به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، بررسیهای آماری از میزان شیوع ویروس کرونا در کشور نشان میدهد که ایران وارد پیک پنجم کرونا شده و با افزایش تعداد مبتلایان به این ویروس، هشدارهای وزارت بهداشت براى رعایت پروتکل هاى بهداشتى و فاصله گذارى هاى اجتماعى شدیدتر شده است.
با اینکه این هشدارها از طریق رسانهها و شبکه هاى اجتماعى و گروه هاى مختلف بهداشتى در تمام مناطق کشور به اطلاع عموم مى رسد، اما در برخى از شهرها و روستاها آنچنان که باید، مردم به مسئله رعایت پروتکل هاى بهداشتى توجه نمى کنند و شاهد رعایت نشدن حداقلىترین نکات بهداشتى در این مناطق (همچون استفاده از ماسک و ضدعفونی کننده دست) هستیم.
آنچه این روزها، کشور را از نظر شیوع ویروس کرونا در معرض خطر جدى ترى قرار داده، همه گیرى کروناى دلتاى هندى است که نوع پیشرفته ترى از این ویروس بوده و طبق اعلام وزارت بهداشت، این نوع از ویروس از جنوب شرقى وارد کشور شده و تعداد مبتلایان به کرونا را در استان سیستان و بلوچستان به شدت افزایش داده است.
آمارهاى وزات بهداشت از شیوع کرونا در این استان نشان مى دهد که ۵۸ هزار و ۸۶۰ نفر در سیستان و بلوچستان به کرونا مبتلا شدند و بیش از یک هزار و ۶۰۰ نفر تاکنون بر اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست دادند. با اینکه این آمار همچنان رشدى صعودى دارد و محدودیت هاى بیشترى براى کنترل آن در این منطقه اجرایى شده، اما هنوز هم بسیارى از مردم سیستان و بلوچستان حاضر به رعایت پروتکل هاى بهداشتى نیستند و همچون ایام قبل از شیوع این ویروس در کشور، تجمعات مذهبى و قومى را بدون توجه به شرایط کرونایى برگزار مى کنند.
بالا رفتن تعداد مبتلایان و شیوع گسترده کرونا در سیستان و بلوچستان به تازگى منجر به بسته شدن مرز پاکستان و ایران شده و این در حالى است که تا هفته پیش این مرز باز بود و طایفهها و اقوام این منطقه مشغول رفت و آمد از این مرز بودند و در شیوع بیشتر این ویروس در منطقه نقش موثرى داشتند.
به گفته یکى از جوانان سیستان و بلوچستان که تلاش بسیارى براى فرهنگ سازى در زمینه استفاده از ماسک و رعایت پروتکل هاى بهداشتى در زاهدان کرده، اکثریت مردم این استان اعتقادى به استفاده از ماسک و رعایت پروتکل هاى بهداشتى ندارند و بى توجه به شیوع نوع پیشرفتهتر ویروس کرونا در این منطقه به تردد در اماکن عمومى مشغولند و تعداد کسانى که از ماسک استفاده مى کنند بسیار کمتر از افرادى است که ماسک ندارند و حتی در بعضى روستاها شاهد بودیم که مردم، افرادى که ماسک استفاده مى کنند را مورد تمسخر قرار مى دهند و از اساس با استفاده از این نوع وسایل بهداشتى مخالف هستند.
این جوان سیستان و بلوچستانى اظهار مى کند: رعایت نشدن پروتکل هاى بهداشتى در این استان و اعتقاد نداشتن مردم به شیوع نوع گسترده ویروس کرونا در این منطقه، ریشه در فقر فرهنگى مردم دارد و با اینکه وزارت بهداشت و دانشگاه هاى علوم پزشکى استان و ماموران بهداشتى بارها آموزش هایى براى رعایت این دستورالعملها را به مردم ارائه دادند و به طرق مختلف مردم را به رعایت این اصول بهداشتى تشویق کردند، اما باز هم شاهدیم که حداقل نکات بهداشتى از سوى مردم رعایت نمى شود.
وى یادآور مى شود: البته برخى از خانوادهها هم که قصد رعایت کردن پروتکلها را دارند، توان خرید ماسک و مواد ضدعفونى کننده را ندارند که لازم است دانشگاه هاى علوم پزشکى استان و واحدهاى بهداشتى فکرى به حال آنان کننده و شرایطى را براى دسترسى آسان و ارزان مردم به این مواد بهداشتى فراهم کنند.
این فعال اجتماعى استان سیستان و بلوچستان اظهار مى کند: نباید همه تقصیرات را گردن مردم بیاندازیم. مرز پاکستان خیلى دیرتر از آنچه که باید مسدود شد و همین امر در شیوع ویروس دلتا در استان تاثیر بسیارى داشت. از طرفى، قایقها و لنج هایى در چابهار تردد داشتند که سرنشینان آنها مبتلا به کروناى هندى بودند و رفت و آمد این افراد به چابهار در شیوع این ویروس نقش داشت که این مسئله بى تدبیرى مسئولان امر براى کنترل این ویروس در استان را نشان داد. از طرف دیگر، امکانات بیمارستانى و مراکز بهداشتى منطقه محدود است و همه مبتلایان به کرونا به درستى بسترى نمى شوند و از خدمات بهداشتى بهرهمند نیستند که این امر در بالا رفتن تعداد فوتىها و مبتلایان بى تاثیر نبوده است.
