کارخانه آرد، نشاسته و گلوکز یاسوج یکی از مهمترین واحدهای تولیدی-صنعتی استان کهگیلویه و بویر احمد است که هم اکنون از چرخه تولید خارج شده است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ کارخانه آرد، نشاسته و گلوکز یاسوج در دهه ۷۰ به منظور رونق بخشیدن به صنعت کشاورزان استان کهگیلویه و بویر احمد از سوی سازمان اقتصادی کوثر راه اندازی شد. در سالهای اول راه اندازی، این کارخانه توانست آرد مورد نیاز استان و استانهای همجوار را تامین کند. حتی بخشی از کارخانه را برای تولید شیرینی جات اختصاص دادند و کار تا جایی پیش رفت که محصولاتش صادر میشد.
روال کار به خوبی پیش میرفت تا اینکه در سال ۸۴ به خاطر شرایط اقتصادی و رکود، خط تولید متوقف، و کارخانه تعطیل شد. بعد از مدتی تعطیلی، کارخانه با کمک مسئولین استانی و سازمان اقتصادی کوثر با ظرفیت محدود شروع به کار کرد و البته با این شرایط، حقوق و مزایای کارگران به سختی پرداخت میشد.
بعدها عدم رعایت مسائل بهداشتی، آلودگیهای میکروبی و حتی وجود شپشک باعث تعطیلی کارخانه شد و سوء مدیریت تا آنجا پیش رفت که ۳۳۰ کارگر سال ۸۶ به حدود ۴۰ کارگر در سال ۹۸ رسید و کارگران هر روز شاهد فرسوگی و مستهلک شدن ماشین آلات کارخانه بودند.
حالا شنیدهها حاکی از این است که کارخانه در خوشبینانهترین حالت خود با نیمی از ظرفیت فعالیت میکند و بخشهای نشاسته، گلوکز، دکتوز و خوراک دام بطور کامل تعطیل است.
علی وفاییمقدم، مدیرعامل کارخانه آرد، نشاسته و گلوکز یاسوج معتقد است: بخش آرد کارخانه با ۳۰ درصد ظرفیت کار میکند. دستگاهها مستهلک است ولی در صورت نوسازی و افزایش سهمیه با تمام توان به فعالیت ادامه میدهیم. دستگاههای آلمانی فاز نشاسته بعد از ۳۰ سال بلاتکلیفی از رده خارج شدهاند.
بخش آرد کارخانه با ۳۰ درصد ظرفیت کار میکند دستگاهها مستهلک بوده که در صورت نوسازی و افزایش سهمیه با تمام توان به فعالیت ادامه میدهیم. دستگاههای آلمانی فاز نشاسته بعد از ۳۰ سال بلاتکلیفی دیگر از رده خارج شدهاند.
در این راستا و با توجه به مشکلاتی که برای این واحد صنعتی در استان به وجود آمده، نشست هم اندیشی و بررسی مشکلات شرکت آرد، نشاسته و گلوکز یاسوج با حضوررئیس هیات مدیره سازمان اقتصادی کوثر، مدیرکل شرکت غله استان، رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان، معاون اقتصادی استاندار و مدیران ومسئولین شرکت آرد و نشاسته برگزار شد.
سالار حسین پور ، ریاست سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویر احمد در این نشست گفت: اولین گام برای رفع موانع و مشکلات این کارخانه تهیه و تدوین طرح توسعه کاملا علمی و قابل اجراست که باید با مشورت با مشاورین وکارشناسان تهیه شود و مسیر و برنامه اجرایی کارخانه و اهدافی که قرار است محقق شود ، بطور دقیق و کارشناسی تدارک دیده شود تا بتواند نقشه راهی برای اینده و ادامه کار شرکت باشد.
هاشمی پور، مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر در این نشست میگوید: باید با آینده نگری و زیرساختهای کارخانه بررسی و درصورت وجود نواقص با مشورت و استفاده از مشاوران قوی و با تجربه رفع شود . و میتوان از تجربه و توان شرکتهای سازنده و تهیه کننده دستگاههای کارخانه آرد، نشاسته و گلوکز بهره برد.
گفته میشود با وجود اینکه از مسئولان سازمان چندین بار برای رفع مشکلات و بررسی وضع موجود به کارخانه آمده اند، اما تاکنونی نتیجهای از این سفرهای نصیب کارخانه نشده است. بعضا اطلاعات غلط و نادرستی از سوی مسئولان کارخانه به مرکز و سازمان ارائه شده بود که نتیجهای در بر نداشت.
سید حسین سهمگین، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کهگیلویه و بویراحمد در مورد وضعیت کارخانه آرد یاسوج میگوید: زمانی آرد این کارخانه جزو برند برتر و شناخته شده در کشور بوده و کارخانجات معتبر و بزرگ کشوری نیز مشتریان گلوکز این کارخانه بودند، اما حالا با رکود این کارخانه، شرکتهای دیگری در کشور جای آن را گرفته اند و تولید و محصول خود را استان عرضه میکنند.
متاسفانه به دلیل بیتدبیریهای مدیریتی در سالهای اخیر، این واحد صنعتی با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم کرده؛ تا جایی که با برآورد اولیه حالا قیمت کارخانه به مراتب کمتر از ارزش واقعی اراضی در تملک کارخانه به مزایده گذاشته شد. اکنون یکی از خطوط تولیدی این کارخانه که به صورت راکت مانده، قرار است به چرخه تولید برگردد و این، حمایت مسئولان را میطلبد. این کارخانه در منطقه محرومی از استان واقع شده که در صورت راهاندازی این خط تولید با توجه به وضعیت اقتصادی جامعه، شاهد بهکارگیری تعدادی از جوانان بیکار خواهیم بود.