محمد کریمی، مدیر امور پژوهشی دانشگاه امیرکبیر در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، درباره تقاضا محور کردن پایاننامههای دانشجویان تحصیلات تکمیلی گفت: درصدی از پایاننامههای دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه امیرکبیر تقاضا محور هستند.
وی ادامه داد: در همه جای دنیا بیمار به سراغ پزشک میرود تا مشکلات خود را رفع کند؛ بنابراین سازمانهای مختلف برای رفع مشکلات خود باید به سراغ دانشگاهها بیایند و مسائل و مشکلات خود را در اختیار دانشگاهها قرار دهند تا اساتید دانشگاهی با همکاری دانشجویان در قالب پایاننامه به رفع انها بپردازند.
مدیر پژوهشی دانشگاه امیرکبیر اظهار کرد: دانشگاهها میتوانند تلاش کنند تا یکسری از مشکلات جامعه را بیابند و در راستای رفع آنها برآیند. اکنون این اتفاق افتاده است و دانشگاهها تا حدودی در این راستا حرکت میکنند.
کریمی درخصوص حل مشکلات جامعه توسط دانشگاهها گفت: اکنون مراکز مختلفی در کشور ایجاد شده است که به پایاننامهها پول اختصاص میدهند تا در خصوص موضوع آنها نوشته شود. باید دید آیا آن مرکز خود هنوز به طور کامل مشکل را فهمیدهاند که درخصوص موضوع خود به پایاننامهنویسی رجوع میکند. از طرفی باید دید این میزان از پایاننامههایی که به درخواست آ مرکز نوشته شده است آیا تا کنون مشکلی از کشور حل کرده است و یا تنها نوشتن پایاننامه بوده است.
وی اظهار کرد: زمانی که یک ستاد خارج از مجموعه دانشگاه فعالیت و تعیین میکند که چه پایان نامهای نوشته شود، خب ما به عنوان دانشگاه نباید پاسخگو باشیم که چرا پایان نامهها در جهت رفع مشکلات کشور نیستند؛ بلکه باید از همان سازمان پرسید که چرا درخواست چنین پایان نامههایی را میدهند و به چه کار میآید. در حقیقت باید مشخص شود که چرا بودجه را در این زمینه و به این نحو خرج میکند.
کریمی ادامه داد: دانشگاه یا باید برای یک مجموعه بالادستی کار کند که در این صورت بودجه خود را از آن دریافت میکند و فعالیتهای آن را انجام میدهد و یا باید آزاد باشد به طوری که خود به دنبال مسائل برود و برای آنها راه حل بیابد و پس از آن، مورد ارزیابی قرار گیرد و مشخص شود با بودجه دریافتی چه کارهایی انجام داده است.
مدیر امور پژوهشی دانشگاه امیرکبیر ادامه داد: در کل دنیا دانشگاهها را آزاد میگذارند، اگر از صحبت از پایاننامهها میشود باید دست دانشگاه را باز گذاشت و بودجه را به آنها داد تا خود به دنبال مسائل حرکت کنند و در این صورت به حل مشکلات بپردازد با این روش می شود در پایان کار از او پرسید پایاننامههای نوشته شده کارآمد بودهاند و یا نبودهاند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اختصاص بودجه برای انجام کارهایی که مشکلات جامعه را حل میکند اکنون به گونهای نیست که دانشگاه بتواند به مدیریت بحثهای پژوهشی بپردازد. با این یک بام و دو هوایی نمیشود کار کرد در حقیقت نمیتوان بخش عمدهای از بودجه را به سازمانهای دیگر اختصاص داد که آنها به مدیریت پایاننامهها بپردازند و از سوی دیگر از دانشگاه پرسیده شود که چرا مقالات و پایان نامهها مشکلات را رفع نمیکنند.