گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - احمد رضاپور؛ پایگاه خبری «میدلایست آی»، در گزارشی با عنوان «اگر جو بایدن به قول خود عمل کند ، میتواند به جنگ عربستان علیه یمن پایان دهد» و به قلم «اندرو اسمیت» عضو ارشد کمپین مبارزه با تجارت سلاح نوشت: خاندان سلطنتی سعودی مدیون رئیسجمهور آمریکاست؛ «دونالد ترامپ» نه تنها خَرِ ولیعهد سعودی را پس از قتل «جمال خاشقچی» از گل بیرون کشید، بلکه پشتیبانی سیاسی و تسلیحاتی به ارزش میلیاردها دلار برای «بنسلمان» فراهم کرد. ترامپ یکی از معدود رهبران جهان است که از بمباران ائتلاف سعودی در یمن پشتیبانی میکرد. دربین کشورهای جهان، تنها میتوان به بریتانیا اشاره کرد که هممرتبه ایالات متحده در حمایت بی قید و شرط از رژیم سعودی است. بحران یمن هر اندازه که وحشتناک باشد [برای رئیسجمهور آمریکا فرقی نمیکند]، ترامپ پشت بن سلمان ایستاده و نظر کنگره آمریکا را جهت جلوگیری از فروش جنگافزارهای آمریکایی و پشتیبانی از سعودی را وتو کرده است.
ضمن اشاره به این موضوع که جنگ یمن (از سال ۲۰۱۴) در دولت اوباما-بایدن توسط سعودی و با پشتیبانی همهجانبه بلوک غرب آغاز شد، در ادامه گزارش «میدلایست آی» آمده است: یکی از منادیان تغییر در سیاست رفتاری با سعودی جانشین ترامپ است. «جو بایدن» که ترامپ را متهم به کشیدن چک سفید امضاء برای نیروهای سعودی میکند، در جریان کارزار انتخاباتی آمریکا مکرّراً وعده داده است که جریان ارسال سلاح به رژیم عربستان را متوقف کند و به پشتیبانی پنج ساله از بمباران یمن توسط ائتلاف سعودی خاتمه دهد. این جدایی برای ائتلاف تحت رهبری سعودی میتواند گران تمام شود. بمباران [مردم یمن توسط سعودی] تنها با پشتیبانی سیاسی و نظامی ایالات متحده، انگلستان و سایر دولتهای صادرکننده سلاح امکان پذیر است؛ چرا که عربستان سعودی صنعت اسلحهسازی داخلی و انحصاری ندارد و این کشور بزرگترین واردکننده تسلیحات در جهان است که عمده آن از سوی ایالات متحده میباشد.
«عربستان سعودی» بزرگترین واردکننده تسلیحات در جهان: سعودی بین سالهای ۲۰۱۴-۲۰۱۸، در یک قلم تعداد ۵۶ جنگنده از آمریکا و ۳۸ جنگنده از انگلیس با قابلیت حمل موشکهای کروز و تسلیحات هدایتپذیر دریافت کرده. قرار است تا سال ۲۰۲۳، تسلیحاتی نظیر ۹۸ جنگنده، ۸۳ تانک و ۷ سامانه پدافند هوایی پاتریوت از آمریکا، ۷۳۷ خودروی زرهی از کانادا، ۵ ناوچه از اسپانیا و ... وارد کند| منبع: الجزیره
این نقل قول از سوی «رابرت جردن» سفیر سابق ایالات متحده در سعودی است: «اگر آمریکا فروش قطعات F-۱۵ به عربستان را متوقف کند، این جنگندههای سعودی در عرض دو هفته زمینگیر میشوند.» دیدگاهی مشابه از سوی «بروس ریدل» عضو اندیشکده بروکینگز وجود دارد که گفته است: «نیروهای سعودی بدون پشتیبانی آمریکا و انگلیس نمیتواند عملیات نظامی انجام دهد.»
پیامدهای جنگ یمن با هزاران تن کشته بسیار ویرانگر بوده است. زیرساختهای حیاتی سراسر یمن با بمبها و موشکهای ساخت آمریکا نابود شدند. از قرار معلوم، پایان بمباران به این زودیها نخواهد بود. پزشکان بدون مرز هشدار دادهاند که نظام سلامتی یمن تحت فشار پاندمی کرونا فروپاشیده است.
