یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: اردن به شدت تلاش میکند تا از طریق کشاندن عراق به دایره عربی از امکانات طبیعی این کشور از جمله نفت عراق استفاده کند و شرایطی فراهم سازد که عراق به عنوان حیاط خلوت مصر و اردن شود.
حسن هانی زاده، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره برگزاری نشست سه جانبه مقامات مصر، اردن با الکاظمی رئیس جمهور عراق و نزدیکی این دو کشور به عراق گفت: کشور عراق بعد از سال ۲۰۰۳ و سرنگونی رژیم بعث در کشاکش دو دایره مختلف قرار دارد.
وی ادامه داد: یک بخش شامل دایره عربی است که برخی کشورهای عرب منطقه از جمله اردن، مصر، عربستان و امارات را شامل میشود که سعی میکنند عراق را به سمت جاذبه عربی خود سوق دهند و با این کار فاصلهای بین ایران و عراق ایجاد کنند البته این اقدام بخشی از سیاستهای آمریکا و غرب نیز به حساب میآید.
هانی زاده در ادامه در تشریح دایره دوم گفت: اساسا بخش مهمی از جامعه عراق به یک مذهب گرایش دارد که به ایران نزدیک است لذا اکثریت ملت عراق خود را در این دایره میدانند اما دولتها در عراق گرایش بیشتری به سمت دایره عربی دارند به ویژه دو دولت اخیر یعنی دولت عادل عبدالمهدی و الکاظمی.
این کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: در این شرایط مصر تلاش میکند تا عراق را از دایره اعتقادی مردم دور و به سمت دایره عربی ببرد در حالی که اراده مردم عراق بر این است که دایره اعتقادی محکمتر از دایره عربی در این کشور ترسیم شود.
وی با اشاره به گرایش الکاظمی برای نزدیکی به کشورهای عربی گفت: البته ملت عراق بارها ثابت کردند که مردمی معتقد به اصول مذهبی خود به حساب میآیند و این تغییر رویکرد دولتها در عراق به صورت مقطعی و موقتی است.
هانی زاده با اشاره به مرز مشترک عراق با اردن گفت: از این منظر اردن به شدت تلاش میکند تا از کشاندن عراق به دایره عربی از امکانات طبیعی این کشور از جمله نفت استفاده کند و شرایطی فراهم سازد که عراق به عنوان حیاط خلوت مصر و اردن شود اما تجربه نشان داده که تحرکات و لبخندهای الکاظمی نیز به کشورهایی مثل مصر و اردن دوام چندانی نخواهد داشت.