به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مسعود خوانساری امروز در بیست و دومین جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با اشاره به وضعیت شیوع ویروس کرونا در کشور، گفت: اخیرا در پیک چهارم کرونا مبتلایان روز به روز در حال افزایش هستند و تعداد فوتیها ناشی از این بیماری نیز در حال افزایش است و پیش بینی میشود که در هفتههای آتی گسترش این ویروس در کشور بیشتر شود.
رئیس اتاق بازرگانی تهران افزود: براین اساس بسیاری از بخشهای اداری و خدماتی تعطیل و یا با پرسنل کمتری اداره میشود، اما به دلیل اهمیت بخش تولید این بخش امکان تعطیل شدن در ایام کرونایی را ندارد لذا تولید باید کماکان با قدرت ادامه یابد، اما بهرحال نگرانی ناشی از ویروس کرونا در بخش تولید نیز بسیار زیاد است و لذا تنها مسالهای که میتواند این نگرانی را برطرف کند، تزریق واکسن به پرسنل و کارکنان بخش تولیدی کشور است.
وی اظهار داشت: با آغاز تزریق واکسن در بسیاری از کشورها، زندگی در این کشورها در حال عادی شدن است و یا به سمت عادی شدن در حرکت هستند، اما در کشور ما به دلیل خرید دیرهنگام واکسن و همچنین موضوع تحریمها نتوانسته ایم به اندازه کافی واکسن خرید کنیم و لذا در زمینه تزریق واکسن با تاخیر روبرو هستیم.
خوانساری با بیان اینکه براساس اخبار گفته میشود که تمامی کادر درمان تا پایان هفته واکسینه میشوند، گفت: بنابراین تا زمانی که این واکسن به سایر اقشار جامع برسد زمان بر است.
رئیس اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت: لذا اتاق بازرگانی تهران به عنوان مسئولیت اجتماعی برای واردات واکسن با توجه به تاکید رئیس جمهور اقداماتی را انجام داد و با برگزاری جلساتی با واردکنندگان و تولید کنندگان معتبر دارو در داخل کشور از آنها خواستیم که در این زمینه اقدامات موثری انجام دهند.
خوانساری گفت: در حال حاضر اکثر کمپانیهای ساخت واکسن کرونا، واکسنهای خود را پیش فروش کرده اند و عملا بازار خالی از واکسن است، اما با تجربه و تخصص شرکتهای ایرانی قراردادهایی برای خرید واکسن منعقد شده و این شرکتها موفق شده اند تا خرید ۶ میلیون دوز واکسن کرونا را منعقد کنند.
وی اظهار داشت: با انجام مراحل اداری فاز به فاز این واکسنهای خریداری شده به کشور وارد میشود، اما هدف واردات این واکسنها بکارگیری این واکسنها و در اصل تزریق این واکسنها برای تزریق به کارگران بخشهای تولیدی است.
رئیس اتاق بازرگانی تهران با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری و تاکیدات ایشان به موضوع تولید اظهار داشت: لذا ما امیدواریم در سال جاری در جهت عمل به فرمایشات ایشان با واردات این واکسن و تزریق آن به کارکنانهای بخشهای تولیدی مانع از ایجاد اخلال در امر تولید شویم.
وی گفت: واردات این واکسنهای توسط بخش خصوصی با ارز آزاد انجام میشود لذا انتظار داریم که صاحبان مشاغل، کارخانهها هزینهها را بر عهده بگیرند و مانع تحمیل هزینه تزریق این واکسنها به کارگران شوند.
رئیس اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت: شرکتهای وارد کننده نیز هیچ منفعت اقتصادی از واردات این واکسنها نخواهند داشت و این واکسنها با قیمت تمام شده عرضه میشود.
خوانساری اظهار داشت: این واکسنها با مجوز وزارت بهداشت وارد میشود و امیدواریم با نظارت ستاد ملی کرونا به طور کامل توزیع شود.
خوانساری در ادامه با اشاره به آمارهای اعلامی صندوق بین المللی پول بیان داشت: این صندوق بطور میانگین رشد اقتصادی جهان را در سال ۲۰۲۱ پنج و نیم درصد پیش بینی کرده است و رشد اقتصادی چین را ۸ درصد برآورد کرده است.
رئیس اتاق بازرگانی تهران افزود: چین در بین کشورهای قدرتمند تنها کشوری بود که در سال ۲۰۲۰ علیرغم وجود کرونا رشد اقتصادی مثبت ۲.۳ درصدی را داشت در حالی که رشد اقتصادی آلمان در این سال به میزان ۵ درصد رشد اقتصادی منفی داشت.
