دانشجویان علوم پزشکی سراسر کشور به روشهای مختلف اعتراض خود را نسبت به برگزاری آزمون علوم پایه اعلام کردند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، کرونا همچنان در نقاط مختلف کشور جولان میدهد. بیشتر استانهای کشور در وضعیت قرمز یا زرد قرار دارند. کارشناسان و متخصصان بسیاری این روزها توصیه میکنند که از تجمعات غیرضروری پرهیز شود. برگزاری مراسمهای عروسی و عزا ممنوع شده و عزاداری دهه اول محرم، با سختگیریهای شدید از سوی مردم و مسئولان برگزار شد.
فضای علمی و دانشگاهی کشور هم تحت تاثیر کرونا و با تغییر در برنامه ها و امور جاری دانشگاه ها همراه شد. وزارتخانه های علوم و بهداشت برای رعایت پروتکل های بهداشتی و تغییر در برنامه های درسی، با هدف کاهش حضور دانشجویان در دانشگاه ها و فضاهای دانشگاهی دستوراتی صادر کردند که کم و بیش انجام شد. مثل برگزاری آزمون علوم پایه دانشجویان علوم پزشکی که اسفند سال گذشته لغو شد و به جای آن، از سوابق تحصیلی دانشجویان برای ادامه تحصیل آنان، بهره گرفته شد.
آموزش به دانشجویان پزشکی از چند مقطع میگذرد که پس از هر مقطع دانشجویان باید در آزمون آن پذیرفته شوند تا جواز حضور در مقطع بعدی را دریافت کنند. یکی از این آزمونها پس از پنج ترم اول و پس از یادگیری علوم پایه پزشکی برگزار میشود.
وزارت بهداشت در اسفند سال گذشته تصمیم گرفت به جای برگزاری این آزمون، براساس سوابق دانشجویان در پنج ترم تحصیلی شان، به آنان نمره و جواز حضور در دورههای بعدی را دهد. اما حالا که کرونا شیوع بیشتری دارد، استانهای بیشتری با این بیماری درگیرند و حتی آمار فوت شدگان در اثر ابتلا به کرونا نسبت به اسفند افزایش دارد، قرار است در روز پنجشنبه، ۲۰ شهریور این آزمون را برگزار کند.
چرا وزارت بهداشت برای برگزاری آزمون علوم پایه اصرار دارد؟
این موضوع را دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و یکی از معترضان به برگزاری این آزمون به خبرنگار ما میگوید و تأکید میکند: آمارهای ابتلا به کرونا مشخص است و نشان میدهد که وضعیت اکنون این بیماری در کشور نسبت به اسفند بهتر که نشده، بدتر هم هست؛ پس چرا این اکنون میخواهند این آزمون را برگزار کنند؟
به گفته او، در جلسهای که شنبه، ۱۵ شهریور در وزارت بهداشت برگزار شده، قرار بوده درباره این آزمون تعیین تکلیف شود که براساس تصمیمات آن جلسه، بر برگزاری این آزمون تأکید میشود.
راه حل جایگزین؛ استفاده از سوابق تحصیلی دانشجویان
این دانشجویان معتقدند که برگزاری آزمون علوم پایه در این شرایط غیرضروری است و دانشگاههای علوم پزشکی برای راه حل جایگزین آن، میتوانند براساس سوابق تحصیلی دانشجویان را برای مقاطع بعدی پذیرش کنند.
به گفته این دانشجوی علوم پزشکی؛ در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هر ساله حدود ۱۵۰ نفر دانشجوی پزشکی پذیرش میشود که اگر این تعداد قرار باشد برای آزمون روز پنجشنبه از شهر و دیار خود به اصفهان سفر کرده و در آزمون شرکت کنند، احتمال ابتلای آنها افزایش مییابد و حتی ممکن است آنان ناقل ویروسی برای خانوادههای خود باشند.
او میگوید: مهمترین دلیل ما این است که برگزاری این آزمون یک تجمع غیرضروری محسوب میشود و از طرف دیگر زیرساختهای لازم برای حضور دانشجویان در محیط دانشگاه را قبلا دیده ایم؛ بین دانشجویان مقاطع بالینی، موارد ابتلا به کرونا بسیار زیاد بود و از طرف دانشگاه، رسیدگی لازم برای آنان صورت نمیگرفت.
این دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اشاره میکند: وزارت بهداشت برای یکی دیگر از آزمونهای دانشجویان علوم پزشکی قبلا اعلام کرده بود که هر دانشجو در محل سکونت خود آزمون دهد، اما هیچ گونه تمهیدی را برای معرفی دانشجویان به دانشگاههای محل زندگی آنان، انجام ندادند.
همصدایی دانشجویان علوم پزشکی سراسر کشور
دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور نامه نگاری را به معاون آموزشی دانشگاههای خود آغاز کردند. پیگیریهای دانشجویان علوم پزشکی اصفهان از هفته گذشته آغاز شده بود. نامهای به صبری، معاون آموزشی دانشگاه ارسال کرده و دلایل خود را برای لغو این آزمون بیان کرده بودند. اما پس از بی اعتنایی وی، در نامه دوم، دانشجویان با انتقاد از اختلال در نظام آموزشی و سردرگمی و کلافگی دانشجویان که در پی نبود برنامه ریزی دقیق برای برگزاری کلاسها و دورههای آموزشی ایجاد شده، از وی درخواست کردند که «طی نامهای به معانت آموزشی وزارت بهداشت، صریحا اعلام کنید که ما دانشجویان علوم پزشکی اصفهان قادر به شرکت در آزمون علوم پایه نیستیم.»
البته دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی ایران، اصفهان، بقیه الله (عج)، آزاد تهران، آبادان، آزاد تنکابن، کاشان، گلستان، اردبیل، شیراز، ارومیه، سبزوار، شهرکرد، دزفول، کرمانشاه، شیراز، کرمان، جهرم، گیلان، قم، ساری، هرمزگان، آزاد خوراسگان، دانشکدههای علوم پزشکی آزاد قم، علوم پزشکی تبریز و علوم پزشکی شهید بهشتی، در نامههایی مشابه به معاونان آموزشی دانشگاههای خود، اعلام کردند که نمیتوانند در این آزمون شرکت کنند و خواستار لغو آن شدند.
علاوه بر این، دانشجویان دامپزشکی دانشگاههای آزاد نیز در اعتراض به برگزاری آزمون جامع پیش درمانگاهی خود اعتراض کرده و خواستار لغو آن شدند. دانشجویان دانشگاههای آزاد علوم تحیقات، کرج، گرمسار، بافت، شهرکرد، شوشتر، شبستر، تبریز، ارومیه، بابل، کازرون و سنندج هم تاکنون به جمع معترضان به برگزاری این آزمون شده اند.
همچنین جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز و آزاد این شهرستان، دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی گیلان نیز در نامهای به معاون آموزشی دانشگاه درخواست لغو آزمون پیش کارورزی را اعلام کردند.