آفیا و شوهرش به همراه نوه گرسنهشان | صاحب عکس: عبدالجابر زیاد
بیش از ۱۰۰ هزار تن از مردم یمن بر اثر بمباران کور و بیهدف جنگندههای سعودی کشته شدند؛ سازمان ملل متحد از وضعیت مردم یمن بدلیل محاصره دریایی، هوایی و زمینی این کشور توسط ائتلاف سعودی و غربی به عنوان بزرگترین بحران انسانی جهان یاد کرده است. بیش از ۱۲ میلیون کودک یمنی نیاز به کمک بالاخص کمک غذایی و بهداشتی دارند. بیش از ۲ میلیون کودک یمنی به دلیل کمبود مواد غدایی و محاصره دچار گرسنگی شدید هستند.
عضو ارشد کمپین مبارزه با تجارت سلاح در ادامه نوشت: مطمئناً لابی جنگ با هرتلاشی پیرامون خاتمه فروش تسلیحات با چنگ و دندان خواهد جنگید. قراردادهای نظامی منعقد شده با سعودی که منجر کشتار شده، میلیاردها دلار نصیب لاکهید مارتین، ریتون و دیگر فروشندگان سلاح در جهان کرده است. ایالات متحده آمریکا بزرگترین صادرکننده سلاح در جهان است و کمپانیهایی که در این عرصه مشغول هستند در مخالفت با چنین اقداماتی لحظهای درنگ نخواهند کرد.
دلایل دیگری نیز وجود دارد [تا به وعده پایان جنگ یمن از سوی بایدن] به دیده تردید نگاه کنیم. هنگامی که جنگ آغاز شد، «بایدن» نائب ریاستجمهوری آمریکا (نفر دوّم حاکمیت) بود. با این حال، کاخ سفید از هرگونه اقدامی در جهت توقف جنگ خودداری کرد. مخالفت با جنگ و نقش آمریکا در آن افزایش یافته است ولی توقف آن نیازمند تعهد و عزمی است بزرگتر از آنچه از بایدن در دوران سناتوری و یا معاونت دولت اوباما شاهد بودیم.
پایان حمایت آمریکا از جنگ منجر به ایجاد مشکلاتی برای «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلستان میشود. بریتانیا یکی از معدود دولتهای جهان است که به پشتیبانی و ارسال تسلیحات به سعودی ادامه میدهد. اگر آمریکا را بزرگترین فروشنده سلاح در جهان درنظر بگیریم، بریتانیا از این حیث در جایگاه دوّم قرار میگیرد. اگر واشنگتن تغییر مسیر دهد، دولت انگلیس پشتیبانی خود را از چنین جنگ فاجعهباری ادامه میدهد؟ باور این موضوع که انگلیسیها براثر وجدان درد جنگ را متوقف کنند، سخت است ولی این مسئله میتواند معضلاتی برای لندن ایجاد کند؛ علیالخصوص که درصدد برقراری روابط نزدیک با دولت بایدن برای دوران پسا برگزیت هستند. با کاهش فروش تسلیحات به سعودی در میان کشورهای اروپایی، انگلیس آخرین مدافع حمله وحشیانه عربستان به یمن خواهد بود؛ جنگی که بدترین بحران انسانی در جهان را به وجود آورده است.
نویسنده مقاله در پایان ضمن ابراز امیدواری از اینکه «بایدن» بتواند در آخرین پست رسمی خود به جنگ یمن پایان دهد، نوشت: این جنگ هرگز جنگ لازم و حیاتی نبود. همیشه این قبیل وقایع، انتخابهای سیاسی بوده که با پشتیبانی دولتهای قدرتمند و کمپانیهایی به مرحله اجرا رسیده است که در هنگامه اقدامات قساوتبار خود را به نفهمیدن زدهاند و «جو بایدن» دههها در حکومتی گذران عمر کرده که اجازه رشد چنین سیاستهای [بیرحمانهای] را داده است.