به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ۱۸۳ هزار نفر سهامدار، ۱۸۳ هزار شهروند و ۱۸۳ هزار خانواده، آخرین قربانیان سیستم پولی و بانکی شدند؛ هفتههای متمادی تعداد زیادی از معترضین به یک ادغام شبههدار که ارزش اموالشان طی دو سال کاهش شدید داشت مقابل سازمان بازرسی و دیگر نهادهای مسئول نجیبانه برای احقاق حقشان تجمع کردند.
قصه از زمانی شروع شد که دولت ادغام ۵ بانک را در بانک سپه اراده کرد؛ همتی پس از نشستن بر کرسی بانک مرکزی با دستوری که از سوی دولت برای این ادغام داشت به سرعت دست به کار شد؛ ادغامی به درازای ۱۹ ماه، که به دلیل سهلانگاری در بررسی وضعیت مالی و کارنامه متفاوت بانکها و مؤسسات هدفگذاری شده، چالشساز شد!
طبق اطلاعات منتشرشده، تاکنون چهار بانک، مجمع فوقالعاده خود را برگزار و ضمن تصویب موضوع ادغام، گزارش ارزیابی داراییها را منتشر کردهاند. در ارزیابی ارزش ویژه «بانک مهراقتصاد» مبنای پایان اسفند ۱۳۹۷ برای هر سهم حدود ۱۲۱۷ تومان ارزش تعیین شده بود که با توجه به رشد قیمت داراییها در مقطع پایان سال ۱۳۹۷ تا زمان برگزاری مجمع ادغام، قرار شد درنهایت ۱۷۱۷ تومان به سهامداران حقیقی و حقوقی غیروابسته به نیروهای مسلح پرداخت شود؛ اما حالا اعتراض سهامداران بانک مهر اقتصاد (نام سابق) این است که برآورد قیمت واقعی هر سهم حدود ۷ هزار تومان است. بنابر اظهارات سهامداران بانک مهر اقتصاد، قرار بود در تیرماه سال ۹۸ مجمع عمومی بانک این بانک بهعنوان یکی از ۵ بانک ادغامی در بانک سپه، برگزار شده و براساس ارزیابی کارشناسی داراییها و بدهیهای این بانک در پایان سال ۹۷، اصل دارایی به سهامداران بازپرداخت شده و خود بانک، به بانک سپه منتقل شود، اما این برنامهریزی به این شکل پیش نرفت و برخلاف دستورالعمل ادغام بانکها که فرصت ۴ ماههای برای ارزشگذاری، برگزاری مجمع و ادغام از اسفند ۹۷ درنظر گرفته بود، مجمع عمومی بانک مهر اقتصاد برای تصمیمگیری نهایی در ۱۲ خردادماه سالجاری برگزار شد، ولی بررسی ارزش داراییهای بانک مهر اقتصاد همچنان برمبنای قیمتها و ارزشگذاری اسفندماه ۹۷ بود. داراییهای بانک به غیر از تسهیلات اعطایی، منابع نزد بانکها و بانک مرکزی و موجودی نقد، شامل املاک، سهام و اوراق میشود و دارایی سهامداران بانک و ارزش سهام بانک در همین چارچوب مورد ارزیابی قرار میگیرد. این تاخیر ۱۳ماهه و در نهایت قیمتگذاری بر مبنای سال ۱۳۹۷ موضوعی است که ۱۸۳ هزار سهامدار بانک مهراقتصاد سابق معتقدند موجب ضرر و زیان آنها شده است.
مورد دیگر که سهامداران بانک مهر اقتصاد به آن اعتراض دارند، ارزشگذاری داراییهای این بانک بدون حضور سهامداران است. به اعتقاد آنان، این اقدام منجر به ارزشگذاری پایین داراییهای بانک شده است. بنابر اظهارات سهامداران، با وجود اینکه برگزاری مجمع عمومی بانک مهر اقتصاد به خردادماه ۹۹ موکول شد، مبنای ارزشگذاری داراییهای بانک ۲۹ اسفند ۱۳۹۷ بوده است که در این فرآیند ارزش این داراییها حداقل ۷۰ هزار میلیارد تومان بوده، با این حال بانک سپه و شرکت تابعه آن ارزش داراییهای مهر اقتصاد را درمجموع ۲۰ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان درنظر گرفتهاند. حالا سهامداران ادعا میکنند متولیان ادغام بانکها و موسه کوثر در سپه، اموال و داراییهای آنها را بابت جبران زیان بانک قوامین صرف کرده و حقوق آنها را تضییع کردهاند.
در همین خصوص با توجه به تخلف محرز دولت در فرآیند ادغام بانکها و احقاق حق ۱۸۳ هزار سهامدار بانک مهراقتصاد، لزوم ورود دستگاههای نظارتی و دستگاه قضایی را به بالاترین حد رسانده تا از تکرار آسیب اقتصادی و اجتماعی برای بخش بزرگی از مردم در این شرایط سخت اقتصادی جلوگیری شود.