عسل به دلیل این که یک ماده ی خوراکی آرام بخش است می تواند برای درمان بسیاری از بیماری های عصبی و روحی و روانی مناسب باشد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، خواص عسل طبیعی بسیار زیاد و باورنکردنی است. این مایع بی نظیر توسط گونه ای از زنبور به نام زنبور عسل تولید می شود. زنبور عسل برای تولید این ماده شیرین، انرژی زا، آرام بخش و مغذی از شهد گیاهان مختلف استفاده می کند. شهد گیاهان در بدن زنبور عسل تحت تاثیر آنزیم های مختلف و آنالیزهای متنوع و متعددی قرار می گیرد تا این که نهایتا به عسل تبدیل می شود که به دست ما می رسد.
ویژگی های عسل طبیعی
عسل طبیعی مایعی است با طعم شیرین که گران روی بالایی دارد. زنبور عسل، عسل تولید شده را در کندو ذخیره کرده و نگهداری می کند. همراه با عسل ماده ی دیگری به نام موم نیز توسط زنبور عسل تولید می شود. عسل از جمله مواد خوراکی و غذایی است که به ندرت دچار فساد می شود. همچنین بسیاری از مواد میکروبی و بیماری زا که در اکثر مواد غذایی رشد و تکثیر می یابند و موجب فساد آن ها می شوند نمی توانند در این ماده منحصر به فرد رشد یافته و تکثیر شوند و آن را فاسد نمایند. به همین دلیل عسل جز مواد غذایی محسوب می شود که تجارت آن نسبت به سایر مواد غذایی سهولت بیشتری دارد. این ماده به دلیل عدم فساد و خواص بسیاری که برای آن معرفی شده به عنوان یک ماده مغذی، دارویی و درمانی شناخته شده است. با توجه به آن چه گفتیم امروزه علاوه بر عسلی که به صورت کاملا طبیعی توسط زنبورهای وحشی تولید می شود برخی افراد اقدام به پرورش زنبور و تولید عسل در محیط های طبیعی می کنند. فعالیت زنبورداری امروزه یکی از مشاغل پر سود تلقی می شود. زنبورداران با توجه به تعداد کندوهایی که دارند می توانند مقادیر متفاوتی از عسل را تولید کنند.
اهمیت زنبور عسل
در هر کندو یک زنبور ملکه وجود دارد و مابقی زنبورها را زنبور کارگر می نامند. زنبور ملکه وظیفه ی تخم گذاری در کندو را به عهده دارد. اما وظیفه ی زنبورهای کارگر جمع آوری شهد و گرده ی گیاهان و تولید عسل است. گونه ی زنبور عسل و فواید و خواص عسل برای انسان به قدری اهمیت دارد که بیستم ماه می را روز جهانی زنبور نام گذاری کرده اند.
در دین مبین اسلام نیز ارزش و اهمیت بسیاری برای عسل قائل شده اند و آن را یک ماده ی غذایی مفید و پر سود برای بدن معرفی کرده اند. طوری که در قرآن مجید سوره ای به نام نحل یعنی زنبور عسل وجود دارد. در این سوره به نوع فعالیت زنبور عسل و نحوه زندگی آن اشاره شده است.
خواص عسل طبیعی
استفاده از عسل به عنوان دارو و برای درمان بسیاری از بیماری ها از دیرباز در میان ایرانی ها رواج داشته است. از جمله خواص عسل این است که انرژی تولید شده توسط آن بسیار زیاد است. به گونه ای که این ماده در گروه مواد خوراکی انرژی زا جای می گیرد. قند موجود در عسل با قند موجود در قند و شکر کاملا متفاوت بوده و از نوع مونوساکارید ها می باشد.
عمده ی قند موجود در عسل از نوع فروکتوز و گلوکز می باشد. نوع قند مصرفی مغز گلوکز می باشد به همین دلیل عسل برای مغز و بهبود عملکرد آن بسیار مفید است. همچنین این ماده غذایی در گروه مواد خوراکی جای می گیرد که با دستگاه گوارش سازگاری کامل دارند. ترکیبات موجود در عسل و نوع آن بستگی به نوع گیاهانی دارد که زنبور عسل از آنها برای تغذیه و تولید عسل استفاده می کند. همچنین وجود ترکیبات متفاوت خواص عسل را متفاوت می کنند. علاوه بر رژیم غذایی زنبور عسل وضعیت جغرافیایی و طبیعی نیز بر ترکیبات عسل و بالطبع بر خواص عسل می تواند اثر گذار باشد. به طور مثال عسلی که در مناطق مرطوب و پرباران نظیر استان های شمالی کشور تولید می شود درصد آب آن بیش از سایر عسل هایی است که در مناطق دیگر تولید می شوند.
