یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: انزوای قطر تنها در حالی شکسته میشد که قطر با کشورهایی ارتباط میگرفت که ارتباط خوبی با عربستان و امارات نداشتند و براساس این مکانیزم قطر به طور خودکار به سمت ایران و ترکیه سوق پیدا کرد.
سیدجعفر رضوی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره موضع ضد ایرانی دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس مبنی بر اینکه تحریمهای تسلیحاتی ایران باید ادامه یابد و واکنش قطر مبنی بر اینکه این موضع مورد تایید همه کشورهای عضو شورا نیست، گفت: عربستان و امارات در یک سیاست خصمانه در حالی که به دنبال تحکیم ریاست خود بر شورای حکام خلیج فارس هستند تلاش کردند تا قطر را هم کنار خود داشته باشند.
وی ادامه داد: مواضع و اختلافات قطر و عربستان اولین بار در سفر ترامپ به ریاض خود را نشان داد و اخبار ضد و نقیضی از داخل عربستان در مورد این اختلافات منتشر شد مبنی بر اینکه عربستان به دنبال تحمیل نظرات خود به قطریها بوده در حالی که قطر خود را یک بازیگر مستقل و تاثیرگذار تلقی میکند و لذا براساس این روند روابط بین عربستان و قطر تیره و تار شد. و پس از این اتفاق قطر از سوی کشورهای عضو حوزه خلیج فارس در انزوا قرار گرفت و این انزوا قطریها را به یک بحران رساند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا درباره مصداق این بحران به کارشکنیهای عربستان و امارات در قبال قطر اشاره کرد و گفت: عربستان مسیر جنوب کشور خود را که تنها مسیری است که قطر میتوانست به وسیله آن به خشکی راه پیدا کند را قطع و به این ترتیب قطر در یک جزیره که آن را به طور کامل دریا احاطه کرده بود، قرار گرفت. از طرفی دیگر از داخل دریا هم امارات مسیر را به سوی قطر بست و با این حساب قطر از نظر جغرافیایی و سیاسی در یک بایکوت تمام عیار قرار گرفت.
وی تصریح کرد: این انزوای قطر تنها در حالی شکسته میشد که قطر با کشورهایی ارتباط میگرفت که ارتباط خوبی با عربستان و امارات نداشتند و براساس این مکانیزم قطر به طور خودکار به سمت ایران و ترکیه سوق پیدا کرد. معمولا طوایف بزرگ در قطر و عربستان با یکدیگر رابطه خویشاوندی دارند و این موضوع نیز باعث ایجاد اختلاف بین این دو کشور شد. البته قطر در این اثنا ارتباط خود با روسها را نیز تعدیل کرد، اما نه به اندازه نزدیکی روابط خود با ایران و ترکیه.
رضوی درباره محکومیت قطر در قبال موضع ضد ایرانی شورای همکاری خلیج فارس گفت: موضع اخیر قطر نیز ادامه همین بحث است که عربستان به دنبال آن است که حاکمیت خود را بر شورای همکاری خلیج فارس تحمیل کند و قطر حاضر به تمکین نیست و از آنجا که عربستان نسبت به قطر و ایران موضع خصمانه دارد این دو کشور به یکدیگر نزدیک شدهاند.
رضوی در پایان خاطرنشان کرد: البته موضع قطر در قبال شورای همکاری خلیج فارس در حمایت از ایران تاثیر چندانی بر رای شورای حکام خلیج فارس ندارد، چون دست نفوذ عربستان در بین کشورهای عضو این شورا بازتر است و همواره عربستان سعودی پیش نویس مورد نظر خود را به سادگی به شورای همکاری خلیج فارس تحمیل میکند.