به گزارش گروه بازرگانی خبرگزاری دانشجو، قیمت مسکن توسط پارامترهای متعددی که مهمترین آنها شرایط اقتصاد کلان و تعادل در عرضه و تقاضا است، تعیین میشود. بر کسی پوشیده نیست کشورما در در وضعیت نامناسبی از نظر اقتصادکلان و روابط تجاری بینالمللی قرار دارد و به واسطه تحریمهایی که زمان زیادی از اعمال آن میگذرد، اقتصاد کشور ما در شرایط بسیار سختی قرار دارد.
عرضه و تقاضا نیز با شرایط اقتصادی کشور، ارتباط مستقیم دارد و هر چه سرمایه سازندگان برای ساخت، و در مقابل توان مردم برای خرید، کاهش یابد این مولفه نیز در شرایط نامناسب قرار میگیرد. اما سوال اینجاست که با این شرایط، همچون سال گذشته قیمت مسکن با آن شیب تند صعود خواهد کرد یا با تورم خود را همسو و متعادل میکند؟ برای پاسخ به این سوال باید وضعیت مولفههایی مهمی را در نظر بگیریم که درادامه با آنها آشنا میشوید:
همهگیری این بیماری در سراسر دنیا اشتغال و ساختوساز را تحت تاثیر قرار داده است. به این دلیل شاهد کاهش قابل توجه میزان تولید مسکن نسبت به سال گذشته هستیم. از سوی دیگر ممانعت از جابجا کردن محل زندگی، افت شدید تعداد معاملات را به همراه داشته است.
به این طریق یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار درافزایش قیمت مسکن، کاهش عرضهای است که به واسطه شیوع این بیماری روی داده و با افزایش طول زمان آن و تداوم تعطیلیهای کارگران ساختمانی، این کاهش عرضه بیشتر نمود پیدا میکند. گفتنی است در کشور ما میزان تقاضا مدتی است که از عرضه پیشی گرفته و این امر نیاز به تولید را دوچندان میکند. در نتیجه باید به توقف شیوع این بیماری امیدوار بود تا با افزایش تولید، ثبات قیمت خانه را شاهد باشیم.
قیمت خانه نیز همچون سایر کالاها، با فراز و نشیبهای قیمت ارز واکنش نشان میدهد. هم در ساختوساز و هم به صورت مستقیم بر روی قیمت خانه تاثیر نوسانات ارزی مشهود است. قیمت بالای مصالح ساختمانی که از حدود1 سال پیش روند صعودی در پیش گرفته و با افزایش چندبرابری نرخ ارز، دوچندان شده ، توجیه اقتصادی را برای آغاز به کار سازندگان کمتر کرده است.
اما جای تامل دارد که بسیاری از کالاهای مورد استفاده در صنعت ساختمان از داخل تهیه میشود و این تاثیرپذیری از نرخ ارز، مدیریت نادرست مسئولین در نظارت، در کنار زیاده خواهی برخی از تولیدکنندگان را نشان میدهد که امید است در این شرایط بحرانی این دو پارامتر اصلاح شود و شاهد کاهش قیمت مصالح ساختمانی در کشور باشیم.
حال باید به این نکته توجه داشت که اگر این نوسانات ارزی به ثبات برسد، بسیاری ازسازندگان، فعالیت خود را آغاز میکنند و این فراز و نشیبهای یکباره است که جلوی برنامهریزی و ساختوساز را میگیرد. به همین دلیل شاهد هستیم از ابتدای تابستان کمی آمار ساخت مسکن نسبت به ماههای نخست افزایش داشته و با عرضه این واحدها در ابتدای سال بعد، ثبات نسبی در افزایش قیمت روی خواهد داد.
بورس میتواند قیمت خانه را متعادل کند. شاید کمی عجیب به نظر برسد که این بازار موازی با بازار مسکن چگونه میتواند با ضریب تاثیرپذیری بالا، تعادل را در قیمت خانه در تهران به همراه داشته باشد. حوزهای که به عنوان رقیب جدی برای جذب نقدینگی با بازار مسکن به شمار میرفت، امروز میتواند مهمترین پارامتر به ثبات رسیدن قیمت خانه باشد.
در مرحله نخست، بازارسرمایه با تجهیز کردن انبوهسازان به منابع مالی ارزان که نظارت و حسابرسی بسیار محسوسی به همراه دارد، ساختوساز و منافع مالی حاصل از آن را افزایش میدهد و با مشارکت مردم، سمت عرضه را بهبود میبخشد. بدین صورت که با انتشار اوراق مشارکت، پروژههای انبوه ساختمانی را تامین مالی میکنند و مردمی که اوراق را خریداری کردهاند در سود آن پروژه شریک میشوند.