ترکیبات مهم عسل طبیعی
برخی مواد معدنی و مفیدی که در عسل وجود دارند عبارتند از: منگنز، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، مس، گوگرد، آهن و برخی از پروتئین ها و آمینو اسیدها. عسل ها را با توجه به گیاهانی که زنبور از آنها تغذیه می کند می توان نام گذاری کرد. به طور مثال اگر زنبور از شهد و گرده گیاه آویشن استفاده نماید عسلی که تولید می کند را عسل آویشن می نامند. برخی از انواع عسل که می توان نام برد، عبارتند از: عسل نارون، عسل بهار نارنج، عسل اقاقیا و بسیاری دیگر. رنگ عسل نیز با توجه به گیاهی که عسل از شهد و گرده ی آن پدید آمده است متفاوت خواهد بود. به طور مثال عسل تولید شده از اقاقیا به رنگ سفید خواهد بود. اما عسل به دست آمده از بهار نارنج به رنگ زرد می باشد.
خواص عسل برای درمان بیماری ها
فواید عسل به موارد گفته شده در بالا محدود نمی شوند. علاوه بر آن چه در بالا ذکر شد عسل دارای خواص درمانی بسیاری می باشد. برخی از خواص عسل عبارتند از: ضد باکتری، ضد التهاب و ضد آلرژی بودن آن، تقویت حافظه، رفع بیماری های پوست و مو، رفع بیماری های دستگاه تنفس به ویژه سرفه، درمان بی خوابی، درمان زخم های باز و جلوگیری از عفونی شدن آن ها، تسکین درد چشم و رفع عفونت آن، رفع بیماری های دستگاه گوارش، تقویت سیستم ایمنی، کمک به سلامت دهان و دندان، افزایش میل جنسی، رفع بیماری های عفونی مثل سینوزیت یا عفونت های ناشی از قارچ و برطرف کردن بیماری های زنانه.
خواص ضد میکروبی عسل
عسل از رشد و تکثیر باکتری ها جلوگیری می کند بنابراین خاصیت ضد باکتری داشته و می تواند در بهبود برخی بیماری ها که عامل بروز آن ها باکتری ها هستند موثر واقع شود. به طور مثال در درمان سرماخوردگی های ناشی از وجود باکتری ها بسیار موثر و مفید است. استفاده از عسل باعث می شود آلرژی هایی نظیر آبریزش از چشم و بینی، عطسه و یا سرفه هایی که به دلیل حساسیت های فصلی بروز می کنند بهبود یابند.
این خاصیت در عسل به دلیل این است که این ماده در بدن، نوعی آنتی بادی تولید می کند که هیستامین های ترشح شده توسط سلول های بدن را که عامل بروز انواع حساسیت هستند از بین می برد. بنابراین علائم حساسیت را برطرف می کند. خوردن عسل موجب تقویت حافظه می شود. این خواص عسل به دلیل وجود آنتی اکسیدان هایی است که در این ماده منحصر به فرد و بی نظیر وجود دارند.
عسل برای تقویت حافظه
آنتی اکسیدان های موجود در عسل باعث می شوند عملکرد مغز در بهترین وضعیت خود باقی بماند و هم چنین کلسیم موجود در عسل به تقویت حافظه کمک شایانی می کند. بنابراین می توان چنین گفت که عسل می تواند از بروز بیماری هایی مثل آلزایمر و یا پارکینسون که به بیماری های زوال عقل معروف هستند جلوگیری نموده و یا روند ابتلا به بیماری را کند و یا کنترل کند.
عسل برای پوست و مو
برای بهبود و درمان بسیاری از بیماری های پوست و مو نیز می توان از خواص عسل بهره برد. همچنین با توجه به خواص ژل رویال برای سلامتی باید از این محصول زنبور عسل نیز نام برد چرا که برای بسیاری از مشکلات مخصوصا مشکلات پوستی موثر است. برای درمان جوش های صورت و بدن می توان عسل را در رژیم غذایی خود قرار داد و از فواید آن نهایت استفاده را برد. همچنین برای رفع جوش روی پوست میتوان ترکیب عسل را روی محل جوش قرار داد یا این که عسل را با دارچین و یا روغن زیتون ترکیب کرده و در محل مورد نظر قرار داد. به دلیل خاصیت ضد باکتری که عسل دارد موجب از بین رفتن جوش و آکنه از روی پوست خواهد شد. استفاده ی مداوم از عسل به صورت یک ماسک طبیعی بر روی پوست سبب می شود تا رطوبت پوست متعادل و تنظیم شود. همین امر پوست را شفاف تر و روشنتر نشان خواهد داد. همچنین برای رفع شوره سر می توان از ترکیب عسل و آب برای شستن سر و موها استفاده نمود. عسل به دلیل داشتن ترکیبات خاصی که دارد برای بهبود عملکرد سیستم گوارش بسیار مناسب است و می تواند برای درمان بیماری های گوارشی به کار برده شود. خوردن عسل می تواند سوزش معده را بهبود ببخشد. همچنین طبق آن چه پیش تر گفتیم خاصیت ضد باکتری عسل می تواند به رفع برخی بیماری های مربوط به معده و روده که علت بروز آن ها وجود برخی باکتری های بیماری زا هستند کمک بسیاری نماید.
