امسال با وجود شیوع ویروس منحوس کرونا دانشجویان با حضور در گروههای جهادی، پخت و توزیع غذاهای نذری و برپایی موکبهای دانشجویی و مراسم عزاداری دیِن خود را به امام حسین (ع) ادا کردند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ هرسال با نزدیک شدن به اربعین حسینی هیئتهای دانشجویی دانشگاههای در سراسر کشور با برپایی موکبهای دانشجویی در مسیر پیاده روی اربعین به استقبال زائران اباعبداللهالحسین میرفتند، اما امسال با وجود شیوع ویروس منحوس کرونا و لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی امکان حضور در این مسیر وجود نداشت؛ ولی این موجب نشد تا دانشجویان بیکار بنشینند.
دانشجویانی که سال های گذشته میزبان زائران حسینی بودند، امسال با حضور در گروههای جهادی دِین خود را با خدمت رسانی به مردم مناطق محروم ادا کردند. این دانشجویان در ایام اربعین به پخت غذاهای نذری و توزیع آنها میان مردم پرداختند. آنها همچنین با برپایی موکبهای دانشجویی در دانشگاههای خود با رعایت پروتکلهای بهداشتی برای اباعدبالله حسین(ع) عزاداری کردند.
دانشگاهها از زمانی که آغاز به کار کرده اند تاکنون، برنامه های مختلفی را پشت سر گذاشته اند. اگرچه مأموریت اصلی دانشگاهها در ابتدای شکل گیری، آموزشِ پژوهش به مردم بوده است، اما اکنون دانشگاهها به مرحلهای پا گذاشته اند که باید مستقیما در حل مشکلات جامعه ورود کنند. در واقع شناسایی نیازهای جامعه در حوزههای مختلف و تنظیم حرکت پژوهشها و تولیدات علمی در مسیر رفع این نیازها، رسالت امروز دانشگاه ها، به ویژه در جوامع در حال توسعه است.
در همین راستا، چند سالی است که دانشگاههای کشورمان، مراکزی را برای پرورش ایدههای فناورانه و پژوهشگرانه دانشجویان و استادان ایجاد کرده اند تا پایان نامهها و تئوریهای علمی از کتابخانهها خارج شده و در جامعه ایفای نقش کنند. دانشگاه آزاد نجف آباد، با تشکیل مرکز رشد دانشگاهی چند سالی است فعالیت خود را آغاز کرده و اکنون توانسته است با حمایت از پژوهشگران و فناوران، جایگاهی برای خود ایجاد کند.
با وجود اینکه از زمان گسترش ویروس کرونا کلاسهای آموزشی دانشجویان دانشگاهها به صورت مجازی برگزار میشود و دانشجویان حضوری در دانشگاه ندارند، اما این باعث نشد که از مشکلات استان خود غافل بمانند؛ به طوری که موضوع پیگیری مشکلات کشت صنعت و مغان همچنان بحث داغ تشکلهای شمال غرب کشور است. دانشجویان در همین راستا در سفر رئیس قوه قضائیه به اردبیل خواستار ابطال رای واگذاری کشت و صنعت مغان شدند.
به گفته دانشجویان، با سفر رئیس قوه قضائیه به اردبیل امید را در دل مردم پارس آباد و اردبیل که از نزدیک شاهد به تاراج رفتن این سرمایه ملی شده بودند، زنده شد. در نهایت حضور رئیس دستگاه قضا به اردبیل موجب شد تا ۶ دستور برای حل بحران کشت و صنعت مغان صادر شد که باید اجرا شود.
اولین دستور این بود که فهرست همه اراضی، اموال و داراییهای شرکت احصا و گزارش کارشناسی آن ارائه شود. دوم ارزش گذاری دقیق و کارشناسی شده این اموال و داراییها است. سومین دستور رئیسی به هیات داوری سازمان خصوصی سازی است که این هیات «باید به دور از فشارها و با درنظر گرفتن مصالح ملی و بیت المال، درخصوص تأیید یا ابطال قرارداد فعلی واگذاری براساس حق و عدل اظهار نظر کند»
اکنون حدود ۱۰ روز از سفر رئیس قوه قضاییه برای پیگیری پرونده شرکت کشت، صنعت و دامداری مغان میگذرد. سفری که ۶ دستور رئیس دستگاه قضا را برای باز کردن گرههای کور در این شرکت به دنبال داشته است.
