به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، میثم پیلهفروش در نشست مدرسه اقتصاد شهید بهشتی اظهارداشت: آسیبهایی که نظام بانکی به ما میزند از بودجه عمومی خطرناکتر است، اما این به معنای آن نیست که بودجه مهم نیست و اتفاقا اصلاح نظام بودجهریزی اولویت اول است.
وی افزود: حتی اگر میخواهیم نظام بانکی را اصلاح کنیم در گام اول باید بروکراسی دولت را اصلاح کنیم.
این اقتصاددان درخصوص راهکارهای اصلاح نظام بانکی گفت: راهکارها شناخته شده است و روسای بانک مرکزی و مدیران بهتر از من این راهکارها را بلدند، اما تعارض منافع باعث میشود خیلی از این راهکارها اجرا نشود. وقتی نظام بانکی توسط بانکداری خصوصی احاطه شده چگونه میخواهید بانک مرکزی نظام بانکی را اصلاح کند؟ در صورتی که صدر تا ذیل بانک مرکزی را قاعده بگذاریم که تعارض منافع نداشته شکل نگیرد و فردی از بانک مرکزی میخواهد برود تا ۵ سال امکان حضور در بانکها را نداشته باشند و بالعکس و در این حالت تعارض منافع از بین میرود.
پیلهفروش با بیان اینکه افتخار این دولت این است که در دولت اول نرخ تورم را مهار کردم، اما با چه روشی این کار انجام شد، گفت: دولت روحانی با حبس کردن پول در بانکها و پرداخت سود بالا به بانکها در ۴ سال اول تورم را کنترل کرد. سود بانکی با استقراض از بانک مرکزی پرداخت میشد. این اتفاقات چند اشکال داشت؛ اول خلاف شرع و ربا بود، دوم برخلاف مصوبه شورای پول و اعتبار بود و سوم خلاف عقل بود. کوه یخی که ۴ سال در قالب شبه پول در بانکها بود و زمستان ۹۶ آب شد و وارد بازار ارز و مسکن شد و در مدت چند سال قیمتها را چند برابر کرد.
وی تصریح کرد: اولین بخشنامهای که آقای رئیسی به عنوان رئیس قوه قضائیه صادر کرد این بود که اگر تسهیلاتی که بیش از مصوبه شورای پول و اعتبار پرداخت شد قضات ضامن وصول آن نباشند. حالا به نظر شما بانکها و نظام بانکی نمیدانند این مصوبه باید رعایت شود و پرداخت سود مازاد اشتباه است؟
پیله فروش با اشاره به شرایط نظام مالیاتی گفت: الان در کشور ما اگر کار نکند و پول دربیاورد نظام مالیاتی ما هیچ مالیاتی از او نمیگیرد. در یک سال شبکه بانکی حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان سود توزیع کرد و نزدیک ۷۰ درصد این سود برای یک درصد دارندگان حساب بانکی بود و کل این سودها معاف از مالیات بود و همان زمان ما باید مالیات میدادیم و آن فعال اقتصادی و تولیدکننده و بقال باید سود میداد.
وی افزود: من پیشنهاد کردم از سپردههای بالای یک میلیارد تومان مالیات بگیرید، اما چه جنجالی راه افتاد. این حرفها برای زمانی بود که سودبالاتر از تورم بود نه الان که کمتر از تورم است. ولی نگذاشتند این پیشنهاد جلو برود و به قانون تبدیل شود.
این کارشناس بانکی ادامه داد: موارد متعددی وجود دارد که فرد از یک بانک وام گرفته و در بانک دیگری سپرده گذاشته است. از یک بانک قرضالحسنه گرفته و در بانک دیگری با سود ۲۴ درصد سپرده گذاشته بود ضمن اینکه معوقه داشت. به آقایان بانک مرکزی میگفتیم معوقات را از آن سود سپرده بردارید میگفتند ما نمیتوانیم اینها را به هم متصل کنیم. گاهی اوقات راهحلها آنقدر دم دستی است، ولی آدم تعجب میکند که با آن مخالفت میشود.
پیله فروش گفت: فرض کنید نظام قانونی کشور چنین ابزاری در اختیار بانک مرکزی قرار نداده است. از سال ۹۷ شورای عالی سران تشکیل شده با این هدف که وقتی قوانین قفل شده این شورا بتواند قوانین عادی را تکمیل کند. حال سوال این است که نظام بانکی تاکنون چند بار چنین درخواستی داشته است؟ هیچ درخواستی نداشته است.