در سمت مقابل نیز، برای فروش همان واحدها و پروژههای دیگر از طریق بازار آتی بورسکالا، مردم با قیمت پیشخرید یک آپارتمان، میتوانند اوراق خرید یک واحد را تهیه کنند و با هزینه کمتر، صاحب خانه شوند. از سوی دیگر با استفاده از یکی دیگر از ابزارهای بورس کالا، مردم میتوانند واحدهای مسکونی را به صورت متری خریداری کنند و به صورت مرحلهای با هر میزان سرمایه که در اختیار دارند، به صاحب خانه شدن نزدیکتر شوند. گفتنی است ابزارهای بسیار کاربردی دیگری در بازارسرمایه میتواند شکل بگیرد تا علاوه بر افزایش تولید، افزایش خرید و فروش مسکن را شاهد باشیم.
به این صورت با رونق گرفتن این بازار و استقبال انبوهسازان و مردم، نقش واسطهها یا همان سفتهبازان کمرنگ شده و افزایش عرضهوتقاضا به صورت واقعی روی میدهد که نتیجه آن ثبات قیمت و کمشدن شیب صعودی آن است. با در نظر گرفتن رونقی که در بازار سرمایه روی داده، انتظار میرود پروژههای ساختمانی نیز با استقبال مواجه شود و به همین سبب، ثبات قیمت مسکن تا پایان سال امکانپذیر است.
یکی از مراحلی که احتمال افزایش یکباره قیمت خانه در آن وجود دارد، مرحله پایانی یا همان فروش ملک است. از طرفی با وجود سایتهای آنلاین که به صورت تخصصی در بازار املاک فعالیت نمیکنند، امکان وجود سفتهبازان و مالکان سوداگر زیاد شده است. این بخش از بازار مسکن نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چرا که هرچقدر سازندگان در کاهش هزینهها تلاش خود را بیشتر کنند، در نهایت یک واسطه سوداگر میتواند با طمع و زیادهخواهی قیمت خانه را به یکباره افزایش دهد.
از این رو خرید و فروش از طریق سامانههای معتبر که به صورت تخصصی در این بازار فعالیت میکنند، حائز اهمیت است و میتواند قیمت خانه را تا حد بسیاری کنترل کند. یکی از بسترهای هوشمند که با ایجاد یک چرخه منظم از ارتباطات بین خریدار، مشاور املاک و فروشنده توانسته فرآیند خرید و فروش را در یک بستر کاملا شفاف و پویا ایجاد کند "اینپینinpin " است.
بدین صورت متقاضی با وارد شدن به سایت و یا اپلیکیشن اینپین و وارد کردن مشخصات ملک مورد نظر خود «با در نظر گرفتن تمام جزئیات»، هوش مصنوعی را برای جستجو و پیدا کردن خانه مورد نظر خود به کار میگیرد تا بهترین انتخاب را برای یکی از مهمترین تصمیمهای زندگی که همان محل سکونت مناسب با خواستهها و سلایق خود است، داشته باشد. اینپین با بررسی جزئیات درخواست، تا 30 روز فرآیند جستجو را انجام میدهد، تا هدف نهایی که یک معامله ملکی موفق و رسیدن متقاضی به خانه رویایی خود است، محقق شود. جهت مشاهده قیمت اجاره آپارتمان در تهران کافی است در گوگ عبارت "اینپین" را جستجو کنید.
با این شرایط که بخش عمدهای از خانوادهها با مشکلات اقتصادی مواجه هستند، امکان خرید خانه برای بسیاری از مردم وجود ندارد و اگر با همین شرایط پیش رویم، تقاضای مصرفی کاهش شدید داشته و در نهایت سفتهبازان وارد بازار میشوند که قیمت خانه را برای کسب منفعت بیشتر افزایش میدهند.
برای جلوگیری از این اتفاق، تجهیزکردن مردم به منابع مالی ارزان، همچون تسهیلات کمبهره و بلندمدت، فروش اقساطی و لیزینگ با سود کم و استفاده از ابزارهای بازارسرمایه برای افزایش توان مالی آنها، میتواند راهکارهای کاربردی کنترل تقاضا و ایجاد تعادل در قیمت خانه باشد.
از سوی دیگر باید بخش خصوصی در بخش ساخت تحرک داشته باشد و همچون گذشته سرمایهگذاران، ساختوساز را یکی از بهترین حوزهها برای سرمایهگذاری بدانند. در سمت مقابل نیز باید خانوادهها و مردم از طریق نظام پسانداز و تسهیلات، اقدام به خرید واحدها کنند تا چرخه تولید و مصرف، پویا و پر رونق شود.
در نتیجه با در نظر گرفتن پارامترهای فوق و خوشبینی نسبت به توقف همهگیری کرونا، ثبات نرخ ارز و استقبال از بورس مسکن، ثبات نسبی قیمت خانه تا پایان سال و نهایتا افزایش همسو با تورم را شاهد خواهیم بود.