گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، کاهش ارزش پول ملی و تلاش برای حفظ قدرت خرید پول و ارزش سرمایهها باعث شده تا مردم هر از چندگاهی بازارهای مختلفی را در سودای افزایش سرمایه خود جستجو کنند، از بازار طلا به خودرو، خودرو به مسکن و به ارز و با تشویق دولت و سودهای بالایی که در مقطع کوتاهی در بازار سرمایه دیدند به بورس و سپس به بازار رمز ارزها بروند، بازارهایی که ممکن است بسیاری از سرمایه گذاران از خم و چم سرمایه گذاری در آن مطلع نباشند یا به عبارت دیگر به صورت ناآگاهانه و هیجانی برای کسب سودهای بالا به این بازارها ورود میکنند. اصغر بالسینی؛ اقتصاددان و استاد دانشگاه برخی از مسائل مهم برای ورود به بازار رمز ارزها و هشدارهای آن را با ما در میان گذاشته است که در ادامه مشاهده میکنید.
اصغر بالسینی به تحولات بازار رمز ارزها اشاره کرد و گفت: تحولاتی که طی روزهای اخیر در بازار کریپتوکارنسی یا ارزهای دیجیتال اتفاق افتاده پدیده مهمی است که باید به دقت مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد. مهمترینِ ارزهای دیجیتال یا کریپتو کارنسیها که بیت کوین است در حال حاضر دچار نوسانات خیلی جدی شده به طوری که بعد از افزایش بیسابقه قیمت هربیت کوین بالغ بر ۵۸ هزار دلار در روز یکشنبه هفته گذشته، در روزهای گذشته تقریباً یک افت ۱۰ درصدی را نیز تجربه کرد و قیمت بیت کوین به نزدیک ۴٧ هزار دلار رسیده است.
وی در خصوص تمایل برای سرمایه گذاری در چنین بازارهایی در داخل کشور ادامه داد: در چنین شرایطی آنچه که میتواند باعث نگرانی جدی شود ورود بخشهایی از جامعه برای سرمایهگذاری در این حوزه است در حالی که متاسفانه تجربه و تحلیل دقیق و آگاهانه از روند بازار کریپتو کارنسی ها، نحوه قیمت، گذاری، استخراج و معاملات ندارند و بر اساس جو روانی و فضای تبلیغاتی به وجود آمده وارد چنین بازاری میشوند.
تحلیلگر مسائل اقتصادی دراین باره خاطر نشان کرد: تجربه نشان داده در چنین بازارهایی ریسک عدم نفع و تحمیل زیان به سرمایه گذاران بسیار بسیار جدی و کلیدی است، همانطور که در روزهای اخیر بخش قابل توجهی از خریداران کریپتو کارنسیها و بیت کوین که با قیمتهای بسیار بالایی اقدام به خرید کرده بودند دچار خسران و زیان جدی شدند.
اصغر بالسینی دراین باره بیان داشت: آنچه که موجب نوسان این بازار شد حداقل از حیث اخبار این است که وزیر خزانهداری آمریکا خانم جانت یلن که از اقتصاددانان برجسته این کشور و جزء اقتصاددانان پیش رو و مطرح آمریکا به شمار میرود نسبت به اینکه این ارز از کارآمدی لازم برخوردار نیست، به مردم و سرمایه گذاران هشدار داده، حتی اعلام کرده که چنین ارزهایی در فضاهای بین المللی به عنوان ابزار مجرمانه استفاده میشود، لذا بیان چنین موضوعی یه یک باره باعث کاهش ١٠ درصدی قیمت بیت کوین شد، اما آنچه در رابطه با چنین رمز ارزهایی قابل اشاره است ورود به بازار کریپتو کارنسیها به ویژه در حوزه بازرگانی و خرید و فروش رمز ارزها با نوسانات، خطرات و ریسکهای بالایی مواجه است، کسانی که وارد چنین بازاری میشوند باید نسبت به تحولات و نحوه قیمتگذاری آگاهی لازم را داشته باشند در حالی که متاسفانه بخش مهمی از سرمایهگذاران چنین بازاری از این آگاهی برخوردار نیستند، لذا این مساله موجب نگرانی شده است به این دلیل که عموم مردم جامعه که دارای پساندازهای محدودی هستند مایل به ورود به چنین بازارهایی هستند تا در کوتاه مدت سود قابل توجهی کسب کنند.
استاد اقتصاد با تاکید بر اهمیت ورود آگاهانه به این حوزه گفت: آنچه که در مورد بازارهای مالی میتوان گفت چه در بازار کریپتو کارنسیها و بازار بورس و سایر بازارهای مالی آن است که سرمایه گذاری در این بازارها باید آگاهانه باشد همچنین نگاه کوتاه مدتی به این بازارها خصوصاً برای تازه واردها مطلقا وجود نداشته باشد.
