به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، کانال اکونومیست فارسی نوشت: بزرگترین توافقنامه تجارت آزاد جهان مارس ۲۰۱۸ به امضای کشورهای آفریقایی رسید و بنا بود در تابستان ۲۰۲۰ اجرایی شود اما کووید-۱۹ مانع آن شد. گزارش «آنکتاد» از اجرای قریبالوقوع این توافقنامه میگوید.
توافقنامه ایجاد منطقه آزاد تجاری در آفریقا با عنوان «بزرگترین توافقنامه تجارت آزاد جهان» در ۳۰مارس ۲۰۱۸ در کیگالی، پایتخت روآندا به امضای کشورهای آفریقایی رسید و بنا بود در تابستان سال گذشته به مرحله اجرا برسد. بحران کووید-۱۹ اما گریبان این توافق تجاری را نیز گرفت و اجرای آن را به روزهای ابتدایی سال جدید میلادی موکول کرد.
گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل بر این ایده تاکید میکند که کشورهای آفریقایی برای تنظیم این قواعد در سال ۲۰۲۰ نسبت به سالهای دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی پیشرفتهای چشمگیری داشتهاند.
کشورهایی چون مصر و تونس در شمال، گامبیا در غرب، کنیا و تانزانیا در شرق و زامبیا و آفریقایجنوبی در جنوب این قاره توانستهاند قوانین حمایت از مصرفکننده را اجرایی کنند.
کشورهای آفریقایی همچنین اصلاحات اساسی را در قوانین خود اعمال کردهاند تا بیشتر با بازارهای بینالمللی همگام شوند. بهعنوان مثال، در سال ۲۰۱۰ کشور بوتسوانا قانون رقابت را تصویب کرد و کنیا نیز قانون رقابت سال ۱۹۸۸ خود را لغو و قانون اصلاحشدهتری را جایگزین آن کرد تا یک مرجع رقابت مستقل ایجاد کند.
یکی از مهمترین پیشرفتها در این حوزه در نیجریه رقم خورده که قانون فدرال رقابت و حمایت از حقوق مصرفکننده را در سال ۲۰۱۹ به تصویب رساند.
اهمیت این قواعد تنظیمگری زمانی پررنگتر میشود که به نقش زیستتاریخی کشورهای آفریقایی در شکلگیری قوانین داخلی این کشورها نظر کنیم. این تفاوت زیستتاریخی سبب اختلاف فاحش قوانین داخلی این کشورها شده و اتحاد اقتصادی آن را با چالشهای جدی روبهرو میکند.