تحلیلگران صهیونیست دیدار روز یکشنبه بنیامین نتانیاهو رئیس رژیم صهونیستی با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی را پیامی آشکار علیه ایران و دولت جو بایدن توصیف کردند و آن را تهدید رئیس جمهوری آینده آمریکا در صورت بازگشت به برجام، خواندند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز یکشنبه همزمان با حضور «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا در عربستان مخفیانه به این کشور رفت و بر اساس گزارش محافل رسانهای با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی دیدار و گفتگو کرد.
دیدار رئیس رژیم صهیونیستی با ولیعهد سعودی در حضور وزیر امور خارجه آمریکا انجام شد، اگرچه مقامهای عربستانی از جمله «فیصل بن فرحان»، وزیر امور خارجه این کشور با وجود گزارشهای متعدد رسانهای این دیدار را تکذیب کردند در مقابل نتانیاهو از ارائه توضیح در این زمینه خودداری کرد که به باور تحلیلگران این سکوت به نوعی بیانگر تایید سفر وی به عربستان و ملاقات با بن سلمان است.
در گیرودار انکار سعودیها و تایید صهیونیست ها، شماری از تحلیلگران اسرائیلی معتقدند که با وجود اهمیت اصل دیدار، چراغ سبز دادن به افشای خبر آن پیامی آشکار به دولت بایدن و ایران است.
پایگاه خبری میدل ایست نیوز در این باره به نقل از تحلیلگران صهیونیست نوشت که این دیدار در چارچوب اقدامهایی جای میگیرد که «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا، در آستانه پایان دولت «ترامپ» در خاورمیانه انجام میدهد تا هم در مسیر اقدام احتمالی «جو بایدن» برای کاهش تحریمها علیه ایران مانع ایجاد کند و هم دست اسرائیل را برای رویارویی با ایران باز کند.
به نوشته این رسانه، "تحلیلگران اتفاق نظر دارند که موضوع اصلی این دیدار علاوه بر عادی سازی روابط، ترسیم نقشه راهی است که آمریکا و متحدانش میخواهند در منطقه پیش گیرند تا مانع از آن شوند که ایران تهدیدها درباره گسترش فعالیتهای هستهای خود را عملی کند. "
«اتمار آیخنر»، تحلیلگر سیاسی «یدیعوت اخرونوت»، در این باره معتقد است که این دیدار حادثهای نامعمول است، اما موافقت دستگاههای نظارتی نظامی با انتشار آن امری استثنایی است.
به نظر وی، این دیدار پیامی از جانب اسرائیل و عربستان به چند طرف است، ازجمله پیامی است به ایران و خاورمیانه با این مضمون که وقتی پای ایران درمیان باشد، عربستان و اسرائیل در یک محور هستند.
او میافزاید که این دیدار پیامی هم به بایدن و دولت او دارد با این مضمون که عربستان آماده عادیسازی روابط با اسرائیل است و نیز این مضمون مهمتر که اگر بایدن بخواهد سیاستهای امریکا در قبال ایران را تغییر دهد، عربستان و اسرائیل در برابر آن خواهند ایستاد.
این روزنامهنگار اسرائیلی میافزاید که این سفر پرابهام از فرودگاه بن گوریون به نیوم عربستان در پی سلسلهای از حوادث بی سابقه ازجمله عادیسازی روابط میان اسرائیل با امارات و بحرین و سودان رخ میدهد.
از سوی دیگر، پیشتر گزارشهایی مطرح شده بود که «دونالد ترامپ» موضوع حمله به ایران را مطرح کرده است، اما بایدن تاکنون چند بار تأکید کرده که به توافق هستهای بازخواهد گشت، اقدامی که بیشک موجب نارضایتی عربستان و اسرائیل و متحدان منطقهای آنها خواهد شد.
«رون بن یشای» هم در مقالهای با عنوان «دوران اقدامات لحظهای» تأکید میکند که دولت ترامپ میخواهد در دل بحرانهای داخلی اسرائیل امتیازات بیشتری به نتانیاهو بدهد و با توجه به عزم ترامپ برای نامزد شدن در انتخابات ۲۰۲۴، در این لحظه آخر نیز همدلی مسیحیان انجیلی را حفظ کند.
به نظر بن یشای، این دیدار به احتمال قوی به عادی سازی روابط میان عربستان و اسرائیل نمیانجامد، هرچند ولیعهد عربستان به این عادی سازی متمایل است و برگزاری این جلسه در نیوم و نه در ریاض هم در همین راستا قابل تحلیل است.
به نظر این تحلیلگر سیاسی، در این دیدار احتمالا اقدامات امریکا در برابر ایران ازجمله اعزام جنگنده B-۵۲ مورد بحث قرار گرفته است.
او میافزاید که احتمالا برنامههای بعدی ترامپ برای ایجاد مانع در مسیر بازگشت دولت بایدن به توافق هستهای و کاهش تحریمها از دیگر موضوعات مورد بحث در این جلسه بوده است.
بن یشای ادامه میدهد که اینکه نتانیاهو وزیر دفاع و رئیس ستاد مشترک و رئیس دستگاه اطلاعات ارتش را به این جلسه نبرده و تنها همراه وی رئیس موساد بوده، نشان میدهد که محور اصلی جلسه مسائل سیاسی و نه نظامی علیه ایران بوده است.
«دانا فایس»، خبرنگار سیاسی کانال ۱۲ اسرائیل، نیز بر آن است که وضعیت برگزاری این نشست نشان میدهد که عربستان آماده عادیسازی روابط با اسرائیل نیست و نتانیاهو در متقاعد کردن وی به اعلام رسمی روابط شکست خورده است.
به نظر فایس، این دیدار نشاندهنده افزایش منافع مشترک میان اسرائیل و عربستان و گامی دیگر در مسیر ائتلاف راهبردی منطقهای علیه ایران است حتی اگر با توجه به شرایط عربستان به عادیسازی روابط نینجامد.
از سوی دیگر، عربستان هم با چنین دیداری درپی نزدیک شدن به دولت جدید امریکا و سهیم شدن در تفاهمات احتمالی آینده درباره برنامه هستهای ایران و تجدید نظر در توافق هستهای (برجام) است.