تولید شرکتهای خودروساز طی دی ماه با کاهش روبرو شد، به طوری که تولید انواع خودرو در این ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴.۷ درصد افت داشت. این موضوع تحویل به موقع خودرو به خریداران را با ابهام روبرو کرده است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، خودروسازان طی دی امسال ۹۲ هزار و ۸۶ دستگاه انواع خودرو تولید کردند که در مقایسه با دی ۹۸ با کاهش ۴.۷ درصدی همراه بوده است. در این مدت ۸۳ هزار و ۹۲۳ دستگاه سواری در کشور تولید شد که در مقایسه با دی سال گذشته ۵.۳ درصد افت داشته است.
بررسی وضعیت تولید خودرو در ۱۰ ماهه امسال نیز نشان میدهد، در این مدت ۸۱۴ هزار و ۳۲۳ دستگاه انواع خودرو به تولید رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۱.۳ درصد افزایش داشته است.
در این مدت تولید سواری معادل ۷۳۹ هزار و ۹۷۰ دستگاه بوده که در مقایسه با ۱۰ ماهه سال قبل ۲۰.۴ درصد رشد داشته است.
افت ۱۱.۷ درصدی تولیدات ایران خودرو
گروه صنعتی ایران خودرو در دی ماه امسال ۴۴ هزار و ۳۳۱ دستگاه انواع خودرو تولید کرد که نسبت به دی ۹۸ کاهش ۱۱.۷ درصدی را نشان میدهد. تولید سواری توسط این گروه خودروسازی در دی امسال ۴۳ هزار و ۸۶۵ دستگاه بوده که نسبت به دی ۹۸ با کاهش ۹.۸ درصدی روبرو شده است.
در عین حال باید به تولید ۴۱۸ هزار و ۲۶۶ دستگاه انواع خودرو توسط ایران خودرو طی ۱۰ ماهه امسال اشاره کنیم که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۲.۴ درصد افزایش داشته است. تولید سواری توسط این گروه صنعتی نیز از ابتدای سال تا پایان دی ماه ۴۱۲ هزار و ۸۶۷ دستگاه بوده که ۴۳.۲ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.
* کاهش ۷.۳ درصدی تولیدات سایپا
طی دی ماه امسال ۳۹ هزار و ۲۶۵ دستگاه انواع خودرو توسط گروه صنعتی سایپا تولید شد که در مقایسه با دی ۹۸ افت ۷.۳ درصدی را داشته است. در این مدت تولید سواری توسط سایپا معادل ۳۳ هزار و ۳۵۸ دستگاه بوده که نسبت به دی ۹۸ کاهش ۱۰.۲ درصدی را تجربه کرده است.
تولید انواع خودرو توسط گروه سایپا طی ۱۰ ماهه امسال ۳۴۴ هزار و ۱۱ دستگاه بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۰.۳ درصد رشد داشته است. در این مدت ۲۹۰ هزار و ۶۲۴ دستگاه سواری توسط گروه سایپا تولید شده که نسبت به ۱۰ ماهه سال قبل ۳.۴ درصد کاهش داشته است.
خودروسازان پیشتر افزایش ۵۰ درصدی تولیدشان را منوط به افزایش قیمت خودرو کرده بودند و حالا که رشد قیمت خودرو برای روزهای باقی مانده تا پایان سال منتفی شده، شرکتهای خودروساز نیز نه تنها تولیدشان را افزایش ندادهاند، بلکه روند کاهشی تولید را در پیش گرفتهاند.
شورای رقابت اخیراً فرمولی برای افزایش قیمت خودروهای داخلی مصوب کرده بود که بر اساس آن قیمتگذاری ۵۵ درصد تولید خودروسازان که خودروهای اقتصادیتر و مورد تقاضای عامه مردم است از دستور العمل قیمتگذاری شورای رقابت تبعیت میکرد و ۴۵ درصد خودروها نیز مشمول فرمول جدید قیمتگذاری میشدند. در عین حال طبق مصوبه وزارت صنعت قیمت خودرو هر ۳ ماه یکبار مورد بازنگری قرار میگرفت.
این دستورالعمل شورای رقابت و وزارت صنعت مورد انتقاد سازمان بازرسی قرار گرفت و پس از آن شاهد عقب نشینی شورای رقابت از فرمول جدید قیمت گذاری خودروها بودیم.
کاهش تولید خودرو طی دی ماه در حالی اتفاق افتاده که خودروسازان طی ماههای گذشته نسبت به فروش فوق العاده و پیش فروش یک ساله محصولاتشان اقدام کرده اند و حالا مشخص نیست سرنوشت تحویل این خودروها چطور باشد و آیا خریداران میتواند سر موعد خودروی خود را تحویل بگیرند یا خیر.
در عین حال، روز گذشته همتی، رئیس کل بانک مرکزی از تامین مالی ۱۵ هزار میلیارد تومانی ایران خودرو و سایپا خبر داد و گفت: «برای تحقق رشد ۵۰ درصدی تولید خودرو، ۱۵ هزار میلیارد تومان تامین مالی برای خودروسازان انجام شده است.» باید دید تخصیص این منابع چه تاثیری در روند تولید خودروسازان خواهد داشت؟