وی افزود: به محض تقدیم لایحه بودجه به مجلس که در دوره دولت یازدهم و دوازدهم که در همه این سالها قانون رعایت شده است و من هماکنون طبق اصل ۱۲۶ قانون اساسی که امور برنامه و بودجه از اختیارات رئیس جمهور است و میتواند به فردی تفویض شود و هماکنون به من تفویض شده در حال صحبت با نمایندگان براساس این اصل قانون اساسی هستم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: اولین انتقادی که درباره بودجه مطرح میشد مربوط به منابع و مصارف در لایحه بودجه ۱۴۰۰ است که با تعابیر مختلف از آن انتقاد شد.
نوبخت اظهار داشت: امروز ملت ایران مشابه نمایندگان منتظر هستند که مجلس بعد از ۲ ماه که لایحه را در اختیار داشته و اختیار برای تغییرات داشته و از آن استفاده کرده در راستای رفع آن اشکالات قدم برداشته و یا در تائید آن؟
معاون رئیس جمهور خاطرنشان کرد: منابع عمومی دولت در سال آتی ۸۴۱ هزار میلیارد تومان بوده و رشد ۴۷ درصدی را نشان میدهد، اما امروز این رقم به ۱۱۲۰ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
نوبخت گفت: سئوال ملت ایران این است که اگر انتقادی به این رقم و رشد زیاد این منابع وجود داشته چرا نمایندگان آن را اصلاح نکردند و این رقم را افزایش دادند؛ مگر نفگتید که باید اصلاح ساختار بودجه عملیاتی شود؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ساختار بودجه را مدون و کامل به رئیس مجلس و نمایندگان دادیم و انتظار داشتیم که اصلاح ساختار بودجه توسط مجلس انجام شود.
وی تصریح کرد: انتقاد نمایندگان مجلس آن بود که چرا وابستگی به نفت در بودجه زیاد شده است و نسبت به سال گذشته این رقم به ۱۹۹ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است؛ که البته این حق نمایندگان است و این سوال وجود دارد که آیا مجلس به گفته خودش مبنی بر کاهش سهم نفت در منابع پایدار باقی مانده است؟
وی گفت: ۱۶ هزار میلیارد تومان مستقیماً به درآمد نفت با مجوز مجلس اضافه شده تا دولت درآمدهایش افزایش یابد. این در حالیست که مجلس معتقد بود درآمدهای دولت در نفت زیاد است، اما به دولت اجازه دادند که این درآمد زیادتر شود.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه تاکید کرد: مجلس انقلابی باید نرخ ارز را پایین بیاورد.
در ادامه الیاس نادران رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ در جلسه علنی بعد از اظهارات محمدباقر نوبخت معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اظهارنظر وی مبنی بر کاهش اعتبارات بخش عمرانی و زیرساختی اظهار داشت: چه کسی میگوید اعتبارات عمرانی و زیرساختی کاهش پیدا کرده است؟ آقای نوبخت شما به راهآهن قزوین - رشت و یا آزادراه قزوین - رشت سری بزنید و پولهایی که آنجا خرج شده با ببینید، ولی باید پروژههای عمرانی و زیرساختی به مناطق محروم هم برسد.
رئیس کمیسیون تلفیق با بیان اینکه رد و یا پذیرش گزارش کمیسیون تلفیق مدنظر نمایندگان است، تصریح کرد: نمایندگان ایراداتی مانند حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و افزایش منابع و عدم اصلاح ساختار بودجه و اینکه دولت آن را اجرا نخواهد کرد مطرح کردند، در حالی که در هرکدام از این محورها کمیسیون تلفیق به نحوی شرایط را تدین کرده که برگشت به نظر مخالفین امکانپذیر باشد و اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کردیم، مابه ازای آن طبق تبصره ۱۴ درنظر گرفتیم که در سه ماه یا شش ماه در تبصره ۱۴ است و عیناً در آن وجود دارد که هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد.
نادران گفت: ما تصمیم گرفتیم که ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شود و منابع آزادسازی آن را به مردم بدهیم، ولی اگر تصمیم گرفتیم که حذف نشود هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد.
وی گفت: بخش عمده مشکل به افشای منابع زیرمیزی و زیرفرشی دولت بازمیگردد؛ پنهانکاری سخت نیست بلکه افشاگری هزینه دارد.
وی گفت: دولت با صادرات ۲.۳ میلیون بشکه نفت در روز ارز ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومانی دیده که ۸ میلیارد آن ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی و بقیه آن ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان است که محاسبات آن هم وجود دارد و به آن اذعان کرده است.
نادران تأکید کرد: اگر دولت عرضه داشته باشد، ما این نرخ را ۵ هزار تومان زیر رقمی که درنظر گرفتهایم میآوریم و نباید دولت فقط شعار دهد.
وی گفت: ۵۰ میلیارد دلار در سالهای اخیر به نام کالاهای اساسی به جیب واردکنندگان رفت و مردم روغن را با صددرصد افزایش قیمت نسبت به ابتدای سال میخرند و مرغ و تخممرغ را با ارز ۲۴ هزار تومانی خرید میکنند.
نادران گفت: دولت باید پاسخگو باشد و فرافکنی نکند. طبق نامه دولت به مقام معظم رهبری، دولت اذعان کرده که لایحه بودجه ۱۴۰۰، ۹۳ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد.
وی تصریح کرد: امنیت کشور را به منابع صندوق توسعه ملی وابسته کردهاند، این در حالی است که دولت بودجه ریاست جمهوری را ۵۸ درصد افزایش داده است؛ چرا با بقیه این کار را نکردند؟
با این مورد احتمالا باید شاهد تصویب بودجه ۳/۱۲ برای بودجه باشیم. یعنی دولت باید برای ۳ ماه نخست سال اینده لایحه بودجه ای را به مجلس ارسال کند.