فواید عسل برای درمانی بیماری ها
برای درمان بی خوابی و یا برای داشتن احساس آرامش و سکون روحی می توان از عسل استفاده نمود. قند موجود در عسل موجب ترشح و تولید آنزیمی به نام ملاتونین در بدن می گردد. وجود این آنزیم به شما کمک می کند تا خواب راحت تری داشته باشید. برای این منظور بهتر است عسل را همراه با یک لیوان شیر گرم قبل از خواب میل نمایید.
عسل را با مایعات داغ ترکیب نکنید!
البته ترکیب عسل با مایعات بسیار داغ می تواند از خواص عسل بکاهد. برای بهبود زخم های پوستی هم می توان عسل را روی آن ها مالید. مالیدن عسل با توجه به خواص ضد باکتریایی و میکروبی آن از عفونی شدن زخم های باز جلوگیری به عمل می آورد و موجب تسریع در بهبودی آنها می گردد. نکته قابل ذکر در این مورد این است که عسل بر خلاف سایر داروهای ضدعفونی کننده ی زخم باعث سوزش زخم نمی گردد بنابراین می توان آن را با آرامش بیشتری مخصوصا برای زخم های روی بدن کودکان استفاده کرد. علاوه بر انواع زخم هایی که می توان برای بهبود آن ها از عسل استفاده کرد می توان برای بهبود تبخال نیز از آن استفاده نمود. برای برطرف شدن برخی بیماری های مربوط به چشم می توان از عسل استفاده نمود.
تقویت سیستم ایمنی بدن
همه ما به خوبی می دانیم که زندگی پر مشغله ی امروز با استرس و اضطراب زیادی همراه است. وجود استرس و اضطراب مداوم، می تواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کند. با ضعیف شدن سیستم ایمنی، بدن ما مستعد ابتلا به انواع بیماری ها خصوصا بیماری های عفونی خواهد شد. گنجاندن عسل در رژیم غذایی می تواند سبب شود تا از خواص آرام بخش این ماده بی نظیر نهایت استفاده را برده و میزان استرس را به تدریج کنترل نماییم و کاهش دهیم و در نهایت به تقویت سیستم ایمنی خود کمک کنیم. عسل به عنوان یک ماده انرژی زا می تواند توان فیزیکی فرد را افزایش دهد. همچنین این ماده می توان میل و قوای جنسی را تقویت نموده و موجب باروری گردد.
بهداشت دهان و دندان
با توجه به خاصیت ضد میکروبی عسل می توان از آن برای تامین بهداشت دهان و دندان استفاده کرد. می توان عسل را همراه با دارچین به جای خمیردندان به کار برد. همچنین می توان از غرغره کردن محلول رقیق عسل و آب برای ضدعفونی کردن دهان، دندان و لثه استفاده نمود. همچنین استفاده از عسل چه به صورت خوراکی و چه استعمال آن به صورت خارجی می تواند موجب رفع و یا بهبود بیماری های زنان به ویژه عفونت های واژینال شود. برای رفع اگزما می توان از مالیدن عسل روی پوست استفاده کرد. اگزما ناشی از خشکی بیش از حد پوست می باشد. رطوبت موجود در عسل از خشکی پوست جلوگیری کرده و رطوبت مورد نیاز آن را تامین می کند.
سخن پایانی
علاوه بر بیماری های گفته شده در بالا می توان اشاره کرد به برخی از بیماری هایی که برای درمان و بهبود و یا کنترل آنها می توان از خواص عسل استفاده نمود. تنظیم و کنترل کلسترول خون، تنظیم و کنترل قند خون، جلوگیری از ابتلا به انواع سرطان، بهبود انواع بیماری های روماتیسمی، درمان انواع سرماخوردگی ها و بیماری های عفونی. عسل یک ماده غذایی با طبع گرم است بنابراین برای درمان بیماری هایی که به علت سردی زیاد حادث شده اند می تواند بسیار مفید و موثر باشد. همچنین عسل به دلیل این که یک ماده ی خوراکی آرام بخش است می تواند برای درمان بسیاری از بیماری های عصبی و روحی و روانی مناسب باشد. لازم است به این نکته اشاره شود که برای درمان تمام بیماری های گفته شده در بالا باید با مشورت پزشک از عسل استفاده کرد. برای خرید عسل طبعی میتوانید به زنبورداران محلی در شهر خودتان مراجعه کنید و یا از فروشگاه های آنلاین مانند آهوتا محصولات زنبور عسل را مستقیم و بدون واسطه از زنبوردار تهیه کنید. منبع : https://www.health.com/food/health-benefits-honey