مرتضی غرقی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص انتشار خبری مبنی بر مذاکره ایران و عربستان در خاک عراق گفت: قطعا گام برداشته شده در این مسیر و در راستای گفتگو با عربستان گامی مثبت است.
*امروز سعودیها به میز مذاکره برگشتند و ایران از این قضیه استقبال میکند
وی با اشاره به اینکه این جمهوری اسلامی نبود که رابطه با عربستان را قطع کرد بلکه آنها با فرمان آمریکا از این مسیر فاصله گرفتند و رابطه را قطع کردند گفت: امروز سعودیها به میز مذاکره برگشتند و ما از این قضیه استقبال میکنیم.
غرقی ادامه داد: سیگنالهایی که از جانب مقامات سعودی به میز وزیر خارجه و سفیر عربستان در واشنگتن طی چند روز گذشته ارائه شد باعث شد تا دو کشور پای میز مذاکره بیایند و الکاظمی نخست وزیر عراق نیز حامل پیام عربستان برای مقامات کشورمان بود.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اینکه این مذاکرات در حال برگزاری در بغداد است، گفت: این موضوع میتواند بهبود روابط تهران و ریاض را به دنبال داشته باشد و قطعا رقابتهای بی مورد بین دو کشور تبدیل به همکاری شود و با این روند کشورهای زیرمجموعه عربستان که از این کشور حرف شنوی دارند و کشورهای زیرمجموعه ایران نیز از حالت تخاصم به همکاری گرایش پیدا کنند و به این ترتیب یک همکاری جمعی در منطقه صورت پذیرد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا عربستان در این مقطع برای مذاکره پا پیش گذاشته است در حالی که در گذشته ایران سیگنالهای مثبتی برای گفتگو فرستاده بود، اما با جواب سربالای سعودیها مواجه شد، گفت: پاسخ به این سوال موضوع قابل تاملی است الان وضعیت بن سلمان با رفتن ترامپ خوب نیست و جریان تندرویی که در کاخ سفید همواره از سیاستهای بن سلمان حمایت میکرد دیگر در آمریکا در مسند قدرت نیست.
*انزوای بن سلمان در منطقه پس از ترامپ موجب نزدیکی عربستان به ایران است
غرقی افزود: جریان افراطی گری در منطقه که از سوی ترامپ و نتانیاهو حمایت شد با رفتن ترامپ قدرت خود را از دست داده است و اظهارات بایدن در خصوص پیگیری قتل خاشقچی انزوای بیشتر بن سلمان را به دنبال داشته است و شاید این روند او را به نوعی به خود آورده است که با نزدیکی به ایران به دنبال این است که از آمریکا باج خواهی کند و این طور عنوان کند که اگر ایالات متحده از سیاستهای سعودی در منطقه حمایت نکند عربستان به سمت ایران گرایش پیدا خواهد کرد.
*گرایش عربستان به ایران بالانس منطقه را به ضرر اسرائیل تمام خواهد کرد
این کارشناس مسائل بین الملل با تاکید براین امر مهم که گرایش عربستان به ایران بالانس منطقه را به ضرر اسرائیل تمام خواهد کرد گفت: به این ترتیب یک تحلیل این است که بن سلمان از نزدیکی به ایران به دنبال باج خواهی از بایدن است.
وی تحلیل دوم در خصوص نزدیکی عربستان به ایران را انزوای بیش از حد بن سلمان در منطقه دانست و یاداور شد: ولیعهد عربستان شرایط خوبی در منطقه ندارد وبعد از ارتباط نزدیک با صهیونیستها اعتبار بن سلمان به شدت در میان ملتهای مسلمان افت کرده است از این رو ارتباط با ایران به عنوان کشوری مستقل میتواند قدری برای بن سلمان وجهه کسب کند.
*عربستان در هرچالش که با ایران وارد شد؛ مغلوب میدان بود
غرقی تحلیل سوم در خصوص این مذاکرات را شکست عربستان در تمامی چالشهای منطقه دانست و یاداور شد: عربستان و آمریکا در موضوع یمن و سوریه شکست خوردهاند و این روزها به دنبال خروج آبرومندانه از این دو کشور هستند.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: یکی از راههایی که آنها میتوانند برای خروج از باتلاق ایجاد شده به نتیجه برسند ارتباط با ایران است اساساً در بحران یمن، سوریه و حوادث عراق و هر جا که عربستان با ایران درگیری داشته است سعودیها شکست خورده ماجرا بودند و الان ایران دست برتر را دارد.
وی تصریح کرد: عربستان در ۴ سال گذشته که با ترامپ مراودات نزدیکی داشت و حدود ۴۰۰ میلیارد دلار خرید تسلیحاتی از آمریکا انجام داد و بن سلمان حتی فکر آن را هم نمیکرد بایدن او را به خاطر حقوق بشر و خرید تمام تسلیحاتی که هزینه آن را آمریکا روی دست او گذاشته است مورد اتهام قرار دهد.
غرقی تصریح کرد: در این روند یک بیاعتمادی نسبت به آمریکا در سعودیها ایجاد شده و این در حالی است که با خرید تمام تسلیحات از آمریکا این روزها عربستان به سادگی مورد هدف موشکهای الحوثی در یمن قرار میگیرد و همین امر موجب شده هیچ سرمایه گذار خارجی حاضر به سرمایه گذاری در این کشور نباشد به نظر میرسد مجموع این دلایل برآیند تصمیم عربستان برای نزدیکی به ایران و بهبود روابط با کشورمان باشد.