دارد، اما مصوبه وزارت نیرو را ندارد و وزارت نیرو موضوع را قبول ندارد، در حالی که مصوبه از صراحت کافی برخوردار است.
مسئول بسیج دانشجویی استان لرستان ادامه داد: در حوزه سد معشوره تخصیص ۲۷۳ میلیون متر مکعبی وجود داشته است، اما وزارت نیرو با تغییراتی که در این زمینه انجام داده است مقدار آن را به ۱۳۰ میلیون متر مکعب تقلیل داده است و استفاده از موتور پمپ را به جای سد در این زمینه پیشنهاد داده است و این در حالی است که هدف سد معشوره با ظرفیت مخزن ۱ میلیارد متر مکعب، جلو گیری از سیلاب و تامین آب در فصول گرم که آب از دبی بسیار پایینی برخوردار است تعیین شده است که استفاده از موتور پمپ هیچ یک از این دو هدف را محقق نخواهد کرد.
وی ادامه داد: تامین آب شرب دوره چگنی و نورآباد هم از دیگر اهداف این سد است و مابقی آن به شهرستان کوهدشت اختصاص دارد که وزارت نیرو در مجوز جدید اختصاص آب به اراضی شهرستان کوهدشت را کاملا نادیده گرفته است.
شرفی به نسبت کم اراضی آبی به دیم استان لرستان اشاره کرد و گفت: میانگین اراضی آبی به دیم در کشور ۴۲ درصد است و این مقدار در لرستان به عنوان سومین استان پرآب کشور ۲۷ درصد است.
وی همچنین به صنایع آبدوست همچون فولاد اشاره کرد و انتقال آب به سایر استانها با اهداف صنعتی را عملی پرهزینه و نادرست خواند و خاطرنشان کرد: باید مصرانه روی مطالبه گری و گفتمان سازی مسئله آب اقدام کنیم و از متخصصین نیز در قالب کار ویژههایی با حضور مدیران مسئولین و اساتید در این زمینه استفاده کنیم و مطالبات لازم از مجمع نمایندگان استان لرستان نیز صورت گیرد.