شوراى تبیین مواضع بسیج دانشجویى هرمزگان در نامهاى خطاب به رئیس گمرک بندر شهید رجایی استان نوشت: با توجه به فشار بر مردم و لزوم کمک به حل تامین کالاهای اساسی، این گمرک چه سیاستهایی برای تسریع در روند ترخیص کالاهای اساسی اتخاذ کرده است؟
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزارى دانشجو، شوراى تبیین مواضع بسیج دانشجویى استان هرمزگان در نامه اى خطاب به رئیس گمرک بندر شهید رجایی استان در خصوص علل عدم ترخیص کالاهاى اساسى از این گمرک نوشت: با توجه به فشار بر مردم و لزوم کمک به حل تامین کالاهای اساسی، گمرک بندر شهید رجایی چه سیاستهایی برای تسریع در روند ترخیص کالاهای اساسی اتخاذ کرده است؟
در این نامه آمده است: به استحضار میرساند دپو و رسوب کالاهای اساسی در گمرک، آن هم در شرایط تحریمی، مشکلات بسیاری برای تولیدکنندگان و واردکنندگان به وجود آورده که یکی از نتایج آن افزایش قیمت برخی کالاها است.
کالاها در گمرک و بنادر خاک میخورند و همچنان باید برای ترخیص هفت خوان رستم طی شود. علیرغم دستور معاون اول رئیس جمهور مورخ ۵ مهرماه ۹۹ در بازدید از گمرک شهید رجایی بندرعباس در خصوص تسریع ترخیص کالاها از این گمرک، تا کنون هیچگونه اقدامی صورت نپذیرفته است.
شیوع ویروس کرونا در کنار شرایط تحریمی تامین کالاهای اساسی به خصوص مرتبط با این بیماری را تشدید کرد که برای حل این معضل رییس جمهور ۶ ماه گذشته دستور ترخیص همه کالاها و مواد اولیهای را داد که در گمرکات کشور مرتبط با بیماری کرونا هستند.
در سال جهش تولید و در شرایط تحریمی کشور، باید تقویت تولید داخل به عنوان یک اصل مدنظر قرار گیرد، نه اینکه فعالیت کارخانهها به دلیل رسوب یک قطعه کوچک در گمرک متوقف شده و مردم هم به خاطر کمبود اقلام اساسی، مجبور به تهیه کالایی به قیمت گزاف شوند که این فشار مضاعفی بر آنها وارد میکنند.
بسیاری از تولیدکنندگان و واردکنندگان با بلاتکلیفی و عدم ترخیص کالاهای خود در گمرک مواجه و منتظر روزنهای برای حل مشکل هستند.
بسیاری از وارد کنندگان برای واردات کالای خود ارز دریافت کرده اند، اما فرایند ترخیص کالاها از گمرک و بنادر را با هدف افزایش قیمتها در بازار به تأخیر انداخته اند، که این اقدام اخلال در اداره کشور است و باید با این افراد برخورد شود. اگر در برخورد با متخلفین نیز خلاء قانونی وجود دارد، در راستای شفافیت دادستان بندرعباس به موضوع ورود پیدا کند.
بخشنامهای از سوی ستاد تنظیم بازار وزارت صمت صادر شده که براساس آن اگر صاحبان کالا قصوری در خصوص ماندگاری کالاهایشان نداشته باشند، دپوی بیش از یک ماه آن عملا رایگان خواهد بود.
این رویه به نوعی تشویق صاحبان کالاها به نگهداری کالاها در بنادر و در نهایت، عدم ترخیص اقلام مورد نیاز کشور در سریعترین زمان ممکن شده و نتیجه آن کمبود کالاهای اساسی در بازار و گرانی قیمتها و همچنین ایجاد زمینه امضای طلایی برای شکل گیری رانتهای بزرگ است. فلذا بایستی این رویه تصحیح شده و قوانینی جهت محدودیت نگهداری و دپو کالا در گمرکات و بنادر اعمال گردد.
با توجه به موضوعات مطرح شده؛ جهت آگاهی عموم مردم نسبت به موضوع شایسته است به سوالات مطرح شده پاسخ دهید. آیا برای دپو و نگهداری از کالا در گمرک شهید رجایی بازه زمانی معینی برای وارد کننده مشخص شده است؟ با توجه به تاکیدات ریاست جمهوری و معاون اول وی، چه اقداماتی در خصوص تسریع در روند کالا از گمرک شهید رجایی صورت گرفته است؟ با توجه به فشار بر مردم و لزوم کمک به حل تامین کالاهای اساسی، گمرک بندر شهید رجایی چه سیاستهایی برای تسریع در روند ترخیص کالاهای اساسی اتخاذ کرده است؟ اگر در روند پروسه ترخیص کالا خلاء قانونی وجود دارد، آیا با نمایندگان به عنوان قانونگذاران و دادستان برای ورود به موضوع هم افزایی شده است؟