بر همین اساس هیات داوری سازمان خصوصی سازی برای بررسی پرونده واگذاری شرکت کشت و صنعت مغان جلسه ای داشتند، که قرار شد درباره وضعیت این واگذاری اظهار نظر کنند. در اين راستا، قائم مقام احمد توکلی در سازمان دیده بان شفافیت و عدالت در حساب توییتری خود، از ابطال واگذاری شرکت کشت و صنعت مغان خبر داد.
اروجعلی محمدی، مدیر سابق شرکت کشت و صنعت مغان چهارشنبه در کانال تلگرامی خود، خبر از ابطال این واگذاری خبر داد و نوشت: «ابطال واگذاری شرکت کشت وصنعت مغان و بازگشت آن بدامن بیت المال را به همه اهالی مغان و کارگران و کارمندان شرکت و دوستداران بخش کشاورزی تبریک و تهنیت عرض می کنم.»
روند نادرست خصوصی سازی باعث شده تا کارخانههایی مانند کشت و صنعت مغان، ماشین سازی تبریز دچار لطمه شوند به طوری که این موضوع باعث نگرانی کارشناسان و فعالان دانشجویی شده است.
محمد صالح ترکمان، مسئول سابق سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی سهند تبریز با اشاره به برگشت کارخانه ماشین سازی تبریز به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران گفت: ماشین سازی تبریز طی یک فرآیندی از فرخزاد خلع ید شد و بعد از آن به صندوق بازنشستگی فولاد برگشت داده شد. این کارخانه تقریبا یک سال در اختیار صندوق بود.
به گفته ترکمان، این کارخانه از ابتدای تاسیس تا کنون به عنوان کارخانه مادر بوده و اگر ضرر هم بدهد، میتواند با تزریق بودجه دولت کار را ادامه دهد. وی گفت که مجموعههای بزرگی در کشور وجود دارد. مانند کشت صنعت مغان، ماشین سازی تبریز و پالایشگاه کرمانشاه، اینها مجموعههای راهبردیای هستند که از لحاظ مادی و هم از نظر استراتژیک کشور معقول نیست که این حجم از این توانمندی به شخص واگذار شود و باید این مجموعهها ذیل دولت بمانند.
همچنین در هفتهای که گذشت قرار بود معوقات کارگران هفته تپه به حساب آنها واریز شود، اما با وجود اینکه چندین ماه از قول و قرارهای نمایندگاه استان خوزستان برای حل مشکلات کارگران هفت تپه میگذرد، اما در روند حل این مشکل پیشرفت چندانی نداشته است؛ به طوری که در جلسه اخیری که با حضور نمایندگان کارگری و مسئولان اجرایی و قضایی در مجلس شورای اسلامی برگزار شد، قرار بر این شده که حقوقهای معوق مرداد ماه و اضافه کاری تیرماه تا ۱۵ مهرماه پرداخت شود، اما این اقدام تا به الان صورت نگرفته و فعالان کارگری خواستار پرداخت اضافه کاریهای خود هستند.
به گفته یکی از کارگران هفت تپه فیش حقوقی تیرماه برای ۱۷ نفر از فعالان کارگری شرکت که در جلسات اخیر کمیسیون اصل ۹۰ حضور داشتند و چندی پیش به دیدار رئیس قوه قضائیه رفته بودند، صادر نشده و حقوق تیرماه هم ازسوی کارفرمای شرکت برای آنان واریز نشده است.
در اين هفته ماجرای ساخت فرودگاه جدید چابهار آن هم در فاصله چند ده کیلومتری فرودگاه کنارک، با وجود گستردگی محرومیتها در استان سر و صدای زیادی به پا کرده است!
