به گزارش گروه بازرگانی خبرگزاری دانشجو، یکی از وظایف شهروندی، در هر جا پرداخت مالیات است، اما پرداخت مالیات برای شهروندانی که مشمول مالیات هستند نه برای اشخاصی که معاف از مالیات اند. اما در صورتی که هر شهروند به شکل صحیح و در زمان مقرر مالیات مربوط به خود را پرداخت کند دارای حقوق شهروندی است. در صورتی که شخصی مالیات مربوط به خود را پرداخت نکند یا حتی در پرداخت آن تاخیر داشته باشد، از نظر قانون مرتکب جرم شده و این موضوع جزو جرائم مالیاتی محسوب میشود. چگونه از جرائم مالیاتی در امان بمانیم؟
در گام اول بهتر است آشنای اندکی با جرائم مالیاتی داشته باشیم. همانطور که قوانین و مقررات مالیاتی مشمولان مالیاتی را به پرداخت به موقع مالیات در مهلت مقرر شده تشویق کرده و حتی در برخی موارد به عنوان مشوقهای مالیاتی برای آنها معافیت در نظر گرفتهاند از سوی دیگر به شدت با عدم اجرای تکالیف مالیاتی برخورد کرده و برای انواع مالیاتها، جرایم در نظر گرفتهاند. بر اساس قوانین و مقررات مالیاتی، در صورت عدم اجرای تکالیف مالیاتی یا تاخیر در انجام آنها، مشمولان مکلف به پرداخت جریمه میشوند.
به طور کلی صاحبان کسب و کار و شرکتها با توجه به نوع فعالیتشان موظف به پرداخت انواع مختلف مالیات بوده که مهمترین آنها، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر حقوق و دستمزد و مالیاتهای تکلیفی است. بر این اساس، افرادی که به قصد فرار از مالیات عالما و عامداً معاملات و قراردادهای خود را برخلاف واقع با نام دیگران، یا معاملات و قراردادهای مؤدیان دیگر را به نام خود تنظیم کنند نیز مجرم شناخته میشوند.
به علاوه، همانطور که گفته شد، افرادی که مانع از دسترسی مأموران مالیاتی به اطلاعات مالیاتی خود یا اشخاص ثالث شوند یا از انجام تکالیف قانونی مبنی بر ارسال اطلاعات مالی موضوع ماده ۱۶۹ مربوط به مالیات مکرر به سازمان امور مالیاتی کشور خودداری کنند و این امر منجر به زیان وارده به دولت شود نیز به جرم فرارمالیاتی مجرم خواهند بود. بر این اساس، در مورد اشخاص حقوقی مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره شخص حقوقی، متفقاً یا منفردا مشمول احکام این ماده خواهند بود.
گزارشی که از سوی مرکز تحقیقات و بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی ایران تهیه شده، ضمن اشاره به پیامدهای فرارمالیاتی، هشت عامل اصلی نقشآفرین در فرار مالیاتی نیز شناسایی شدهاند که عبارتاند از:
قانون مالیاتهای مستقیم، مهمترین ابزار مقابله با فرار مالیاتی است که برای اولین بار در ایران در سال ۱۳۴۵ وضع گردید. در طول سالهای مختلف، این قانون بارها و بارها مورد بازنگری قرار گرفته و همواره اصلاحاتی در آن صورت گرفته است. با این حال هنوز هم فرار از مالیات چه در ایران و چه در سایر کشورهای دنیا، موضوعی است که با خلأهای جدی قانون مواجه است.
یکی از مهمترین مواد قانونی در جرمانگاری فرار مالیاتی (جرایم مالیاتی) مربوط به ماده ۱۹۹ و ۲۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم است. هر شخص حقیقی یا حقوقی که به موجب مقررات این قانون مکلف به کسر و ایصال مالیات مودیان دیگر است درصورت تخلف از انجام وظایف مقرره علاوه بر مسوولیت تضامنی که با مودی در پرداخت مالیات خواهد داشت، مشمول جریمهای معادل ده درصد (10%) مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و دو و نیمدرصد(5/2%) مالیات به ازای هر ماه نسبت به مدت تأخیر از سررسید پرداخت، خواهد بود.
فرار مالیاتی همیشه و همه جا موضوع مهمی برای مؤدیان بوده است. از این رو، در سایر کشورها با توجه به سیستمهای اطلاعاتی پیشرفته و تدوین مقررات بازدارنده، سعی در کاهش آن کردهاند. فرهنگسازی مالیاتی نه تنها در زمینه مالیات بر ارزشافزوده، بلکه در سایر منابع مالیاتی، ضروری و بااهمیت است.
در ایران، با مروری به گذشتههای دور، درمییابیم که هیچگاه نگاه چندان مثبتی به پرداخت مالیات در کشور وجود نداشته است. از این رو، برای اینکه بتوانیم در این زمینه فرهنگ مناسبی را در جامعه ایجاد کنیم، باید در گام نخست، با مشخص کردن عوامل این نگاه منفی و تغییر آن، دیدگاه مردم را به وصول درآمدهای مالیاتی مثبت کرد.
توجه داشته باشید که اگر افراد به شکل صحیح و کارا دوره های آموزش مالیات را گذرانده باشند قطعا با مشکلاتی نظیر فرار و جرائم مالیاتی روبرو نمی شوند. سایت پرشین حساب این امکان را برای حسابداران با آموزش های حرفه ای مالیات فراهم نموده تا با آموزش قوانین و شیوه های اجرای محاسبه مالیات شرکتها بتوانند بدون مشکل مالیات خود را پرداخت نمایند.
امور مالیاتی همواره از مهمترین بخش های امور مالی هر کسب و کار محسوب می شود و علت آن حساسیت این موضوع است. رسیدگی درست و تخصصی به موضوع امور مالیاتی هر کسب و کار می تواند از متضرر شدن یک کسب و کار جلوگیری کند و سهل انگاری در این موضوع می تواند خسارات زیان باری بر شرکت وارد نماید.
به همین دلیل در بسیاری از شرکت ها اعم از شرکت هایی با ابعاد برگتر و حتی شرکت های ابعاد متوسط نیز از افراد و حتی تیم های تخصصی در زمینه مالیات بهره گرفته می شود. لازم به ذکر است حسابدارها می توانند در این میان نقش اساسی را ایفا کنند، که رسیدگی به جرایم مالیاتی شرکت توسط حسابدار هم یکی از همین نقش هاست.
چگونه از جرائم مالیاتی در امان بمانیم؟
در نهایت باید بیان کنیم که یکی از چالش های اصلی مودیان مالیاتی و حسابداران انجام تکالیف مالیاتی و نظارت به حسن انجام این امور است. چالش های مختلفی از جمله تشکیل پرونده، تحریر دفاتر، تنظیم اظهارنامه ارزش افزوده و عملکرد، گزارشات فصلی و … آموزش مالیات، سرمایهگزاری بلند مدتی است که از جرائم مالیاتی احتمالی سالهای آتی جلوگیری میکند و موجب اطمینان خاطر برای هر شخص مشمول مالیات میشود. اما اگر موقعیتی پیش آمد و فرد دچار خطایی چون فرار یا جرم مالیاتی شد و نمی دانست که در هنگام بروز چنین مشکلی چه کاری درست و چه کاری زیان بار است بهتر است که با یک مشاور مالیاتی کاربلد، هر چه سریع تر مشکل را حل کند.