مرکز رشد دانشگاه آزاد نجف آباد که از سال ۸۹ فعالیت خود را آغاز کرده، اکنون با فعالیت ۱۴ هسته و واحد فناور، محصولاتی را در حوزه تجهیزات پزشکی به تولید رسانده است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، عرفان توانا؛ * دانشگاهها از زمانی که متولد شده اند تا کنون، دورههای مختلفی را پشت سر گذاشته اند. اگرچه مأموریت اصلی دانشگاهها در ابتدای شکل گیری، آموزشِ پژوهش به مردم بوده است، اما اکنون دانشگاهها به مرحلهای پا گذاشته اند که باید مستقیما در حل مشکلات جامعه ورود کنند. در واقع شناسایی نیازهای جامعه در حوزههای مختلف و تنظیم حرکت پژوهشها و تولیدات علمی در مسیر رفع این نیازها، رسالت امروز دانشگاه ها، به ویژه در جوامع درحال توسعه است.
در همین راستا، چند سالی است که دانشگاههای کشورمان، مراکزی را برای پرورش ایدههای فناورانه و پژوهشگرانه دانشجویان و استادان قرار داده اند تا پایان نامهها و تئوریهای علمی از کتابخانهها خارج شده و در جامعه ایفای نقش کنند. در دانشگاه آزاد نجف آباد نیز، مرکز رشد دانشگاهی چند سالی است فعالیت خود را آغاز کرده و اکنون توانسته است با حمایت از پژوهشگران و فناوران، جایگاهی برای خود ایجاد کند.
مرکز رشد این دانشگاه با مصوبه کمیته تخصصی فناوری معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت کار خود را از اواخر سال ۸۹ آغاز کرده است و تاکنون توانسته فضایی بالغ بر ۸۰۰ مترمربع را در اختیار فناوران و ایده پردازان قرار دهد.
تمرکز بر خودکفایی در تجهیزات پزشکی
احسان روحانی، مدیر این مرکز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو، به تشریح فعالیتهای مرکز رشد دانشگاه آزاد نجف آباد میپردازد؛ مرکزی که اکنون تمرکز خود را بر حل مشکلات حوزه پزشکی و مهندسی پزشکی قرار داده است.
روحانی میگوید: مرکز کارآفرینی دانشگاه وظیفه اداره رویدادهای کارآفرینی را دارد و به عنوان یک اتاق فکری عمل میکند که دانشجویان آن را اداره میکنند.
کلاسهای آموزشی و براساس تقویم آموزشی در این مرکز برگزار میشود. روحانی میگوید که این کلاسها به دانشجویان مهارتها و آموزشهای لازم را در حوزه کسب و کار به دانشجویان ارائه میکند.
در دانشگاه آزاد نجف آباد، به ایده پردازان و دانشجویان خدمات کافه کتاب هم ارائه میشود؛ فضایی برای برگزاری جلسات همکارانه و گفتگو درباره ایدهها که به صورت رایگان در اختیار فناوران قرار میگیرد.
برنامه ریزی برای صادرات محصولات فناورانه
روحانی به ارائه خدمات در حوزه صادرات به فعالان مرکز رشد دانشگاه آزاد نجف آباد اشاره میکند و میگوید: شرکت کویر نگین بین الملل کیهان، تفاهم نامهای با دانشگاه امضا کرده است که تا در تجاری سازی محصولات تولید شده در مرکز رشد دانشگاه و همچنین صادرات این محصولات، به دانشجویان کمک کند.
او توضیح میدهد: هدف ما این است که رقابت سالمی بین شرکتهای فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه شگل بگیرد و دانشجویان و ایده پردازان تلاش کنند سطح کیفی محصولات خود را تا مرحله صادرات افزایش دهند و بتوانند محصولات خود را به واحد خدمات و صادرات برسانند.
مدیر مرکز رشد دانشگاه آزاد نجف آباد هدف دیگر از راه اندازی این واحد را به کارگیری دانشجویان رشتههای مدیریت بازرگانی، مهندسی صنایع، زبان انگلیسی و عربی عنوان میکند و میگوید: با همکاری این شرکت دانش بنیان، دانشجویان ما هم میتوانند برای فضای اشتغال آماده شوند و با نظارت این شرکت خصوصی، در بحث توسعه بازار برای شرکتهای مرکز رشد، کار کنند.
به گفته روحانی، این رویداد هنوز به طور کامل در دانشگاه آزاد نجف آباد اجرایی نشده، آن هم به دلیل شیوع ویروس کرونا؛ اما به زودی مراحل آن به اتمام میرسد و واحد خدمات و صادرات مرکز رشد این دانشگاه، برای حمایت از محصولات دانشجویان و فناوران، آماده میشود.
حمایتهای مالی و معنوی از ایده پردازان
حمایتهای مالی و معنوی از واحدها و هستههای فناور در این دانشگاه، آنقدرها فراتر از مراکز رشد دانشگاههای دیگر نیست، اما میتواند برای شروع کارهای کوچک و پرورش ایدههای خلاقانه مفید باشد. به گفته مدیر مرکز رشد دانشگاه آزاد نجف آباد، به هستههای فناور در مرحله رشد مقدماتی تا ۱۰ میلیون تومان تسهیلات ارائه میشود و واحدهای فناور در مرحله رشد هم میتوانند تا سقف ۳۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند.
روحانی ادامه میدهد: حمایتهای غیرنقدی هم داریم؛ مانند حضور در نمایشگاهها و ارائه خدمات مشاورهای به ایده پردازان؛ اگر درخواست مشاوره در حوزهای خاص داشته باشند، ما از متخصص مربوطه دعوت میکنیم تا در فضای دانشگاه، شرایط گفتگوی آنان با دانشجویان فراهم شود.
حوزه فعالیت هستهها و واحدهای فناور در دانشگاه آزاد نجف آباد در حوزه تولید تجهیزات پزشکی است. این مرکز موافقت اصولی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را دریافت کرده و مستقیما زیرنظر این وزارتخانه اداره میشود.
مقتدر و سبز؛ ویژگی واحدهای فناور
یکی از واحدهای فناور مستقر در این مرکز رشد، توانسته زانوی هوشمند تولید کند. روحانی با بیان اینکه ۱۴ هسته و واحد فناور در این مرکز رشد فعالیت میکنند، درباره فعالیت برخی واحدهای فناور میگوید: شرکت اقتدار توان سنجش در حوزه ساخت دستگاههایی برای سنجش عضلات بدن فعالیت میکند و هسته فناور امیدآفرینان هم توانسته به فناوری تولید پروتز هوشمند زانو دست یابد. هسته فناور سبراندیشان بنشاد هم در حوزه ساخت تولید ریزجلبکها فعالیت میکند و هسته فناور فراز نیز توانسته یخچالهای درجا تولید کند؛ یخچالهایی برای انتقال کیسههای خون و فرآوردههای خونی در خودروهای آمبولانس.
به گفته او، زانوی هوشمندی که در هسته امیدآفرینان تولید شده، میتواند سرعت پا و حرکت فرد را کنترل کند. سیستمهای مکانیکی و هیدرلیکی که در این پروتز زانو به کار رفته، سرعت باز و بسته شدن پار و حرکت فرد را تنظیم میکند و وقتی فرد تصمیم میگیرد، بدود، این پروتز زانو به کمک او میآید.