وی بیان داشت: رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۱ را به میزان ۲.۵ درصد پیش بینی کرده و این صندوق میزان تورم را ۳۹ درصد تورم پیش بینی کرده است که امیدواریم با کسری بودجه این تورم بیشتر نشود.
خوانساری افزود: رشد موجودی سرمایه خالص در سال ۹۸ برای اولین بار در کشور منفی شد و سرمایه گذاری نسبت به استهلاک منفی شد و یکی از عوامل اصلی آن بخش خروج سرمایه بود.
وی اظهار داشت: در سال ۲۰۲۰ براساس آخرین گزارش معتبر از ترکیه ایرانیها ۷ هزار و ۱۸۹ واحد مسکونی را در این کشور خریداری کرده اند و در سه ماهه اول سال ۲۰۲۱ نیزهزار و ۶۰۰ واحد مسکونی را در این کشور خریداری کرده اند و در اصل اولین خریدار خارجی واحدهای مسکونی در ترکیه هستند و بعد از ایران نیز روسیه و عراق به عنوان اولین خریداران واحدهای مسکونی در این کشور هستند.
رئیس اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت: موضوع خروج سرمایهها از ایران باید بطور جدی آسیب شناسی شود ضمن اینکه باید به این نکته توجه کرد که سرمایه ایرانیان برای خریدهای این چنینی در کشورهای تاجیکستان و گرجستان نیز صرف میشود.
خوانساری با اشاره به نامگذاری امسال توسط مقام معظم رهبری با عنوان پشتیبانی و مانع زدایی از تولید اظهار داشت: تنها علاج اقتصادی کشور بحث تولید است.
وی افزود: براساس گزارشات مختلف از مجلس و دولت اقداماتی توسط ستادهای مختلف در یک ماه اخیر ایجاد شد تا موانع از سر راه تولید برداشته شود و امیدواریم اقدامات جدی در این مورد انجام شود و این موضوع نیز در حد شعار باقی نماند.
رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت: مهترین عامل بازدارنده در تولید بحث دخالت بیش از اندازه دولت در اقتصاد کشور و تصدی گرها است که عامل رکود و عدم رشد است و تولید با این وضعیت نمیتواند رشد کند.
خوانساری با اشاره به تشکیل قرارگاه مرغ بیان داشت: این موضوع نیز یکی از موارد دخالت دولت در امر تولید است و اگرچه ایران در زمینه تولید مرغ در دنیا تقریبا جزء ۱۰ کشور اول دنیا است، اما با توجه به شرایط تولید برای این موضوع قرارگاه تشکیل میشود و علت آن هم دخالت دولت است.
وی افزود: تولید مرغ در ایران توسط بخش خصوصی است، اما واردات مواد اولیه آن و توزیع این محصول توسط بخش خصوصی انجام میشود لذا این مسائل منجر به بروز مشکلات در بحث تولید و توزیع مرغ میشود.
رئیس اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت: دور باطل ضابطه سازی نیز به تولید لطمه میزند و انصافا اگر قرار باشد شعار تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها عملیاتی شود نیازمند یک عزم جدی در کشور هستیم.
وی افزود: مهمترین نیاز کشور بحث حفظ سرمایههای داخلی در کشور است و از فرار سرمایهها جلوگیری شود و این موضوع هم در صورت تقویت تولید و رفع موانع تولید فراهم میشود.
خوانساری اظهار داشت: لذا اتاق بازرگانی تهران موانع اساسی بر سر راه تولید را بصورت مکتوب تدوین کرده که این موارد را برای اطلاع روسای قوا برای آنها ارسال میشود.
وی اظهار داشت: یکی از عامل و موانع اصلی تولید تورم است و در سال جاری پیش بینی ۳۹ درصد تورم را داریم که اگر کسری بودجه زیاد باشد قطعا این تورم افزایش خواهد یافت.
خوانساری گفت: از موانع دیگر تولید بحث ارز چند نرخی است که ضربه جدی به تولید میزند که در بودجه ۱۴۰۰ باز هم ارز چند نرخی و یا حداقل دو نرخی را خواهیم داشت.
رئیس اتاق بازرگانی تهران افزود: هدفمند نبودن یارانه نیز مانع جدی تولید است و براساس آخرین آمار سازمان انرژی جهانی سوبسید انرژی که توسط ایران پرداخت میشود به میزان ۸۶ میلیارد دلار است که با دلار ۲۵ هزار تومانی هزاران هزار میلیارد تومان فقط یارانه سوخت ایران میپردازد.
خوانساری بیان داشت: موانع دیگر نیز بر سر راه تولید در کشور وجود دارد که صدور بخشنامهها و دستورالعملها از جمله این مسائل است.