گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- مهران شفاعتی؛ امروز مراسم تنفیذ سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران با حضور سران لشکری و کشوری و نمایندگان کشورهای مختلف برگزار شد. مراسمی که در آن رهبر انقلاب سخنان کلیدی و مهمی را در مورد آینده اقتصادی کشور مطرح کردند، چرا که مدیریت مبتنی بر رانت و بریز و بپاش سالهای گذشته کشور را به لبه پرتگاه رسانده است و مردمی که ناراضیتر از قبل شده اند. مدیریت مذاکره محوری که مبتنی بر شرایط تحریم و جنگ اقتصادی نبود، به طوری که تورم را به اوج خود یعنی حدود ۴۴ درصد در سال جاری رساند و سفره کارگران و کارمندان را روز به روز کوچکتر کرد و رویای آنها را تا خوردن گوشت قرمز پایین آورد!
درآمدها به ریال، اما مخارج به دلار!
در چهار سال گذشته دستمزد کارگران و کارمندان متناسب با افزایش تورم نیز بالا نرفت و درآمدشان بر حسب ریال بود، اما مخارجشان با افزایش و کاهش دلار دچار نوسان میشد و زندگی آنها را روز به روز سیاهتر میکرد. این مسئله باعث اعتراضات و اعتصابات صنفی میشد، اما هیچ کدام از دولتمردان صدای آنها را هم نمیشنیدند!
مراسمی با محوریت مستضعفین
در مراسم تنفیذ امروز نیز بخش مهمی از بیانات حضرت آیت الله خامنه ای، حول محور همین مشکلات مطرح شد. به طوری که ایشان با اشاره به متکی بودن اقتصاد به یک برنامه کلی فرمودند: البته حل مشکلات اقتصادی زمانبر است این را مردم عزیز ما هم میدانند و بدانند یک چیزی نیست که مشکلات را یک شبه یا در مدت کوتاه بشود حل کرد.
مراسم تنفیذ حکم سیزدهمین دوره ریاستجمهوری اسلامی ایران
ایشان همچنین فرمودند: اگر به معنای واقعی کلمه میخواهیم در کنار مردم باشیم باید با فساد و مفسد، بی امان مبارزه کنیم. فرارهای مالیاتی، انحصارهای بیدلیل، سوءاستفاده از ارز ترجیحی، فعالیتهای ناسلام سوداگرانه، قاچاق و امثال این ها.. فسادهایی است که باید به معنای واقعی کلمه با آنها مواجه شد.
ظرفیتها بیشتر از کمبودهاست
رهبر انقلاب با بیان اینکه ظرفیتها بیشتر از کمبودها و مشکلات است، ادامه دادند: اگر ظرفیتها درست استفاده شود بدون تردید مشکلات را حل خواهد کرد، بسترهای فساد در قوه مجریه فراهم میشود و اینجا باید با آن مبارزه شود.
این سخنان رهبر انقلاب و تاکید بی سابقه ایشان در حکم تنفیذ در مورد پیگیری سیاست تقویت ارزش پول ملی در این برهه از تاریخ ایران بسیار مهم و قابل توجه بوده و اتمام حجتی برای شخص آیت الله رئیسی و کابینهی دولت وی در جهت تشکیل دولتی ضد فساد برای ایجاد یک ایران مقتدر است.
در همین رابطه محمدرضا یزدی زاده؛ اقتصاددان و عضو سابق شورای راهبردی مالیاتی کشور در چهارچوب سخنان امروز رهبر انقلاب به گفتگو با ما پرداخته است که در ادامه تقدیم میشود.
کشور نیاز به استراتژی دارد
یزدی زاده در ابتدای سخنان خود با اشاره به شروع به کار دولت جدید گفت: صحبتهایی که رهبر انقلاب فرمودند، بسیار روشنگرانه و کاملا چراغ راه دولت آینده است. رهبری اهداف را ذکر کردند و روشها را نیز پیشنهاد دادند. در جایی نیز فرمودند باید یک برنامه کلی اقتصادی وجود داشته باشد و کشور را به صورت روزمره اداره نکنیم و استراتژی داشته باشیم.