تعطیلی فرودگاه کنارک آن هم در روزهای پایانی تابستان ۹۹ اتفاق عجیبی بود. برخی عقیده داشتند این تعطیلی غیر منتظره برای متوقف کردن ساخت فرودگاه جدید چابهار بود، اما مسئولان فرودگاه کنارک، دلیل تعطیلی را نارسایی و پوسیدگی لولههای سوخت عنوان کرده اند.
مهمترین چالشی که اکنون چابهار در حوزه فرودگاهی با آن مواجه شده، نظامی بودن فرودگاه فعلی کنارک است. فرودگاه فعلی کنارک که هویتی نظامی به خود گرفته، بعضا کار تجار و بازرگانان که برای تردد مجبور به استفاده از این مکان هستند را با مشکل رو به رو کرده است.
استان سیستان و بلوچستان مدتهاست که کمبود گاز دارد؛ به طوری که کمبود گاز مایع و صفهای طویل چه در ایام سرد سال و چه در روزهای کشدار تابستان، یکی از دغدغههای اصلی مردم سیستان و بلوچستان بوده است؛ که به دفعات باعث دلخوری و دلسردی مدرم این استان جنوبی شده است. با این حال کمبود گاز مایع در تابستان سال جاری زمینه ساز نگرانی مردم از روزهای زمستانی امسال است.
در اقدامی جهت پیشگیری از کمبود گاز مایع در روزهای سرد امسال در سراسر نقاط کشور و خصوصا مناطق محروم، طرحی تحت عنوان توزیع الکتریکی گازمایع معرفی شد که سهمیه هر خانواده در استان سیستان و بلوچستان ماهانه ۴ سیلندر تعیین شد که باعث گلایه، ناراحتی مردم و اعتراض آنها شد.
در سالهای اخیر مرزنشینان غرب کشور برای گذران معیشت خود به کولبری روی آورند و این مسئله با بسته شدن بازارچههای مرزی، بیش از پیش رشد داشته است.
کولبری باید به عنوان یک شیوه و سبک زندگی در نظر گرفته شود و نباید آن را محدود به حمل بار با کول کرد. این سبک زندگی، ارتباط نزدیکی با بازارچههای مرزی دارد و ریشه پدید آمدن این سبک از زندگی به شکل کنونی در بسته شدن همین بازارچهها است.
در این بازارچهها مکانی به نام معابر کولبری تعبیه شده بود که در این محل اجناسی که وارد میشدند مورد بازرسی قرار میگرفتند. کولبران از این مسیر واردات انجام میدادند و در این مکان، نیروهای مرزی و گمرکی نیز مستقر بودند. این مکان به نحوی بود که روستائیان و مرزنشینانی که به کولبری مشغول بودند، میتوانستند با وسیله نقلیه این جابجایی را انجام دهند، اما جالب اینجاست که مسیر برای تردد وسایل نقلیه هموار نشده بود و مردم مجبور بودند در محدوده بازارچه، کولبری کنند و بعد از خروج از بازارچه، با وسایل نقلیه اجناس را انتقال دهند.
از ماجراهای کارگری که بگذریم مشکلات محیط زیست شنیدهها حاکی از این است که کارخانه سیمان پیوند همچنان آسمان و زمین نیلکوه و گالیکش را تخریب میکند، اما کارشناسان محیط زیست راه حلهایی برای کاهش این تخریب میشناسند.
این کارخانه در سال ۸۲ با سهامی خاص در دامنه نیلکوه و با هدف تولید یک میلیون در سال تأسیس شد و در سال ۸۹ توانست به بهره برداری تولید کلینکر برسد. در سال ۹۰ هم سیمان خاکستری در خط تولید این کارخانه قرار گرفت. براساس آنچه در بخش معرفی سایت این کارخانه نوشته شده است، در کیلومتر پنج جاده گالیکش به مشهد و در دامنه نیلکوه به مساحت ۶۳ هکتار قرار گرفته و خاک رس و سنگ آهک مورد نیاز برای تولید سیمان را هم از نیلکوه برمیدارد. اما نکته این است که نیلکوهی که میتواند به عنوان یک ظرفیت گردشگری مورد استفاده قرار گیرد، به عنوان معدنی برای سیمان استفاده میشود.