گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، دفع غیربهداشتی و غیراصولی زبالهها به یکی از دغدغههای مهم در زندگی امروزی بشر تبدیل شده است، این امر که با توجه به تنوع تولیدات غذایی و صنعتی موجب افزایش تولید و تنوع زبالهها شده، به همان میزان نیز خطرات زیست محیطی و تهدید بروز انواع بیماریها در انسان را به دنبال دارد و لزوم صیانت بیشتر در دفع بهداشتی زبالهها بیش از پیش احساس میشود.
اگر به شهر یاسوج سفر کرده باشید تابلویی را میبینید تحت عنوان «به شهر یاسوج، پایتخت طبیعت ایران خوش آمدید»، اما مسافران در بدو ورود به این شهر متوجه بوی بد و نامطبوع و دود غلیظی که از آتش زدن زبالههای این شهر ناشی شده میشوند. متاسفانه ورودیهای شهر یاسوج به محلی برای دپوی زبالهها تبدیل شده و این امر علاوه بر اینکه چهره شهر را زشت جلوه میدهد موجب مشکلاتی هم برای محیط زیست و مردم شده است.
این مسئله در مرکز استان هم ضمن ایجاد آلودگی هوا، جلوهای ناخوشایند را ایجاد کرده و سلامت و محیط زیست مردم و مسافران را تهدید میکند و متولیان امر و مسئولان استانی باید اقدام و عمل جدی در این زمینه انجام دهند.
متاسفانه جمع آوری زبالههای شهر یاسوج به صورت غیراصولی صورت میگیرد؛ به طوری که زبالهها در منطقه «دوپشته دشتروم» جمع آوری و سپس آتش زده میشوند. جمعآوری زبالههای در این منطقه خطرات جدی و مشکلات اساسی برای محیط زیست به وجود میآورد که میتوان از جمله این خطرات به نفوذ شیرابههای خطرناک به عمق زمین و تاثیر آن بر منابع آبهای زیرزمینی، آلودگی هوا و مشکلات جدی پرندگان و جانورانی که در آن مناطق وجود دارند، اشاره کرد.
مطالبه مردم و فعالان محیط زیست این است که محل مناسبی برای جمع آوری و از بین بردن اصولی زبالهها در نظر گرفته شود. البته آیین کلنگزنی کارخانه بازیافت و ساماندهی سایت دفن پسماند شهر یاسوج اسفندماه ۹۷ با اعتبار ۳۱ میلیارد تومان در زمینی به مساحت ۲۰ هکتار در «دوپشته دشتروم» با حضور معاون پارلمانی رئیسجمهور وقت و جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی از جمله استاندار وقت برگزار شد، ولی بعد از گذشت بیش از دو سال خبری از تکمیل و بهره برداری این کارخانه نشد.
شایان ذکر است، روزانه قریب به ۲۰۰ تن زباله در شهر یاسوج و مناطق اطراف شهر تولید میشود. راهاندازی سایت بازیافت زباله یکی از ضروریات این منطقه است با راه اندازی این کارخانه بخش عمدهای از مشکلات مربوط به پسماند و زباله شهر یاسوج حل خواهد شد.
سید اسدالله هاشمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمددر این باره میگوید: متاسفانه در این استان مدیریت صحیح پسماند صورت نمیگیرد و بارها مشاهده شده که زبالهها و پسماندها بهداشتی دفن نمیشود و حتی سوزانده میشوند که طبق قانون، سوزاندن پسماند جرم است.
حسین فروزان، مدیر واحد سلامت محیط و کار مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد نیز میافزاید: جانمایی سایت دفن زباله دوپشته دشتروم محل دفن زبالههای شهر یاسوج از ابتدا غیرکارشناسی و غیرعلمی بوده است. صیانت و حفاظت از این جایگاه و رعایت اصول بهداشتی مهندسی و زیست محیطی بر عهده شهرداری است و باید جوابگوی هر گونه مشکلی در این زمینه باشد.
