گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- نرگس مهراجی؛ جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان یادگاری از دوران پررونق سینمای کودک و نوجوان است، تنها جشنوارهای که برگزاری آن چراغ امید را در دل فیلمسازان و این حوزه روشن نگاه داشته. کرونا باحضورش تمام جشنوارهها را به تعطیلی کشاند، هرچند جشنواره فیلم کودک سال گذشته در بستر فضای مجازی برگزار شد و تاحدودی تجربه متفاوت و موفقی بود، ولی از آن شور و نشاط کودکانه در شهر خبری نبود. اکنون امسال قصه برگزاری این جشنواره به شکلی دیگر است؛ سی و چهارمین جشنواره بینالمللی فیلم کودک و نوجوان از دیروز جمعه شانزدهم مهرماه، به میزبانی اصفهان در شرایطی فعالیت خود را آغاز کرد که قرار است امسال هر چند محدود، اما در سینماها به همراه بچهها به تماشای فیلمها بنشینیم و به سرزمین خیال سفر کنیم.
شب گذشته در سالن اجلاس و همایشهای بین المللی اصفهان از افتتاحیههای خشک و رسمی خبری نبود، برخلاف روال اینگونه رویدادها، حضور مقام و مسئول در ردیفهای نخست و سخنرانیهای طولانی به چشم نمیآمد. افتتاحیهای داستانمحور برای کودکان و نوجوانان. درست انگار قدمگذاشتهای به سرزمین خیال. محمد سلوکی مجری برنامه در قامت لباس فضانورد از سقف سالن فرود آمد، از سفر خیالیاش به فضا برای بچهها گفت، او با مونولوگخوانی اش به عالم قصهها قدم گذاشت و برای بچهها از رشادتها و شجاعتها گفت. مراسم افتتاحیه امسال با یاد علی لندی، قهرمان دهه هشتادی این روزها همراه بود کسی که نشان داد پروانهها از شعله پروا ندارند.
امسال در مجموع، تعداد آثار متقاضی برای شرکت در بخش ملی و بینالملل جشنواره سی وچهارم ۵۵۶ اثر بود که از این تعداد ۱۸ اثر در بخش مسابقه فیلمهای بلند داستانی، ۱۰ اثر در بخش وب سری، ۱۹ اثر در بخش کرونا روایت، ۱۶ فیلم در بخش مسابقه پویانمایی کوتاه،۱۸ فیلم در بخش فیلم کوتاه داستانی، به جشنواره راه یافتند.
آثار راه یافته به جشنواره امسال، از تاریخ ۱۶ تا ۲۰ مهرماه، در برخی سینماهای اصفهان (فلسطین و ساحل)، تهران (فرهنگ) و ۲۱ شهر دیگر، اکران میشود. جشنواره علاوه بر اکران فیزیکی، به صورت آنلاین و در قالب پلتفرمهای هاشور و فیلیمو نیز برگزار خواهد شد. از آنجایی که جشنواره فیلم کودک تلاش کرده امکان تماشای فیلمها برای تمام کودکان فراهم باشد، در برنامه سینماها، چند سانس به اکران ویژه برای کودکان و نوجوانان نابینا و ناشنوا اختصاص دارد. براساس برنامه اکران، نسخه مناسبسازی شده چهار فیلم «بامبالا» به کارگردانی سیدجمال سیدحاتمی، «یدو» به کارگردانی مهدی جعفری [خارج از مسابقه]، «یکی بود یکی نبود» به کارگردانی مرضیه منصوری و «خبرنگار» به کارگردانی ابراهیم فروزش در سینما فرهنگ تهران و سینما ساحل اصفهان به صورت فیزیکی روی پرده خواهد رفت.
همچنین، دو فیلم «خبرنگار» و «یکی بود یکی نبود» علاوه بر اکران در سالن سینما، در پلتفرمهای میزبان فیلمهای جشنواره (هاشور و فیلیمو) نیز پخش خواهد شد.
مهین جواهریان (کارگردان و انیماتور)، رضا درستکار (منتقد و کارگردان)، حامد جعفری (تهیهکننده)، بهرام دهقانیار (آهنگساز)، بهروز شعیبی (کارگردان و بازیگر)، گلاره عباسی (بازیگر) و سهیل موفق (کارگردان) به عنوان داوران بخش ملی، در جشنواره امسال حضور دارند. همچنین غزل شاکری (بازیگر)، علیرضا شجاعنوری (بازیگر و تهیهکننده) و مهرداد اسکویی (کارگردان و مستندساز) داوران ایرانی بخش بینالملل این دوره از جشنواره هستند.
جشنواره فیلم کودک علاوه بر اکران فیلمها و ایجاد فرصتی برای دیده شدن تولیدات فیلمسازان سینمای کودک و نوجوان، ظرفیتی را برای حضور متفاوت کودکان و نوجوانان و کسب تجربههای گوناگون فراهم ساخته. هر ساله جمعی از بچهها بهعنوان داور و خبرنگار در جشنواره حضور دارند. درسالهای گذشته فراخوان داوران کودک و نوجوان تنها محدود به شهر اصفهان بود و از بین متقاضیان حداکثر۱۰۰ نفر پذیرفته میشدند، اما در این دوره از جشنواره، ۲۲۲۰ کودک و نوجوان، از ۲۲ شهر کشور متقاضی داوری آثار در سیوچهارمین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان شدند و پراکندگی داوران کودک و نوجوان از نقاط قوت این دوره بهشمار میرود. از این تعداد حدود ۷۰۰ نفر متقاضی کودک و نوجوان در فراخوان داوری اصفهان شرکت کردند و ۳۷۰ نفر به صورت حضوری در یکی از سالنهای اختصاص داده شده فیلمها را تماشا میکنند و سایر افراد بهصورت آنلاین فیلمها را داوری میکنند.
