به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، فرانس ۲۴ به نقل از تحلیلگران نوشت، پایانه جدید نفتی ایران که هفته گذشته بازگشایی شد، اقدامی استراتژیک برای دور زدن تنگه هرمز و تقویت فروش نفت در صورت برداشته شدن تحریمهای آمریکاست.
تهران در روز پنج شنبه، این پایانه را در جاسک در دریا عمان افتتاح کرد و به نفتکشها اجازه داد تا مجبور نباشند از تنگه هرمز عبور کنند. تنگه هرمز آبراهی است که در باریکترین قسمت، عرضی کمتر از ۴۰ کیلومتر دارد و قبلا محل مواجهه نیروهای دریایی ایران و آمریکا بوده است.
تهران در روز پنج شنبه، این پایانه را در جاسک در دریا عمان افتتاح کرد و به نفتکشها اجازه داد و به نفتکشها اجازه داد تا مجبور نباشند از تنگه هرمز عبور کنند.
به گفته تحلیلگران، هرچند ممکن است این اقدام ایران، نوسانات قیمت نفت در جهان را مهار نکند، اما به تهران برای افزایش صادراتش در صورت برداشته شدن تحریمهای آمریکا، کمک خواهد کرد، اقدامی که به سرنوشت توافق هستهای سال ۲۰۱۵ بستگی دارد.
تنگه هرمز که همواره با تنش روبروست، یک مسیر حیاتی برای عبور حدود یک پنجم نفت جهان است و افزایش تنشها در این آبراه، پیش از شیوع کرونا، در اوایل سال ۲۰۲۰ سبب افزایش قیمت نفت شده بود.
یکی از تحلیلگران موسسه ریستارد انرژی به خبرگزاری فرانسه (AFP) گفت: «اگر ایران بتواند از طریق بندر جاسک نفت صادر کند، تعداد نفتکشهایی که از مهمترین گذرگاه آبی جهان برای حمل نفت عبور میکند، کاهش خواهد یافت.»
«این پایانه جدید احتمالا ریسک قیمت نفت را کاهش خواهد داد.»
«ایران اکنون یک توانایی استراتژیک دارد که نفت خود را در حوادث شدید به بازار عرضه کند.»
«اگر ایران بتواند از طریق بندر جاسک نفت صادر کند، تعداد نفتکشهایی که از مهمترین گذرگاه آبی جهان برای حمل نفت عبور میکند، کاهش خواهد یافت.»
ایران چهارمین تولیدکننده بزرگ نفت اوپک است که خط لوله هزار کیلومتری انتقال نفت از گوره در استان بوشهر به جاسک را احداث کرده است.
یکی دیگر از پایانههای مهم ایران پایانه خارک است که از طریق تنگه هرمز دسترسی به آن وجود دارد.
تحلیلگر اس اند پی گلوبال پلاتس گفت: «حقیقت این است که افتتاح پایانه جاسک این پیام را برای بازار دارد که ایران به محض برداشته شدن تحریمها میتواند سریع نفت خود را به بازار عرضه کند.»