کد خبر:۹۱۱۰۶۱
گزارش ویژه|

تراز ناتراز مهر اقتصاد / بانک مرکزی چه بر سر ۱۸۳ هزار سهامدار آورد؟

تاخیر ۱۳‌ماهه و در نهایت قیمت‌گذاری بر‌ مبنای سال ۱۳۹۷ موضوعی است که ۱۸۳ هزار سهامدار بانک مهراقتصاد سابق معتقدند موجب ضرر و زیان آن‌ها شده است.

تراز ناتراز مهراقتصاد / بانک مرکزی چه بر سر ۱۸۳ هزار سهامدار آورد؟

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ ۱۸۳ هزار نفر سهامدار، ۱۸۳ هزار شهروند و ۱۸۳ هزار خانواده، آخرین قربانیان سیستم پولی و بانکی شدند؛ هفته‌های متمادی تعداد زیادی از معترضین به یک ادغام شبهه‌دار که ارزش اموالشان طی دو سال کاهش شدید داشت مقابل سازمان بازرسی و دیگر نهاد‌های مسئول نجیبانه برای احقاق حقشان تجمع کردند.

قصه از زمانی شروع شد که دولت ادغام ۵ بانک را در بانک سپه اراده کرد؛ همتی پس از نشستن بر کرسی بانک مرکزی با دستوری که از سوی دولت برای این ادغام داشت به سرعت دست به کار شد؛ ادغامی به درازای ۱۹ ماه، که به دلیل سهل‌انگاری در بررسی وضعیت مالی و کارنامه متفاوت بانک‌ها و مؤسسات هدف‌گذاری شده، چالش‌ساز شد!

۱۱ اسفندماه سال ۱۳۹۷، بانک مرکزی در قالب اطلاعیه‌ای ادغام بانک‌های وابسته به نیرو‌های مسلح را با هدف «ارائه بهتر خدمات و متمرکز کردن توانمندی و ظرفیت‌ها» کلید زد. بر این اساس، بانک‌های مهر اقتصاد، انصار، قوامین، حکمت ایرانیان و مؤسسه اعتباری کوثر، ۵ بانک و مؤسسه هدف بانک مرکزی برای ادغام در بانک سپه اعلام شدند.
 
یکی از استدلال‌های بانک مرکزی برای به سرانجام رسیدن پروژه ادغام ۵ بانک و مؤسسه در بانک سپه، پیشگیری از تبعات انحلال بانک‌های زیان‌ده وابسته به نیرو‌های مسلح بوده که به نظر اصرار و تمرکز بر سیاست ادغام با رویکرد پوشش زیان برخی بانک‌ها، به قیمت تضییع حقوق سهام‌داران برخی دیگر از بانک‌ها شده است!
 
تراز ناتراز مهراقتصاد / بانک مرکزی چه بر سر ۱۸۳ هزار سهامدار آورد؟
 

بانک سپه و ظرفیت مبهم ادغام

درباره ادغام این ۶ بانک و موسسه مالی نظامی در بانک سپه مساله دیگری نیز اتفاق افتاد. به گفته کارشناسان در حالی این ادغام در بانک سپه صورت گرفته که خود این بانک از وضعیت مالی خوبی برخوردار نیست. سرمایه بانک سپه در آخرین صورت مالی آن (۹۶) که روی سایت موسسه عالی بانکداری موجود است، حدود ۱۱.۹ هزار میلیارد تومان اعلام شده است. میزان سپرده‌های مشتریان نزد این بانک تا پایان سال مالی ۹۶، حدود ۹/ ۱۴ هزار میلیارد تومان و مطالبات از دولت ۴.۵ هزار میلیارد تومان اعلام شده است. اما نکته قابل‌توجه در مورد صورت مالی این بانک زیان انباشته ۵.۹ هزار میلیارد تومانی آن در سال گذشته است. این زیان به نسبت سال ۹۵، بیش از ۵ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است. علاوه بر این، نگاهی به معوقات این بانک نشان می‌دهد که حدود ۴.۳ هزار میلیارد تومان مطالبه مشکوک‌الوصول دارد.

