بیش از ۲۳۰ هزار تن برنج از سال گذشته تاکنون در گمرک و بنادر دپو شده است و امکان ترخیص ندارد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، معاون فنی گمرک در حالی از رسوب بیش از 200 هزار تن برنج در گمرک و بنادر و نیز طبق اظهار صاحبان این کالاها از روند رو به فساد آن ها خبر داد که بانک مرکزی در اعلامیه ای این موضوع را رد کرد و عملکرد گمرک در ترخیص درصدی برنج را عامل این اتفاق دانست. به گزارش ایسنا، بیش از ۲۳۰ هزار تن برنج از سال گذشته تاکنون در گمرک و بنادر دپو شده است و امکان ترخیص ندارد و به گفته واردکنندگان در حال فاسد شدن است. در عین حال بانک مرکزی و گمرک یکدیگر را در این ماجرا مقصر می دانند.
بانک مرکزی: مشکل از گمرک در ترخیص درصدی است به طور خلاصه، بانک مرکزی اعلام کرد که علت اصلی مشکل به وجود آمده برای بازرگانان، ترخیص درصدی کالا توسط گمرک، بدون داشتن تخصیص ارز و کد رهگیری برای ثبتسفارش مرتبط با آنها بوده است. بدیهی است، در صورتی که هنگام خروج کالاهای یاد شده از گمرک، «وجود تخصیص ارز» و «کدرهگیری بانک مرکزی» توسط گمرک کنترل میشد و بازرگانان نیز به درستی راهنمایی میشدند، برابر ضوابط، تأمین ارز به نرخ ترجیحی قابل انجام بود و ماندگاری کالا در گمرک و اتفاقات کنونی رخ نمیداد.
در اعلامیه این بانک آمده است: بانک مرکزی در جلسات متعدد، توجه گمرک و وزارت صمت را به این موضوع جلب و بر رعایت کامل مصوبات مربوط به ترخیص درصدی کالاها با نرخ ترجیحی تأکید کرده است. بانک مرکزی در عبارتی قابل توجه در خاتمه این اعلامیه آورده است: انتظار میرود رسانهها پس از خروج برنجهای یاد شده از گمرک، پیگیری لازم را درخصوص نحوه توزیع و قیمت فروش برنجهای ترخیصی به عمل آورند و در اختیار قرار گرفتن این محصول نزد مردم را مورد توجه ویژه قرار دهند.این اعلام بانک مرکزی در شرایطی بیان می شود که برخی این شائبه را مطرح کرده اند: عده ای با واردکردن کالاها به گمرک، بدون ثبت سفارش، قصد فشار بعدی به بانک مرکزی برای تخصیص ارز 4200 تومانی را دارند تا از این محل و فروش بعدی این کالاها با نرخ آزاد، صاحب سود باد آورده ناشی از تفاوت نرخ ارز یارانه ای با آزاد شوند.
گمرک: از 200 هزار تن، فقط 19.7 تن برنج با ارز 4200 تومان وارد شده است اما گمرک به فاصله ای کوتاه به موضع گیری بانک مرکزی پاسخ و مهرداد جمال ارونقی- معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران- به مباحث مطرح شده از سوی بانک مرکزی واکنش نشان داده است. ارونقی با بیان این که از ابتدای امسال تا ۴ آبان ۹۹، ۵۸۰ هزار تن برنج به ارزش ۵۳۳ میلیون دلار از گمرکات کشور ترخیص شده است که در مقایسه با مدت مشابه از نظر وزنی ۴۱ درصد و از نظر ارزشی ۴۹ درصد کاهش را نشان می دهد،تصریح کرد: بانک مرکزی در اطلاعیه خود اشاره کرده است: «درحال حاضر تمام کالاهای برنج موجود در گمرکات کشور که واردکننده، متقاضی ارز با نرخ نیمایی باشد، براساس فهرست اعلامی وزارت صمت، دارای تخصیص ارز از بانک مرکزی هستند» اما اشاره نکرده است که با «تخصیص ارز»، کالایی قابل ترخیص از گمرکات نیست و این ارائه کد رهگیری بانک است که اجازه ترخیص کالا به گمرک می دهد.
به گفته ارونقی، در بخش دیگری از اطلاعیه بانک مرکزی آمده است: «برنج های رسوبی موضوع گزارش های چند روز اخیر، مربوط به مواردی است که واردکننده متقاضی ارز با نرخ ترجیحی (۴۲۰۰ تومانی) است...» در حالی که اصلاً چنین نیست. بانک مرکزی اطلاعات این برنج ها را در اختیار دارد و به خوبی می داند میزان برنج های رسوبی که صاحبان کالا، متقاضی ارز با نرخ ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی هستند 19.7 هزار تن متعلق به ۱۰ شرکت است.معاون فنی گمرک با اشاره به اعلامیه بانک مرکزی در زمینه برگزاری جلسات متعدد در خصوص رعایت کامل مصوبات مربوط به ترخیص درصدی کالاها (در بالا بیان شد) متذکر شد: باید گفت اتفاقاً چون گمرک ایران به انتظار صدور کد رهگیری بانک ننشسته و با اجرای دقیق مصوبات ابلاغی برای ترخیص درصدی کالاها تا حد امکان اقدام کرده، به جای رسوب و فساد ۵۰۰ هزار تن برنج ، این رسوب به ۲۰۰ هزار تن رسیده است.