در باقی شهرهای میزبان اکران، داوران کودک و نوجوان میتوانند رایگان و آنلاین در پلتفرمهای «فیلیمو» و «هاشور» یا به صورت فیزیکی با رعایت دستورالعملهای بهداشتی، در سالنهای نمایش آثار جشنواره حضور پیدا کنند و پس از تماشای فیلمها در سالن جشنواره، بهترین فیلم از نگاه خود را انتخاب کنند. امسال گزینه داوری آنلاین نیز همچون سال گذشته برای کودکان و نوجوانان وجود دارد. در این دوره همچون سالهای گذشته، بهترین فیلم از نگاه داوران کودک و نوجوان جشنواره سی و چهارم در مراسم پایانی جشنواره معرفی خواهد شد.
همچنین از بین ۱۱۵ نفر شرکت کننده در رده سنی ۱۴ تا ۱۸ سال در آزمون آنلاین خبرنگاران نوجوان جشنواره، پس از گزینشهای لازم، ۱۶ نفر بالاترین نمره را کسب کرده و به عنوان خبرنگار در ستاد خبری جشنواره فعالیت میکنند.
برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی تخصصی سینما از جمله المپیاد فیلمسازی یکی از برنامههای اصلی هرساله جشنواره است که توانسته نوجوانان بسیاری از سراسر کشور را در فضایی کارگاهی و گروهی گردهم آورد تا تجربه آموزش سینما را در بهترین مقطع سنی عمر خود تجربه کنند. المپیاد فیلمسازی فرصتی برای کشف استعدادهای ناشناخته و ظرفیتی برای ارائه آثار هنرمندان نوجوان است که تا کنون در این پنج دوره با استقبال خوبی روبرو شده است.
۵ سال از برگزاری نخستین المپیاد فیلمسازی میگذرد و امسال برنامهریزیها به گونهای است که قرار است تمام نوجوانانی که برای شرکت در المپیاد این دوره اثر فرستادند، در این رویداد مشارکت داشته باشند و از برنامههای آموزشی استفاده کنند. این دسته پس از گروهبندی، در یک برنامه آموزشی ۳ روزه توسط مربیان آموزش میبینند. این نشستها در گروههای ۱۰ نفره و بصورت آنلاین برگزار خواهد شد.
برگزاری المپیاد باعث شده جشنواره بیش از گذشته متعلق به کودکان و نوجوانان باشد و بخشی از خالقان و صاحبان اثر، خود نوجوانها باشند و حضوری فعالانه داشته باشند. در جریان این رویداد سه نشست انتقال تجربه توسط پوران درخشنده، حبیب احمدزاده و بهروز شعیبی برپا میشود.
پوران درخشنده (تهیهکننده، نویسنده و کارگردان)، وحید گلستان (تهیهکننده و کارگردان و عضو شورای برنامهریزی محتوایی المپیاد) و بیژن میرباقری (کارگردان) به عنوان اعضای هیٲت داوران، آثار رسیده را در دو بخش «ایده» و «فیلم» داوری خواهند کرد. «پنجمین المپیاد فیلمسازی نوجوانان ایران» همزمان با سی و چهارمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان، برگزار میشود.
بنابراعلام ستاد اطلاع رسانی جشنواره فیلمکودک، امسال نشستهای پرسش و پاسخ برخی از فیلمهای بلند داستانی، در سینما فرهنگ تهران برگزار خواهد شد. بنابر این گزارش، امروز شنبه ۱۷ مهر نشست فیلمهای «لیپار» ساخته حسین ریگی و «داستانهای هزار و یک روز» ساخته حبیب احمدزاده، با حضور عوامل در ساعتهای ۱۵:۴۵ و ۱٨:۱۵ برگزار خواهد شد.
روز یکشنبه ۱۸ مهر، بعد از نمایش فیلمهای «بامبالا» به کارگردانی سید جمال سید حاتمی و «برزنگی» به کارگردانی حسین قاسمیجامی، اهالی رسانه پای صحبتهای عوامل این دو فیلم در نشست پرسش و پاسخ مینشینند. روز دوشنبه ۱۹ مهر، نشست پرسش و پاسخ فیلمهای «بَلیط» به کارگردانی مرتضی رحیمی و «شهر گربهها» به کارگردانی سید جواد هاشمی در ساعتهای ۱۵:۴۵ و ۱٨:۱۵ برگزار خواهد شد.
در آخرین روز نمایش فیلمهای جشنواره در تهران، نشست پرسش و پاسخ فیلمهای «میان صخرهها» به کارگردانی مختار عبداللهی و «جعبه کوچک» ساخته محمد بصیری، بعد از نمایش این دو فیلم برگزار خواهد شد. این نشستها در سالن شماره ۲ فرهنگ برگزار و به صورت زنده از صفحه رسمی جشنواره در اینستاگرام و تلویزیون تعاملی تیوا پخش خواهد شد. سی و چهارمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان، به دبیری علیرضا تابش از ۱۶ تا ۲۱ مهر ۱۴۰۰ (۸ تا ۱۳ اکتبر ۲۰۲۱) با شعار «سینما، سرزمین خیال» برگزار خواهد شد.