بررسی صورت‌های مالی نشان می‌دهد که در بانک انصار ۵۰۸۷ نفر، بانک حکمت ۱۱۴۳ نفر، بانک مهر اقتصاد ۶۰۱۳ نفر، بانک قوامین ۶۷۸۳ نفر و در موسسه اعتباری کوثر ۲۵۸۷ نفر مشغول به کار هستند. جمع و تفریق نشان می‌دهد که در مجموع ۲۱ هزار و ۶۱۳ نفر در این موسسات و بانک‌ها شاغل هستند. آیا بانک مرکزی می‌خواهد با تعطیلی شعب بانک‌های ادغام‌شده تمامی آن‌ها را نیروی اخراجی اعلام و همه نیرو‌های استخدامی رسمی را بازخرید کند؟ محمد کاظم چقازردی، مدیرعامل بانک سپه اعلام کرده است: «قطعا با تجمیع بانک‌ها شاهد شعب مازاد فراوانی خو اهیم بود که برای رفع این مشکل نیز تمهیداتی اندیشده شده و قرار است با تجمیع شعب بانکی در بانک سپه، کارکنان و کارمندان شعب حذفی در بخش ستادی بانک جذب شود.» چقازردی اطمینان داده: کارکنان و کارمندان بانک نباید نگران حذف شعب بانکی و یا ادغام بانک‌ها در بانک سپه باشند چرا که هیچ یک از آن‌ها تعدیل نمی‌شوند. گرچه بانک مرکزی اعلام کرده که این نیرو‌های بیکارشده همگی به‌عنوان نیروی کار بانک سپه تبدیل می‌شوند، اما در زمانی که دولت خواسته با هدف کوچک‌کردن گستره بانک‌ها این ادغام را انجام دهد، چطور ممکن است این حجم تعداد نیرو در شعب بانک سپه فعال شوند، اصلا بانک سپه به این همه نیرو نیاز دارد؟

تراز ناتراز مهراقتصاد

طبق اطلاعات منتشرشده، تاکنون چهار بانک، مجمع فوق‌العاده خود را برگزار و ضمن تصویب موضوع ادغام، گزارش ارزیابی دارایی‌ها را منتشر کرده‌اند. در ارزیابی ارزش ویژه «بانک مهراقتصاد» مبنای پایان اسفند ۱۳۹۷ برای هر سهم حدود ۱۲۱۷ تومان ارزش تعیین شده بود که با توجه به رشد قیمت دارایی‌ها در مقطع پایان سال ۱۳۹۷ تا زمان برگزاری مجمع ادغام، قرار شد درنهایت ۱۷۱۷ تومان به سهامداران حقیقی و حقوقی غیروابسته به نیرو‌های مسلح پرداخت شود؛ اما حالا اعتراض سهامداران بانک مهر اقتصاد (نام سابق) این است که برآورد قیمت واقعی هر سهم حدود ۷ هزار تومان است. بنابر اظهارات سهامداران بانک مهر اقتصاد، قرار بود در تیرماه سال ۹۸ مجمع عمومی بانک این بانک به‌عنوان یکی از ۵ بانک ادغامی در بانک سپه، برگزار شده و براساس ارزیابی کارشناسی دارایی‌ها و بدهی‌های این بانک در پایان سال ۹۷، اصل دارایی به سهامداران بازپرداخت شده و خود بانک، به بانک سپه منتقل شود، اما این برنامه‌ریزی به این شکل پیش نرفت و برخلاف دستورالعمل ادغام بانک‌ها که فرصت ۴ ماهه‌ای برای ارزش‌گذاری، برگزاری مجمع و ادغام از اسفند ۹۷ درنظر گرفته بود، مجمع عمومی بانک مهر اقتصاد برای تصمیم‌گیری نهایی در ۱۲ خردادماه سال‌جاری برگزار شد، ولی بررسی ارزش دارایی‌های بانک مهر اقتصاد همچنان برمبنای قیمت‌ها و ارزش‌گذاری اسفندماه ۹۷ بود. دارایی‌های بانک به غیر از تسهیلات اعطایی، منابع نزد بانک‌ها و بانک مرکزی و موجودی نقد، شامل املاک، سهام و اوراق می‌شود و دارایی سهامداران بانک و ارزش سهام بانک در همین چارچوب مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. این تاخیر ۱۳‌ماهه و در نهایت قیمت‌گذاری بر‌ مبنای سال ۱۳۹۷ موضوعی است که ۱۸۳ هزار سهامدار بانک مهراقتصاد سابق معتقدند موجب ضرر و زیان آن‌ها شده است.
تراز ناتراز مهراقتصاد / بانک مرکزی چه بر سر ۱۸۳ هزار سهامدار آورد؟

مورد دیگر که سهامداران بانک مهر اقتصاد به آن اعتراض دارند، ارزش‌گذاری دارایی‌های این بانک بدون حضور سهامداران است. به اعتقاد آنان، این اقدام منجر به ارزش‌گذاری پایین دارایی‌های بانک شده است. بنابر اظهارات سهامداران، با وجود اینکه برگزاری مجمع عمومی بانک مهر اقتصاد به خردادماه ۹۹ موکول شد، مبنای ارزش‌گذاری دارایی‌های بانک ۲۹ اسفند ۱۳۹۷ بوده است که در این فرآیند ارزش این دارایی‌ها حداقل ۷۰ هزار میلیارد تومان بوده، با این حال بانک سپه و شرکت تابعه آن ارزش دارایی‌های مهر اقتصاد را در‌مجموع ۲۰ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان درنظر گرفته‌اند. حالا سهامداران ادعا می‌کنند متولیان ادغام بانک‌ها و موسه کوثر در سپه، اموال و دارایی‌های آن‌ها را بابت جبران زیان بانک قوامین صرف کرده و حقوق آن‌ها را تضییع کرده‌اند.

