به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سیدعبداللطیف هاشمی فرد، عضو هیئت علمی دانشگاه خلیج فارس بوشهر و همکار پروژه مشترک شیرین سازی آب خلیج فارس با دانشگاه ماینتس آلمان در خصوص چگونگی روند اجرای آن گفت: دانشگاه یوهانس گوتنبرگ ماینتس (JGU) در حال انجام یک پروژه تحقیقاتی بین المللی است که توسط وزارت آموزش و تحقیقات فدرال آلمان (BMBF) راه اندازی شده و هدف آن ارتقای امنیت آب در خاورمیانه است.
هاشمی فرد افزود: دراین راستا پروژههای مختلف تحقیق و توسعه فرامرزی از جمله استفاده از فناوریهای نوآورانه در حوزه آب گرفته تا رویکردهای کارآمد مدیریت بخشی آب انجام خواهد شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه خلیج فارس بوشهر ادامه داد: تیمهای دانشگاه ماینتس به سرپرستی پروفسور سباستین زایفرت و پروفسور مایکل ماسکوس از JGU و رئیس موسسه فراند هوفر میکرو مهندسی و میکروسیستم IMM، در پروژه BMBF شرکت خواهند کرد.
وی با بیان اینکه در این پروژه سه شریک از ایران و عراق همکاری خواهند داشت، گفت: این گروه تحقیقاتی در زمینه سنتز غشای اسمز مستقیم و طراحی و راه اندازی سیستم آزمایشگاهی نقش خواهد داشت و با توجه به پیش بینیهای صورت گرفته قرار است دستگاه مذکور در پردیس غربی دانشگاه در ساحل خلیج فارس نصب و راه اندازی شودکه این یک نقطه عطف محسوب میشود.
هاشمی فرد گفت: یکی دیگر از اهداف اصلی این پروژه کمکهای منطقهای در حل مشکل جهانی کمبود آب است که به ویژه کشورهای خاورمیانه را تحت تأثیر قرار میدهد و همکاری بین المللی با شرکای کشورهای خلیج فارس راهی مناسب برای جلوگیری از درگیری منابع احتمالی بر سر آب آشامیدنی است که ممکن است در نتیجه تغییر اقلیم بوجود آید.
وی افزود: یکی دیگر از مزایای این پروژه، همکاری چندجانبه است. اگرچه کشورهای منطقه از جمله ایران و عراق از تواناییهای علمی و صنعتی خوبی در زمینه نمک زدایی برخوردارند، اما دو کشور تاکنون فعالیت نسبتاً کمی به پیشرفت برنامههای نمک زدایی در خاورمیانه کرده اند.
پروفسور سباستین زایفرت استاد شیمی فیزیکی پلیمرها از JGU نیز در این خصوص اظهار کرد: هدف ما استفاده از ژلهای پلیمری حساس به دما برای تبدیل آب دریای خلیج فارس به آب آشامیدنی در منطقه است و در این راستا وزارت آموزش و تحقیقات فدرال آلمان طی سه سال آینده با ۶۰۰۰۰۰ یورو بودجه از این پروژه حمایت خواهد کرد.
وی بیان کرد: هدف دیگر از انجام این پروژه، توسعه فرآیندهای نمک زدایی با استفاده از پدیده اسمز مستقیم مبتنی بر غشا و یا بدون غشا، به عنوان یک روش جداسازی مایع است. این توسعه در دو مرحله عمده انجام خواهد شد: در مرحله اول، تمرکز بر توسعه هیدروژلهای بهینه شده و سنتز غشای جدید خواهد بود. در مرحله دوم، با استفاده از بخشهای توسعه یافته مرحله قبل، یک دستگاه آب شیرین کن آزمایشگاهی طراحی و ساخته میشود و متعاقباً توسط یکی از شرکای پروژه در محل آزمایش میشود.
پروفسور زایفرت تأکید کرد: ما امیدواریم که این امر زمینههای تولید کارخانههای آب شیرین کن ساده را فراهم کند که میتوانند آب شیرین مناطق جدید و کوچک دور افتاده را تأمین کنند.
مسئولیت این بخش از پروژه بر عهده عبدالطیف هاشمی فرد عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی نفت، گاز و پتروشیمی دانشگاه خلیج فارس و دبیر گروه تحقیقاتی فناوری غشایی پایدار (SMTRG) است.
با توجه به اینکه خلیج فارس منبع آب قابل توجهی در منطقه است و با توجه به دانش فیزیکی گسترده محققان آلمانیایی در زمینه شیمی فیزیکی شبکههای پلیمری و هیدروژلهای حرارتی و همچنین تجربههای خوب محققان دو کشور ایران و عراق در زمینه فناوری اسمز معکوس، امید است این پروژه منجر به توسعه مهمی در این حوزه شود.