گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو،زهرا مهران راد؛ "بایدن در دیدار با رئیس موساد به او گفته است که واشنگتن تا بازگشت به برجام راه درازی در پیش دارد" خبر فوق موضوعی بود که صبح دوشنبه از نشست سخنگوی وزارت خارجه با خبرنگاران سر درآورد والبته خطیب زاده هم عنوان کرد در مورد اظهار نظرهای سارین در جلساتشان نظری نمیدهد وازصحت و سقم آنچه در ملاقاتهای مقامات خارجی عنوان میشود، نمیتوانداظهار نظر کند.
وی البته ادامه داد:سیاست قطعی ایران بازگشت همه جانبه آمریکا به همه تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ و با دقت و کلمه به کلمه است ولذا همانطور که مقام معظم رهبری اشاره کردند، در این خصوص نه عجله داریم و نه در بازی فرسایشی وارد میشویم. آنچه برای ما مهم است این است که این بازگشت باید یک جا، قطعی و قابل راستی آزمایی باشد.
این مواضع در حالی بیان میشود که تیم مذاکراتی کشورمان به سرپرستی سیدعباس عراقچی مذاکره کننده ارشد در وین در حال مذاکره است و خبرها حکایت از آن دارد که شنبه شب هیأت ایرانی مذاکره کننده در وین برای برخی مشورتها به تهران بازگشتند و در حال رایزنیها در پایتخت هستند کمیسیون مشترک برجام از روز جمعه کار خود را مجددا از سر میگیرد.
*عراقچی:تحریمهای موضوعی یا بخشی مانند بخش انرژی یا تحریم صنعت خودرو، بیمه و بنادر و .. باید برداشته شوند
این در حالیست که عراقچی در اظهار نظر اخیر خود پس از نشست کمیسیون مشترک برجام گفت:براساس توافقی که تاکنون صورت گرفته تحریمهای موضوعی یا بخشی مانند بخش انرژی یا تحریم صنعت خودرو، بیمه و بنادر و .. باید برداشته شوند و توافق هم درباره آن وجود دارد.
وی افزود: چالشهای سختی را سر راه داریم، ولی جدیت همه هیأتها مشخص است. در کمیسیون مشترک تصمیم گرفته شد که یک مقدار به کار سرعت داده شود. کارگروههای هستهای و رفع تحریمها از بعد از کمیسیون مشترک کار خودشان را شروع میکنند و به آنها وظیفه شروع نگارش متن نهایی داده شده که باید وارد نگارش متن شوند.
در کش وقوس این اخبار بود که خبرگزاری آمریکائی بلومبرگ مدعی شد: در مذاکرات وین، ایران با آمریکا در مورد لغو تحریم اشخاص و نهادها به توافق رسیدند و همچنین در ازای تعهدات هستهای، تحریمهای شرکتها نیز برداشته خواهند شد.
انتشار این خبر آن هم از طرف یک رسانه آمریکائی قوت گرفتن نتایج در مذاکرات وین و نگرانی از عدم اطمینان به آنچه دادو ستد شده را تقویت کرد.
*احیای برجام به تنهائی مسکنی کوتاه مدت برای اقتصاد ایران خواهد بود
در این خصوص به سراغ محمد جمشیدی کارشناس مسائل آمریکا رفتیم. جمشیدی با هشدار به تیم مذاکره کننده کشورمان گفت: اگر طرف ایرانی در بازی آمریکاییها بیافتد و صرفا به دنبال احیای برجام باشد، ُمسکنی با اثرات کوتاه مدت به اقتصاد ایران تزریق خواهد شد، که احتمالا آثار انتخاباتی داشته باشد.
وی در خصوص واکنش آمریکاییها به این روند نیز گفت: آمریکا لیستی از تحریمها تهیه کرده و تحریمهای بعد از برجام را در لیست تحریمهای قابل مذاکره قرار داده به این معنی که ما آنها را برنمی داریم، اما قابلیت مذاکره بر سرآنها وجود دارد به معنی سادهتر یعنی امتیازات بیشتری بر سر مسائل منطقهای و موشکی از طرف ایرانی میگیریم تا حاضر به لغو آنها شویم. همان موضوعی که ترامپ دائما به دنبال مذاکره بر سر آن بود.
جمشیدی ادامه داد: آمریکاییها معتقدند اگر امتیازات این چنینی (مسائل موشکی و منطقه ای) از طرف ایران دریافت شود آنها تحریمهای بعد از برجام را هم لغو خواهند کرد یعنی آمریکا تحریمهای اصلی را به عنوان اهرم فشار نگه داشته حالا اگر طرف ایرانی راضی شود که صرفا توافق برجام را بپذیرد مشکل برای کشور ایجاد میشود.
*زنگنه:خبرهای خوبی از وین نمیرسد
از سوی دیگر در واکنش به خبر بلومبرگ مبنی بر حصول توافق در وین محسن زنگنه نماینده مردم تربت حیدریه و مه ولات و زاوه درمجلس و عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در توئیتی با این عنوان که اخبار خوبی از وین به گوش نمیرسد، نوشت: خبرهای خوبی از وین نمیرسد. مذاکرهکنندگان ایرانی با لغو «کلیه تحریمهای پس از امضای برجام» به جای لغو «کلیه تحریمها» موافقت کردهاند! این یعنی بازگشت به سال ۹۴
مالک شریعتی نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز کامنتی بر توئیت زنگنه گذاشت و نوشت:لغو هم نیست، در اکثر موارد تعلیق ۱۲۰ و ۱۸۰ روزه است.
با این حساب شاهد شکل گیری کارزار روایات در جریان مذاکرات وین هستیم. اما دلیل این تعارض روایتی چیست؟ بسیار مشخص است؛ ایران به دنبال آن است که مانع از فرسایشی شدن مذاکرات شود و با طرح نقل قولهایی از این دست سعی میکند آمریکائها را هرچه زودتر وارد میدان عمل کند یعنی پروسه لغو تحریمها و اقدامات عینی مشخص شود؛ پس بر آن میشود تا با طرح این روایت و انعکاس رسانهای آن طرف مقابل را تحت فشار قرار دهد.
از دیگر سو تیم مذاکراتی ایران که در داخل مدام توصیه به جلوگیری از فرسایشی شدن مذاکرات میشود به دنبال آن است که با طرح این روایات از یک سو فشار داخلی را کاسته و از دیگر سو زمینه برای تداوم مذاکرات فراهم شود.
ضمن آنکه این نکته را نیز نمیتوان از نظر دور داشت که هرگونه توافق احتمالی در وین میتواند بر چینش سیاسی و نتیجه انتخابات و پیروزی حزب حاکم در آن موثر باشد.