استاد اقتصاد ادامه داد: قبلا رهبری در سخنان خود اعلام کرده بودند که باید سناریوهای بدبینانه را در نظر بگیریم. مسلما کارشناسان میدانند که منظور ایشان برنامه ریزی برای سناریو است و بر اساس رهنمود ایشان باید ساختار برنامه ریزی در کشور تغییر یابد.
بی امان با فساد برخورد شود
وی با اشاره به اینکه رهبر انقلاب بحث حمایت از اقشار ضعیف را مورد توجه قرار داد، افزود: شاید جالبترین نکته در فرمایشات رهبر انقلاب، بحث طبقه بندی بعضی موضوعات در زمینه مفاسد اقتصادی است که ایشان دستور دادند که با فساد به طور بی امان مبارزه شود. فرارهای مالیاتی، انحصارهای بی بدیل، سواستفاده از ارز ترجیحی، فعالیتهای ناسالم سوداگرانه، قاچاق و امثال اینها فسادهایی است که باید به معنای واقعی کلمه با آنها مبارزه کرد. شاید این اولین بار است که ایشان با این صراحت، فعالیتهای سوداگرایانه را جزو مفاسد اقتصادی اعلام میکند. درواقع ریشه انحصارهای بی بدیل نیز در دولت است. مطالبی را که ایشان فرمودند را باید دولت سرلوحه کار خود قرار دهد.
۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان!
یزدی زاده گفت: بحث شفافیت یارانههای پرداختی بسیار مهم است که بر اساس بعضی برآوردها ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان در کشور یارانه پنهان داده میشود، در حالی که مردم تحت فشار اقتصادی هستند و این مسئله به هیچ وجه توجیه پذیر نیست. بحث فرار مالیاتی و اقتصاد زیرزمینی قطعا معلول است و دولت به سرعت میتواند این مشکلات را حل کند. ظرفیتی که رهبر انقلاب اشاره کردند، کارشناسان معتقدند حجم واقعی اقتصاد کشور حداقل ۴ برابر اقتصاد شفاف برآورد میشود که این مسئله ظرفیت عظیمی را نشان میدهد و به راحتی استقلال بودجه از نفت را تامین میکند.
عضو سابق شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور ادامه داد: رهبری در مورد انحصارات بی بدیلی که اشاره فرمودند، اگر دولت بخواهد با فساد مبارزه کند، قطعا ۲ موضوع را باید بداند. اول اینکه فساد معلول امکان اعمال سلیقه شخصی در هر رده سازمانی است؛ بنابراین باید وظایف کاملا تصریح و تشریح شود. در رابطه با انحصارات و امتیازات دولتی، قطعا باید به گونهای عمل کرد که هر مجوز، انحصار و امتیاز دولتی که بیش از یک نفر متقاضی واجد شرایط دارد، از طریق مزایده به فروش رود. بسیار جای تعجب دارد که در کشور ما بر اساس آیین نامههایی که برای شرکتهای دولتی مینویسیم، موقع فروش اثاثیه معیوبشان، به آنها میگوییم حتما مزایده برگزار کنید، ولی وقتی که میخواهیم مجوز کارگزاری بورس که دهها میلیارد تومان قیمت هر مجوز است را بدهیم، بین افراید واجد شرایط مزایده برگزار نمیکنیم. میخواهیم به واردات کالایی مجوز بدهیم، به جای اینکه این رانت به جیب عدهای برود، باید آنها را از طریق مزایده عمومی و به صورت برخط اجرا کرد تا بتوانیم کار را به درستی و به دور از رانت و فساد انجام دهیم.
مشکلات زیاد است، اما راه حلها بیشتر!
یزدی زاده در پایان سخنان خود اظهار داشت: همانطور که بارها و بارها رهبری اشاره فرمودند، مشکلات داریم، ولی راه حلهای بسیار عملیاتی وجود دارد و نیاز به مدیریت و برنامه است. شخصا اعتقاد دارم که در یک برنامه ۲ ساله، بسیاری از این مشکلات را پشت سر گذاشت و کشور را به جایگاهی رساند که در آستانه بازدارندگی اقتصادی قرار بگیرد.