فروزان ادامه میدهد: فرایند دفن و اصول بهداشتی مهندسی و زیست محیطی زباله در این سایت از ابتدا رعایت نشده است در حالی که باید تفکیک از مبدا انجام شود، اما به تلنبار عظیم زباله، رها شدن شیرآبه با بارش بالا، انجام بازیافتهای غیرقانونی در محل دفن و آتش زدن زبالهها یک معضل بهداشتی و زیست محیطی در ورودی یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد و روستاهای حومه از جمله سرآبتاوه و دشتروم ایجاد کرده است.
یکی از اهالی روستای دشتروم با اعلام نارضایتی از دفع زباله در این منطقه خاطرنشان میکند: دفن غیر اصولی و غیر بهداشتی زبالههای شهری یاسوج در منطقه دوپشته دشتروم باعث اذیت کردن مردم این منطقه و مشکلات بهداشتی شده است. دود زبالهها مردم منطقه، مسافران و گردشگرانی را که به مرکز استان سفر میکنند را اذیت میکند.
همچنین کیامرث حاجیزاده، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز با اشاره به روزهای حساس و سخت بیماری کرونا، گفت: دانشگاه علوم پزشکی یاسوج نظارت بیشتری داشته باشد و شهرداریها تا حد امکان این وضع را مدیریت کنند. سایت دوپشته دشتروم (محل دفن زبالههای شهر یاسوج) اگر به درستی مدیریت نشود نگرانکننده و خطرساز خواهد بود.
در این راستا، نستهن مقدم، شهردار یاسوج در این باره میگوید: کار تکمیل کارخانه بازیافت دوپشته دشتروم مربوط به پسماند شهر یاسوج، مادوان و روستاهای حومه مراحل نهایی خود را طی میکند.
وی میافزاید: بعد از دو دهه که دفن زباله در این منطقه انجام میشود کار تفکیک و تولید کمپوست به شکل علمی و و نصب کارخانه بازیافت انجام میشود. ظرفیت فاز اول کارخانه بازیافت روزانه ۳۵۰ تن زباله است و این کارخانه زمینه راهاندازی فاز دوم را نیز دارد. خدمات آب برق گاز تا به ورودی سایت بازیافت انتقال داده شده و عملیات زیرسازی و تکمیل محل اقامت کارگران در حال انجام است.
مقدم تصریح میکند: با افتتاح کارخانه بازیافت دیگر شاهد آتش زدن زبالههای در سایت محل دفن زباله منطقه دوپشته دشتروم نخواهیم بود چرا که موجب آلودگیهای میشود و ورود زباله گردها به محل دفن زباله یاسوج نیز ممنوع شده است.
شایان ذکر است که سایت جمع آوری و دفع بهداشتی زباله شهر یاسوج در زمینی به مساحت ۲۳ هکتار است که قرار است کارخانه بازیافت زباله در ۶ هکتار آن احداث شود.
شهر یاسوج به عنوان مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد سالها است که نام پایتخت طبیعت ایران را یدک میکشد، اما وجود زیرساختهای ضعیف در شهر یاسوج چیزی نیست که نیاز به دید کارشناسی و نظر تخصصی داشته باشد و با گشت و گذاری در این شهر متوجه بهم ریختگی مدیریت شهری خواهید شد.
در شهری که نام پایتخت طبیعت ایران را یدک میکشد نبود سایت بازیافت زباله یک معضل اساسی محسوب میشود. بیش از چند دهه است که زبالههای تولیدی در شهر یاسوج در منطقهای بنام «دوپشته دشتروم» به صورت کاملاً غیر استاندارد دپو و سوزانده میشد، که مشکلات بسیاری برای زیست بوم منطقه ایجاد نمودهاست.
تجمع و دفن زبالهها و پسماندها در حوالی یاسوج، باعث تجمع حشرات موذی و بالا رفتن ریسک ابتلا به بیماریهای مختلف شده است. غیراصولی بودنِ کار دفنِ این پسماندها و اینکه برای از بین بردنشان تنها به روشهای نادرستی مثل آتش زدن اکتفا میشود، کار را هم برای محیط زیست و هم برای ساکنان، بدتر کرده است.