به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، «ملاعبدالغنی برادر» معاون سیاسی و یکی از رهبران ارشد گروه طالبان روز گذشته نامه سرگشادهای را خطاب به مردم آمریکا منتشر نمود که دارای ابعاد جدی و مهمی است که در ذیل به بررسی آنها میپردازیم.
در بخشی از این نامه ادعاهایی مطرح شده است که نگارنده قصد پرداختن به این موارد و تایید و تکذیب آنها را ندارد اما در روح این نامه درواقع مسائلی جدی مطرح شده است که توضیح آنها کاملاً لازم به نظر میرسد.
1- نکته اولی که در باب انتشار این نامه مهم به نظر میرسد این است که نشان میدهد آنچه تاکنون رهبران طالبان در رابطه با توافق دوحه میان این گروه و آمریکا اعلام میکردند تقریباً نزدیک به واقعیت بوده و آنچه در مورد توافق پنهانی میان دو طرف مطرح میشد پایه و اساس محکم و جدی نداشته است.
چنانچه این توافق پنهانی وجود داشت اکنون معاون سیاسی طالبان بار دیگر به وضوح مفاد رسمی این توافق را بازگو و یادآوری نمیکرد آن هم بازگویی علنی و در نامهای سرگشاده و سعی میکرد این موارد را در گفتگوی مخفی و پنهانی با نمایندگان و مقامات آمریکایی مطرح میکرد.
پس علنی بیان کردن مفاد این توافق و یادآوری نامهنگارانه آن دلیل روشن بر عدم وجود توافقی پنهانی میان دو طرف بوده و طالبان به آنچه تاکنون گفته عمل کرده و پس از این نیز عمل خواهد کرد.
2- نکته مهم دیگر در این نامه درواقع این است که طالبان به صورت واضح این اتمام حجت را با آمریکاییها میکند که تنها راه موجود برای رسیدن به صلح فقط و فقط اجرای کامل توافق دوحه است. درواقع ملابرادر با انتشار این نامه به صورت غیرمستقیم به دولت بایدن این پیام را ارسال نمود که دولت جدید آمریکا باید به این توافق پایبند باشد و اگر راه دیگری را پیش بگیرد از نگاه طالبان، دچار خطا شده است و راه را برای طالبان جهت عدول از تعهداتش فراهم خواهد کرد.
3- نکته مهم دیگر در این نامه درواقع اتمام حجت طالبان با آمریکاییهاست که باید رأس مدت 14 ماه از توافق دوحه به صورت کامل افغانستان را ترک کنند، حتی ملابرادر به نظر میرسد تعمداً مجدد در این نامه یادآوری میکند که چه کسانی و با چه وضعیتی باید افغانستان را ترک کنند و این هم اتمام حجت دیگری از سوی طالبان با دولت بایدن است.
4- نکته اساسی دیگر در این نامه درواقع اعلام راهبردهای طالبان برای آینده توافق و پس از آن است که برخی از آنها به شرح زیر است:
الف) راهبرد اول طالبان این است که نوع دولت آینده افغانستان باید در میز مذاکرات بینالافغانی تعیین شود و آنها تمایلی به تشکیل حکومت موقت و ادامه مذاکرات پس از آن ندارند و باید همه اتفاقات در میز مذاکرات بیفتد.
ب) راهبرد دیگر طالبان رسیدن به نظام اسلامی همهشمول با حضور همه طرفهاست که در نامه به صراحت به آن اشاره شده است.
ج) راهبرد بعدی طالبان که در این نامه به آن اشاره شده این است که طالبان قصد ندارد هیچ میانجی خارجی غیر افغانستانی در مذاکرات بینالافغانی پس از خروج نیروهای خارجی از افغانستان را وارد مذاکرات و تصمیمگیریها کند و نگاهش این است که خود افغانها باید مذاکرات را پیش ببرند و در نهایت هم میتوانند به جمعبندی و توافق نهایی دست یابند.
5- ملابرادر در این نامه به نمایندگی از طالبان چند پیام مهم برای جهتهای مختلف نیز ارسال کرده است که عبارتند از:
الف) طالبان این پیام را به کشورهای دیگر و جهانیان میدهد که آنها پس از خروج نیروهای خارجی به دنبال جنگ نیستند و بهترین راه برای آینده افغانستان را گفتوگو و تفاهم سیاسی میدانند و نباید جهان نگران افغانستان پس از خروج باشد.
ب) طالبان در این نامه به مردم افغانستان در رابطه با حقوق زنان، تحصیل کودکان، آزادی بیان، مشارکت همه احزاب و اقوام در دولت آینده و برخی نگرانیهای جاری مردم اطمینان داده و پیام داده است که این نگرانیها را رفع خواهد کرد و بر این تعهد استوار میباشد.
ج) طالبان در رابطه با موضوع تروریسم و مواد مخدر نیز به جهانیان این اطمینان را داده که اجازه رشد هر دو موضوع را نخواهد داد و با آنها مبارزه خواهد کرد و به نوعی به تعهدات خود در این زمینه پایبند است.
6- نکته اساسی و مهم دیگر در نامه ملابرادر این است که طالبان از جایگاه یک دولت مستقر سخن میگوید که حاضر است تعهدات خود را انجام دهد و سایرین را در قدرت شریک کند. در نامه ملابرادر نشانهای از اینکه نشان دهد طالبان حاضر است در دولتی یا نظامی شریک شود دیده نمیشود؛ در واقع طالبان شریککننده است نه شریکشونده.
7- نکته نهایی و اساسی در این نامه این است که با انتشار این نامه درواقع طالبان خواسته این پیام واضح را برساند که دیگر حاضر به گفتوگو و بررسی مجدد توافق با آمریکا نیست و توافق دوحه و اجرای آن برای طالبان خط قرمز است و از آن عبور نخواهند کرد. در واقع این نامه اکنون توپ را برای تصمیمگیری در زمین آمریکاییها انداخته و بار تعهدات جدید را از دوش طالبان برداشته است.
ملابرادر تمام آنچه انتظار میرفت که باید در مذاکره جدید با دولت جدید آمریکا را بیان کند در این نامه بیانیهگونه اعلام کرده است.
باید منتظر واکنش آمریکا به این نامه و آینده مذاکرات قطر باشیم.