کارشناس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح کرد: نرخ سرکوب شده ارز انگیزه بسیار خوبی برای واردکنندگان و مانع بزرگی برای رونق تولید است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مهدی خوشخوی با حضور در برنامه «بی قاب بی نقاب» به موضوع تقویت ارزش پول ملی پرداخت و اظهار کرد: تقویت پول ملی مطلقا یک گزاره مهم برای مدیریت اقتصادی یک کشور نیست، در عین حال تضعیف ارزش پول هم همیشه نامطلوب نیست.
وی تاکید کرد: مهمترین اصل در مدیریت اقتصادی این است که کنترل ارزش پول در اختیار خودمان باشد یعنی این شاخص با بهرهگیری از سیاستهای اقتصادی هدفمند بنا به ضرورت در یک مقطع زمانی کاهش و در یک برهه افزایش یابد و به عبارت دقیقتر ثبات بیش از افزایش ارزش اهمیت دارد.
کارشناس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر این که نباید به کاهش ارزش پول ملی در برابر ارزهای دیگر نگاه حیثیتی داشته باشیم، عنوان کرد: مشکل و مصیبت اصلی امروز ما کاهش ارزش پول نیست، بلکه ما باید ثبات اقتصادی را در کشور ایجاد کنیم.
خوشخوی، تورم پایدار و مزمن را دلیل اصلی کاهش ارزش و بیثباتی پول ملی دانست و عنوان کرد: در پنج دهه اخیر، رفتار مالی دولتها نقش پررنگی در شکلگیری تورم مزمن داشته است. در طول این سالها همواره کسری بودجه منجر به اضافه برداشت دولت از بانک مرکزی تحت عنوان استقراض شده است که در تراز مالی عدد بزرگی را برای بدهیهای دولت نشان میدهد.
وی افزود: همچنین درآمد حاصل از فروش نفت که در اختیار دولت است به بانک مرکزی داده شده تا معادل آن اسکناس چاپ شود و نتیجه این عملکرد، افزایش پول بدون پشتوانه و به دنبال آن رشد تورم بوده است.
این کارشناس اقتصادی به عامل تاثیرگذار بر رشد تورم در سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: علاوه بر موارد گفته شده، آنچه که به خصوص در یک دهه اخیر بیش از هر عاملی خود را نشان میدهد ناترازی بانکی است.
به عقیده خوشخوی ریشه ناترازی بانکها به زمانی بازمی گردد که بانکداری خصوصی بدون در نظرگرفتن الزامات آن در کشور گسترش پیدا کرد، همچنین تسهیلات بدون بازگشتی که در این سالها توسط این بانکها ارائه شده است در شکل گیری وضعیت فعلی تاثیر چشمگیری داشته است.
وی راهکارهای جلوگیری از افزایش حجم پولی را برشمرد و اظهار کرد: برای تامین مالی پایدار باید به سراغ درآمدهای مالیاتی رفت و از تمرکز بر درآمدهای نفتی دست برداشت، چراکه در تبدیل ارز حاصل از فروش نفت به ریال، حجم بزرگی از پول و به دنبال آن تورم ایجاد میشود.
کارشناس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص تاکید کرد: درآمدهای ارزی فروش نفت نباید به ریال تبدیل شود، بلکه باید برای مصارف ارزی که در ایجاد زیرساختها و توسعه کشور مورد نیاز است هزینه شود.
خوشخوی با بیان این که اقتصاد ایران به بیماری هلندی مبتلاست، عنوان کرد: زمانی که دلارهای نفتی به بازار تزریق میشود، نرخ ارز غیرمنطقی و سرکوب شده خواهد بود، در این شرایط تولید خارج اقتصاد یعنی واردات به صرفه است و تولید داخل رونق خود را از دست میدهد.
وی با بیان اینکه تولید یک کشور پشتوانه محکمی برای پول ملی است، گفت: متاسفانه در طی این سالها رفتار نادرست اقتصادی سبب گران و ضعیف شدن تولید شده است و این به معنای ضعیف شدن پشتوانه پول ملی است.