وی خاطرنشان مى کند: در بعضى روستاهاى دوره افتاده سیستان و بلوچستان حتى یک پزشک هم مستقر نیست تا خدمات بهداشتى به مردم ارائه کند، حال تصور کنید کرونا در این روستاها شیوع پیدا کند، تمامى مردم آن منطقه از کودکان گرفته تا بزرگسالان به این ویروس مبتلا مى شوند و عده زیادى از آنان جان خود را از دست مى دهند. کنترل ویروس کرونا در سیستان و بلوچستان نیاز به عزم جدى مردم و مسئولان دارد و باید تمامى افراد این استان هر چه زودتر واکسینه شوند تا بیش از این به تعداد فوتىها و مبتلایان این منطقه اضافه نشود.
شرایط وخیم شیوع کرونا در سیستان و بلوچستان، دانشگاه هاى سه گانه علوم پزشکى این استان را به آن واداشت که طى روزهاى گذشته اعلام کردند: فشارهاى گسترده بر بیمارستان هاى اندک این منطقه، افزایش شدیدى پیدا کرده و کادر درمان پاسخگوى تعداد مبتلایان نیست.
ناصر وطنخواه، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر نیز در این باره میگوید: شیوع گونه جهش یافته کرونا در سیستان و بلوچستان به ویژه در جنوب استان با وجود مرزهای مشترک با شهرستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی افزایش یافته و با توجه به جمعیت جوان شهرستانها خواستار انجام واکسیناسیون افراد بالای ۱۸ سال با همکاری وزارت بهداشت هستیم.
وطنخواه اضافه میکند: موج جدید اپیدمی کرونا موسوم به «دلتا پلاس» همزمان با سراسر کشور با شدت و سرعت بیشتری در سیستان و بلوچستان به ویژه جنوب استان در حال جولان دادن است و افزایش شمار مبتلایان به بیماری و فوتی ها، تکمیل شدن ظرفیت بیمارستانها سایه خطر مرگ را بر سر مردم بیشتر از قبل کرده است. با وجود همه تلاشها و زحمات سفید پوشان دستگاه سلامت، انجام برنامهها و فعالیتهای فرهنگی و آموزشی، اما متاسفانه با کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی در سیستان و بلوچستان مواجه شدیم. عدم رعایت و توجه مردم باعث شده تا امروز شاهده افزایش شیوع این بیماری نسبت به قبل و طبق آمار بیشتر از حد کشوری باشیم که این یک ضرر جبران ناپذیر برای جامعه است.
وی اذعان میکند: با توجه به هماهنگیهای صورت گرفته با رئیس مرکز بهداشت ایرانشهر حداقل ۵۰۰ هزار دُز واکسن جهت واکسیناسیون افراد مورد اشاره و دانشجویان مورد نیاز است که انتظار میرود وزارت بهداشت اولویت تحویل واکسن را به این دانشگاه مدنظر قرار دهد. با عنایت به سفر اخير معاون کل وزارت بهداشت و برگزاری جلسات و بیان مشکلات از سوی ریاست دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر، انتظار میرود در کمترین زمان ممکن با توجه به وضعیت بحرانی و نزدیک بودن سال تحصیلی جدید کمبودهای مطرح شده به این دانشگاه توسط وزارتخانه مرتفع شود.
همچنین، قاسم میری علی آباد معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در خصوص وضعیت شیوع کرونا در سیستان و بلوچستان میگوید: بر اساس آمار اعلام شده، رعایت پروتکلهای بهداشتی در استان سیستان و بلوچستان پایینترین شاخص را در سطح کشور دارد و باید هموطنان هشدارهای بهداشتی را جدی گرفته و با رعایت شیوهنامههای بهداشتی به وظیفه اجتماعی در قبال سلامت خود و هموطنان عمل کنند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان میافزاید: با توجه به ارائه خدمات بهداشت و درمان توسط سه دانشگاه در شمال، مرکز و جنوب استان، در حوزه سراوان به غیر از شهرستان مهرستان که زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر است، دیگر شهرستانهای تابعه سراوان در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان است که فعلاً در بحث درمان بیماران و تامین تختهای بستری بیماران کرونایی در شهرستان سراوان با کمبودی مواجه نیستیم، اما با نیم نگاهی به ورود و خروجهای غیرقانونی از مبادی غیررسمی مرزی و احتمال ورود ویروسهای جهش یافته، کوچکترین کوتاهی در عدم رعایت پروتکلها، بحران را تشدید خواهد کرد.
با این اوصاف، اگر هر چه سریعتر اقدامى براى مهار کرونا در سیستان و بلوچستان صورت نگیرد شاهد بروز فاجعه اى جبران ناپذیر در این استان خواهیم بود. اینکه برخى از شهرها و روستاهاى این منطقه با مشکل بى آبى و کمبود آب مواجه هستند هم مزید بر علت شده و در گسترش بیشتر این ویروس تاثیر داشته است و امیدواریم زودتر این وضعیت اسفناک در سیستان و بلوچستان پایان یابد.