یک کارشناس مسائل آمریکا گفت: نگرانی غرب از آن است که صادرات سلاح ایران به جایی برسد که جبران کاهش صادرات نفت را بکند و از آنجا که تولید موشک توسط ایران اقدامی بومی است، این موشکها به کشورهای منطقه نیز صادر شود.
مرتضی غرقی کارشناس مسائل آمریکا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره ادعای روزنامه بلومبرگ مبنی بر اینکه آمریکا در تلاش است تا تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران را به صورت نامحدود تمدید کند، گفت: در سال ۲۰۱۵ و مذاکرات ۵+۱ بخشی از توافق ایران با این گروه در خصوص لغو تحریمهای تسلیحاتی بود و بر این اساس بنا شد این تحریمها در سال ۲۰۲۰ به پایان برسد.
وی ادامه داد امروز در حالی که در شرایط نزدیکی به این زمان هستیم، اما طرف مقابل به دنبال لغو یکی از بندهای برجام است که بر اساس کلیت این توافقنامه این اقدام بر خلاف اصول بین المللی محسوب میشود.
آمریکا سه کشور اروپائی را هم در نقض برجام مشارکت می دهد
غرقی با بیان اینکه آمریکاییها سه کشور اروپایی را هم در نقض برجام مشارکت میدهند، گفت: اساساً آمریکا و غرب باید به این سوال پاسخ دهند که تحریمهای عادی علیه ایران تا چه اندازه موفق بوده است که امروز به دنبال تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه کشورمان هستند؟
وی با تاکید بر این که شواهد حکایت از آن دارد که این تحریمها نیز چندان موفقیت آمیز نخواهد بود، گفت: عمدتاً فروش سلاح و تسلیحات ایران به کشورهایی است که رابطه خوبی با غرب ندارند و مشتری اصلی تسلیحات ایرانی همین کشورها هستند. درنتیجه این امر میتواند مسیر را برای جمهوری اسلامی هموار کند.
غرقی با اشاره به این که در حالت معمول و قبل از لغو تحریمهای تسلیحاتی هم جمهوری اسلامی فروش سلاح به کشورهایی، چون عراق و سوریه را در برنامه خود داشت، یادآور شد: به ویژه در زمان حمله داعش به عراق و سوریه این امر صورت می گرفت.
وی با ارزیابی مثبت از عملکرد چین و روسیه در حمایت از ایران در قبال بیانیه شورای حکام گفت:البته بعید به نظر میرسد در صورت ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت چین و روسیه همگرایی را علیه تحریمهای تسلیحاتی ایران داشته باشند.
اختلافات چین و روسیه با غرب جدی است این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه اصولاً این دو کشور روی مسائل بسیار اصولی و حیاتی با غرب و آمریکا اختلاف دارند، تاکید کرد: در مجموع به نظر میرسد ادامه تحریمهای تسلیحاتی ایران به نتیجه مطلوب مورد نظر آمریکا و غرب نخواهد رسید، اساساً روند پیش رو حکایت از آن دارد که تصویب قطعنامه علیه ایران بعید است.
تصویب قطعنامه علیه ایران بیش از کاربرد عملیاتی کاغذی تبلیغاتی برای ترامپ است وی با بیان اینکه خرید و فروش سلاح مانند بودجه نظامی در همه کشورهای دنیا امر محرمانه محسوب میشود، تصریح کرد: بر این اساس حتی بر فرض محال اگر قطعنامهای علیه ایران در شورای امنیت به تصویب برسد، آمریکا را با مشکل روبرو خواهد کرد و بیش از آنچه قدرت اجرایی و عملیاتی داشته باشد یک برکهی کاغذ تبلیغاتی برای ترامپ در آستانه برگزاری انتخابات و به معنی تشدید فشارها علیه ایران خواهد بود
غرقی ادامه داد: آمریکاییها در شرایطی هستند که، چون موفق به مذاکره با ایران نشدند میخواهند بحث فشار به ایران را بزرگنمایی کنند این در حالی است که حداکثر فشار ممکن بر جمهوری اسلامی وارد شده و هرچه از این پس صورت پذیرد، افزایش فشار در زمینههای روانی و تبلیغاتی بر ملت ایران است.
هراس غرب از جایگزینی صادرات تسلیحات به جای صادرات نفت در ایران
این کارشناس مسائل آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا نگران خرید تسلیحات توسط ایران از سایر کشورها هستند یا خیر؟ گفت: اوج نیاز جمهوری اسلامی به سلاح و واردات آن در زمان دفاع مقدس بود که هیچ کشوری حاضر به فروش تسلیحات به مانبود در شرایط فعلی نیز جمهوری اسلامی به هر میزان که سلاح نیاز داشته باشد قادر به تولید آن هست اما طرفهای آمریکایی و غرب نگران صادرات تسلیحات توسط جمهوری اسلامی هستند.
وی با اشاره به اینکه نگرانی غرب از آن است که صادرات سلاح توسط ایران به جایی برسد که جبران کاهش چشمگیر صادرات ایران در حوزه نفت را داشته باشد، گفت: از آنجا که تولید موشک توسط جمهوری اسلامی یک اقدام کاملاً بومی و ملی است. این هراس وجود دارد که این موشکها به کشورهای دیگری مثل سوریه نیز صادر شود، از طرف دیگر کشورهای قدرتمند در تولید سلاح همان غربیها هستند که عملاً حاضر به فروش تسلیحات به ما نیستند و ارتباط ما در این زمینه با چین و روسیه است که آنها نیز تحت امر سازمان ملل فعالیت میکنند.
غرقی ادامه داد: طرفه مقابل نگران آن است که جمهوری اسلامی تکنولوژی تولید سلاح را به سایر کشورها صادر کند و اساساً بر است بر مبنای این صادرات یکی از راههایی که ممکن است محل نفس کشیدن ما باشد یعنی فروش تسلیحات باز شود.
این کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به اینکه استقلال کشورهای منطقه همواره برای غرب و آمریکا نگرانکننده بوده است، گفت: آنها تصور میکنند همانطور که حمله به ایران بدون پاسخ نماند و صادرات تسلیحات ایرانی به کشورهایی، چون لیبی یمن و سوریه نتایجی مشابه با آنچه در حمله به عین الاسد افتاد را در برداشته باشد .
وی در پایان با اشاره به نگرانی رژیم صهیونیستی از بمباران فلسطین گفت: آنها همواره هراس دارند که پدافند موشکی فلسطینیها به تلاویو برسد و رژیمصهیونیستی را مورد هدف قرار دهد و از آنجا که غرب همواره در پی کنترل دسترسی ایران به برنامه موشکی بوده است و در این باره دستاوردی نداشته این بار به دنبال آن است که کل فروش موشک ایران را محدود کند.