امروز نگاه تکبعدی اقتصادی قادر به حل موضوع توسعه روستایی نیست. باید یک نگاه بینرشتهای به توسعه روستایی داشت.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روحالله تولایی رئیس دانشکده مدیریت دانشگاه امام حسین درباره اهمیت ویژه «توسعه روستایی» خاصه در شرایط دشوار اقتصادی در گفتگو با برنامه نودوهشتیهای رادیو اقتصاد، گفت: امروز نگاه تکبعدی اقتصادی قادر به حل موضوع توسعه روستایی نیست. باید یک نگاه بینرشتهای به توسعه روستایی داشت.
وی با تأکید بر ضرورت استفاده از از علومی نظیر سیاستگذاری و خط مشیگذاری عمومی و شاخصهای جغرافیای طبیعی و سیاسی، علوم سیاسی، حقوق اداری، مدیریت رفتاری و علوم شناختی در طراحی مدلهای اقتصادی، اضافه کرد: بعلاوه ثابت شده باید به شیوهها و الگوهای حضور و مشارکت مردم نیز توجه کرد.
تولایی با اشاره به مدلهای موفق اقتصادی در نقاط مختلف دنیا، افزود: مثلاً مدل دکتر محمد یونس اقتصاددان بنگلادشی که در ۱۹۷۰ در منطقه شرق آسیا به کار گرفته شد. محمد یونس برای طراحی برنامه توسعه اقتصادی خودش از اصول مدیریتی و فرهنگی که متناسب با زیست بوم شرق آسیا بود، استفاده کرد و رشد اقتصادی بالایی را در آن دوران به ارمغان آورد.
رئیس دانشکده مدیریت دانشگاه امام حسین با انتقاد از کمکاریها در حوزه طراحی مدلهای توسعه اقتصادی، ادامه داد: این امر نیاز به تحقیقات میدانی با مشارکت پژوهشگران همان منطقه دارد تا پس از جمع آوری اطلاعات و سازماندهی آن با استفاده از نظریههای توسعه به استخراج مدلهای بومیِ توسعه روستایی برسیم. دستیابی به این الگوها نیازمند همکاری مشترک دانشگاه با دولت و دانشگاه با صنعت است.
این استاد دانشگاه با تأکید بر «بهرهگیری از آدمهای کارآفرین برای فعالسازی ظرفیتهای توسعهای روستاها» خواستار همکاری دولتها برای تدوین برنامههای توسعه روستایی بدون انگیزههای مشخصاً مالی شد. تولایی افزود: آشنایی و شناخت از ظرفیتها و علایق کارآفرینان در هدایت آنها برای سرمایهگذاری در روستاها کاملاً ضروری است و میتواند در تسریع طرحهای توسعه روستایی مؤثر باشد؛ لذا بهرهگیری از علوم شناختی در بررسی علمیِ نظام انگیزشی کارآفرینان و مآلاً هدایت و برنامهریزی حضور آنان در فرایند توسعه روستایی میتواند راهگشا باشد.
وی همچنین بر عملیسازی تئوریهای اقتصاد مقاومتی برای توسعه بهتر روستاها تأکید کرد و خاطرنشان ساخت: بدون شک تحقق بنیادین اقتصاد مقاومتی بدون مردمیسازی اقتصاد و حضور تمام عیار آنها در عرصههای توسعه ممکن نمیباشد.
رئیس دانشکده مدیریت دانشگاه امام حسین بر ضرورت «توجه رادیو» به موضوع بهرهگیری از نخبگان علمی و ابزاری با تعلقات قومی و محلی در توسعه روستائی بمثابه زیست بوم خانوادگی تأکید کرد. وی افزود: رادیو میتواند در کنار مستندسازی تجربیات و اقدامات انجامشده در روستاها بستر مناسبی را برای تحقیقات علمی دانشگاهها ایجاد نماید و تولید مدلهای بومی توسعه روستائی را ممکن ساخته و توسعه هدفمند و پایدار را برای ایران عزیز به همراه داشته باشد.