گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو؛ سه روز از آغاز اولین نمایشگاه مجازی کتاب تهران میگذرد. رویدادی که قرار است جای خالی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، که اردیبهشت هر سال مهمترین اخبار فرهنگ و هنر را به خود اختصاص میداد، برای ناشران و اهالی مطالعه پر کند. اواخر تیر امسال بود که به صورت قطعی مشخص شد طوفان کرونا نمایشگاه بین المللی کتاب تهران را هم بینصیب نگذاشته و برگزاری حضوری این نمایشگاه منتفی خواهد بود. اوج گرفتنهای شیوع کرونا در کشور، تعطیلیهای چندباره فروشگاههای کتاب و رو آوردن مردم به فضای مجازی در یکسال گذشته صنعت نشر کشور را هم مانند بسیاری از مشاغل دچار مشکل کرده است و حالا مسئولان برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب معتقدند که این نمایشگاه بخش قابل توجهی از این مشکلات را جبران خواهد کرد. نمایشگاهی که البته از ابتدای جدی شدن احتمال برگزاری، نگرانیهایی در فضای نشر کشور ایجاد کرد که عموما در روزهای ابتدایی برگزاری نمایشگاه محقق شدند.
صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در افتتاحیه نمایشگاه درباره آسیبهای وارد شده به نشر در طول دوران شیوع کرونا گفت: «یکی از حوزههایی که متأثر شده است و هنوز هم ادامه دارد صنعت نشر جهان و ایران است. ما در این یک سال متأثر از این شرایط صنعت نشر، آسیبهایی دیده ایم که برآورد دقیقی از خسارات وجود ندارد، اما طبق نظرسنجی که پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات از جامعه نشر انجام داد و در آذرماه منتشر کرد نشان میدهد ۶۰ درصد ناشران معتقدند صنعت نشر در طول یکسال اخیر از جوانب مختلف افزون بر از ۴۰درصد به خسارت دیده است.
او با بیان اینکه ۶۹.۳ درصد ناشران در یک نظرسنجی برای فروش کتابهایشان فضای مجازی را انتخاب کرده بودند و ۵۰ درصد ناشران از این طریق کتاب فروختهاند، نمایشگاه مجازی کتاب تهران را تجربهای جدید و ارزشمند دانست و در حمایت از آن گفت: «نمایشگاه مجازی کتاب میتواند ما را به عدالت فرهنگی نزدیکتر کند و مرزهای جغرافیایی را درنوردد و انسان را مخاطب قرار دهد.»
کاهش هزینهها و کاهش تخلفات هم دلیل دیگری بر اهمیت نمایشگاه مجازی کتاب تهران بود و صالحی در این باره اضافه کرد: «یک ناشر شهرستانی وقتی میخواست برای نمایشگاه فیزیکی به تهران بیاید، باید سختیها و مسائل زیادی را پشت سر میگذاشت، اما حالا اینگونه نیست؛ بنابراین هزینههای بالادستی کاهش پیدا کرده است و شاهد فضای سالمتری در زمینه فرهنگ و اقتصاد خواهیم بود.»
مزایای نمایشگاه مجازی کتاب البته بر کسی پوشیده نیست، اما روندی که در سه روز ابتدایی این نمایشگاه وجود داشت، ضعفهای متعددی را نشان میدهد که نمیتوان دلیل آن را اولین تجربه برگزاری این نوع از نمایشگاه دانست.