بالسینی شباهت بین بورس و بازار رمز ارزها را اینگونه بیان کرد: اتفاقی که در بازار بیت کوین و کریپتو کارنسیها در روزهای اخیر افتاد را میتوان با آنچه در بازار بورس ایران در سال جاری اتفاق افتاد مقایسه نمود. در سال جاری بسیاری از مردم متاسفانه با تشویق برخی از مسئولان برای سرمایه گذاری وارد بورس شدند، هنوز صفهای اخذ کد بورسی را که در اواسط سال جاری ایجاد شده بود را فراموش نکرده ایم که مردم بیشماری در بازار سرمایه وارد شدند، اتفاقا تازه واردان متضرران اصلی بازار سرمایه بودند.
کارشناس اقتصادی دراین باره خاطر نشان کرد: به تعبیری کسانی که در شاخص ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد اقدام به خرید کردند متاسفانه پس از زیان و رسیدن شاخص به یک میلیون و ١٠٠ هزار واحد با از دست رفتن سرمایههای خود از بازار خارج شدند، دقیقا کسانی هستند که اینک وارد بازار رمز ارزها میشوند و قیمتهای بالای ۵٨ هزار دلار خرید میکنند، زمانی که دچار ضرر و زیان میشوند با هدف جلوگیری از زیان بیشتر مجبور به فروش با قیمتهای پایین میشوند، دقیقاً این افراد متضررین اصلی این بازارهستند، لذا شباهت جدی بین بازار بورس و تحولات آن در سال جاری و با تحولات بازار کریپتو کارنسی وجود دارد، لذا عموم مردم باید به جد نسبت به این مسئله توجه داشته باشند که چنین بازارهای سرمایهگذاری، بازارهای مطمئنی به ویژه برای تازه واردان و کسانی که علم و آگاهی کافی از نحوه فعالیت در این بازار ندارند نیست.
وی دراین خصوص خاطر نشان کرد: ورود غیر آگاهانه به چنین بازارهایی قطعاً منجر به زیان جدی به سرمایه گذاران میشود. در چنین فضایی متولیان و مسوولین که رسالت آگاه سازی مردم را در فضاهای ایجاد شده بر عهده دارند حتما باید به این وظیفه مهم خود اهتمام داشته باشند چرا که بازار کریپتو کارنسیها بازار پر ریسکی است که حتی نحوه قیمت گذاری و پیش بینی قیمتها برای بخش مهمی از متخصصین کار دشواری است، ارز محدودی از حیث تعداد برای انتشاراست هر چند از رمز ارزها به عنوان یک پول دیجیتال یاد میشود، اما واقعیت این است که مشخصات کلیدی پول پر قدرت و باثبات را ندارد، نوسانات شدید رمز ارزها نشان دهنده این است که هنوز با یک پول جایگزین برای پولهای اعتباری فاصله جدی دارد. در چنین فضایی کسانی که اقدام به سرمایهگذاری میکنند به هیچ وجه نباید نگاه کوتاه مدت داشته باشند و اساسا نباید وارد چنین فضایی شوند.
استاد اقتصاد در پاسخ به این سوال که چرا مردم علاقمند به سرمایه گذاری در چنین فضاهایی هستند، گفت: در پاسخ باید گفت علاوه بر اینکه جو روانی در تمایل مردم برای سرمایه گذاری در چنین بازاری عامل موثری است، متاسفانه ریسکها و رکودهای متعددی که در بازارهای دیگر وجود دارد و درعین حال منابع سرمایهگذاری محدودی که دست گروههایی از مردم وجود دارد آنها را لاجرم به سمت سرمایهگذاری در فضاهایی مثل بازار کریپتو کارنسیها سوق میدهد که بازار بسیار پر ریسکی است یعنی بخشی از مردم به دلیل چشم انداز تورمی که در اقتصاد وجود دارد مجبور میشوند در حوزه سرمایه گذاری دست به انتخاب و اقدامی بزنند، وقتی در بازارهای دیگری مثل بازار بورس خودشان را متضرر و بازار را بی ثبات میبینند، تبعا بخش مهمی از مردم فریب فضاهای مجازی را میخورند لذا وارد بازارهای پر ریسکی مثل بازار کریپتو کارنسیها میشوند، این مسئله در کوتاه مدت و بلند مدت به زیان آنها تمام میشود.