در همین خصوص با توجه به تخلف محرز دولت در فرآیند ادغام بانک‌ها و احقاق حق ۱۸۳ هزار سهامدار بانک مهراقتصاد، لزوم ورود دستگاه‌های نظارتی و دستگاه قضایی را به بالاترین حد رسانده تا از تکرار آسیب اقتصادی و اجتماعی برای بخش بزرگی از مردم در این شرایط سخت اقتصادی جلوگیری شود.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۲:۲۳
درود رسانه ها که سخت در حمایت مالباختگان مظلوم مهر اقتصاد درآمدند ان شالله مسئولین هم خواب بیدار شوند و حق این سهامدارن رو بدهند
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۲:۵۶
دیواری کوتاه تر از سهام داران مهر اقتصاد پیدا نکردن . بعد ۱۰ سال خوب جواب اعتماد مارو دادن
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۷:۳۵
سی ان ان دمت گرم ... یعنی...
1
0
ناشناس
United States of America
۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۳
چطور برای بانک یا موسسه ورشکسته از بیت المان پرداخت کردید اما حق و حقوق ۱۸۳هزار خانواده درگیر این پرونده را بالا کشیدید واونم بعد سابها دم خروس بیرون زده و نمایان شده است؟؟
دول و سهام اینا را کجا خرج اعطینا کرده اید؟!!!!!
باید قوه قضاییه که شعارش پاکی است بدون ‌اهمه از بانک نظامی حقوق پایمال شده را بررسی و احقاق حق کند
اقای رییسی توان این کار را دارد
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۱
با احترام مسئولین مرتبط به داد این سهامداران برسید و از این حق خوری واضع این ایثارگران و جانبازان جلوگیری کنید.
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۷
در ارزیابی ارزش ویژه «بانک مهراقتصاد» مبنای پایان اسفند ۱۳۹۷ برای هر سهم حدود ۱۲۱۷ تومان ارزش تعیین شده بود که با توجه به رشد قیمت دارایی‌ها در مقطع پایان سال ۱۳۹۷ تا زمان برگزاری مجمع ادغام، قرار شد درنهایت ۱۷۱۷ تومان به سهامداران حقیقی و حقوقی غیروابسته به نیرو‌های مسلح پرداخت شود ؛ که علت آن این است هر ۵سال شرکت ها و بانک ها باید تجدید دارای شود.اگر کارشناسی ۹۷ مبنا قرار نمی دادند بایست ارزش بیش از دو برابر آن را می دادند
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۵:۱۱
تشکر از خبرنگاران و خبرگزاری دانشجو
ان شالله مسئولین مملکت اسلامی از خواب بیدار شوند و حق مظلوم رو بگیرند
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۳
غار تمون کردن هم اینجا هم بورس
1
0
ناشناس
Japan
۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۶
سلام ودرود خدا برشما که زبان گویای هزاران مظلوم مالباخته بانک مهراقتصادشده اید این رسالت خبرنگاری ورسانه است موفق باشید
0
1
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۸:۱۱
پایمال کردن حق مردم به این واضحی اخر ناسلامتی ما بسیجی و جانباز هم هستیم از مسعوِلین مربوطه و خدا شناس استدعا داریم نگذارند حق و سهام ما مفت از دستمان خارج بشه ( من اعتراض شدید خودم را اعلام میدارم )
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۲:۳۳
این بلا را بر سر سهامداران مالی اعتباری کوثر هم اوردند جایی که سهام سهامدارن را به همان ۱۰۰ تومان ۸ سال قبل خریدند بعد ۸ سال قیمت سهام را به ۵۶ تومان رساندند و گفنتند چون بانکهای نظامی در حال ادغام هستند بیایید همان ۱۰۰ تومان بفروشید و کاری کردند
که به تب راضی شوی . آیا این سزاوار است که نظامیان این مملکت این چنین ضرر کنند .
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۴:۴۲
سلام
باتشکر از طرح این موضوع باید بعرض برسانم موضوع مهم دیگری که در گزارش شما مطرح نشده افزایش سرمایه 6برابری سال 93 بانک مهر اقتصاد است که سرمایه بانک از2000میلیارد به 12000میلیارد افزایش یافته اما مسولین عزیز دراقدام زیبایی فقط اصل سرمایه اولیه را به سهامداران باقیمت 1717پرداخت نمودند. یعنی سهامداری که 1000سهم داشته باید6000سهم باقیمت کارشناسی پرداخت میشد که متاسفانه فقط ارزش 1000سهم به ایشان پرداخت شده است.
باالطبع سودی که از سال 93بابت افزایش سرمایه به تعدادسهام جدید یعنی 6000سهم باید پرداخت میشده نیز پرداخت نشده. واین یعنی یک کلاهبرداری بزرگ از سهامداران مظلوم این بانک که اکثرا بسیجی وجانباز واز خانواده ایثارگران می باشند.
لطفا درصورت امکان جهت احقاق حق سهامداران مظلوم بیشتر پیگیری بفرمایید. باتشکر
2
0
پربازدیدترین آخرین اخبار