وی با انتقاد به دولت برای باز نبودن عرصه سرمایه گذاری مطلوب در کشور تصریح نمود: اساسا در یک فرایند منطقی باید ورود به بازارهای اینچنینی بسیار با دقت صورت بگیرد، ضمن اینکه دولت در فضاهای عمومی باید بستر سرمایهگذاری و کسب سودهای واقعی از بخشهای واقعی اقتصاد را برای مردم فراهم و پر انگیزه کند که مردم به فکر سرمایه گذاریهایی از این دست نباشند، متأسفانه هنگامی که شرایط تورمی در اقتصاد حاکم است چشم اندازهای سرمایهگذاری در بخشهای واقعی وضعیت مناسبی ندارد و جولان چنین سرمایه گذاریهایی طبیعی به نظر میرسد و البته متضرر اصلی مردمی هستند که ناآگاهانه وارد این بازارها میشوند بنابراین مطلقا و مطلقا مردم وارد سرمایهگذاری در حوزه رمز ارزها خصوصاً بدون آگاهی و علم لازم نشوند چرا که مجبور به تحمل زیانهای جدی خواهند شد.
دستگاه قضایی و سازمان بازرسی کل کشور کجا هستند؟؟دادستان کجاست؟؟؟مگر شما وظیفه نظارت بر نهادهای دولتی و مالی را ندارید؟؟؟
مگر دستگاه قضایی مدعی العموم نیست.اینجا هم به مردم ضرر وارده شده.دستگاه قضایی به جای پرونده های چنده نفره بیاد اینجا تو بورس نظارت کند که با میلیونها مال باخته که مردم شریف این کشور هستند و صندوق دولتی پالایش را 30 درصد گرانتر به مردم فروختن بررسی کند.نهادهای نظارتی بورس کجا هستند؟؟؟مگر شما حقوق میگیرید برای چه کاری؟؟مگر وظیفه نظارت ندارید پس کجا نظارت میکنید؟
سرمایه مردم نابود شد؟؟دستگاه قضایی مجلس بازرسی کل کشور پس کجایی؟؟مگر حقوق نمیگیرید برای مردم کار کنید.اینم میلیونها مردم زحمت کش.فرضا سازمان بورس تخلف هم بکنند وظیفه شما که ناظر هستید پس چیست؟؟
سرمایه مردم مستضعف در نظام اسلامی چه میشود؟صندوق پالایش را شما به مردم داده اید پس چرا نرخ کارشناسی عرضه نکردی؟
عرضه اولیه را شما عرضه کردید پس چرا قیمت کارشناسی عرضه نکردید؟همین اپال را چند روز بعد تو صف فروش میبرند مثل وسپهر سیتا وکبهمن بوعلی بگیلان بپیوند پالایش و.... چرا نظارتی روی عرضه اولیه ها و قیمت گذاری ها نمیشود.همش باید مردم ضرر کنند تا پی به بحران بورس کشور ببرید.
سهام عدالت را از 20 میلیون آوردید 7 میلیون تومان تازه اجازه فروش هم نمی دهند.یا فروش نمی رود.پس کجایی نمایندگان مجلس انقلابی؟کجایی دستگاه قضایی اسلامی؟
اینهمه سکوت در برابر اینهمه کار غیر قانونی واقعا تاسف انگیز است.ما امید از دولت نداریم.اما قرار بود مجلس و دستگاه قضایی که همش از عدالت و مبارزه با فساد میگویندکاری کنند که اونها هم انگاری رفتن تو خواب اصحاب کهف.واقعا باید بحال این سیستم فاسد اداری کشور تاسف خورد.بدتر از همه اینها همه این کارها به نام نظام اسلامی نوشته میشود.پس چرا ساکت هستید افراد عدالت طلب و افرادی که از مبارزه با فساد حرف میزنید.همش حرف حرف حرف.پس کی عمل میکنید؟
چرا صدای میلیونها مردم زیان دیده را انعکاس نمی دهید؟پس کجاست شرافت و حریت و عدالتخواهی شما؟
چقدر اومدیم ذیل برخی از اخبار بورس در سایت محترم دانشجو کامنت گذاشتیم که اقا تو سال اخر دولت اونهم دولتی که به کسری یودجه خورده و با کسری یودجه مواجه هست به بازار بورس تو این برهه اعتماد نکنید
اقا بالصطلاح زبانمان مو پراورد از بس که این واقعیت رو گوشزد کردیم خودمون رو کشتیم تا یه عده رو از فریب خوردن در بازار سرمایه نجات بدیم کسی گوش نکرد
ما کارشناس بورس نیستیم ولی از موقعی که اقتصاد سیاسی شده و سیاست و تصمیمات سیاسی بر این بازار سایه افکنده حتی اگر ذره ای با اخبار سیاسی و گذشته سیاسی و نقش بعضا مخربش بر بازار سرمایه اشنایی میداشتید هرگز به این بازار در این شرایط اعتماد نمیکردید که دچار خسران و ضرر بشوید