گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در روزهای اخیر بورسیها ریزشهای متوالی را پشـت سر گذاشتند. با اینکه در هفتههای گذشته بازار سرمایه چندین روز خوش به خود دید، اما به یک باره ورق برگشت و افتها و ریزشهای شدید بازار را دوباره در دست اندازی قرار داد که اهالی بازار سرمایه نسبت به قرارگرفتن در چنین مسیری به شدت گلایهمند هستند. علیرضا باغانی؛ کارشناس بازار سرمایه در این گفتگو با دانشجو مهمترین دلایل ریزشهای بورس را توضیح داده است.
کارشناس بازار سرمایه دلایل ریزشها و منفی شدنهای شاخص بورس در روزهای اخیر را توضیح داد و گفت: ریزشها و افتهای بازار سرمایه در روزهای اخیر ناشی از چند موضوع مهم است. اما یکی از مهمترین دلایلی که برای ریزش بازارمی توان ذکر کرد افزایش نرخ بازده بدون ریسک است. یعنی در واقع فرصتی برای بازده بدون ریسک ایجاد شده است.
باغانی در این باره گفت: ضمن اینکه گزارش استخراج شده از سوی بانک مرکزی نشان میدهد نرخ بین بانکی به حدود ۱۹.۵ درصد رسیده است. در واقع اینک قیمت تمام شده پول ۱۹.۵ درصد شده است. وقتی نرخ بین بانکی که از ان با عنوان دانال نرخ سود یاد میشود دستخوش نوسانات رو به بالا میشود نشان دهنده افزایش قیمت تمام شده پول است. در واقع بانک مجبور است برای حفظ نسبتهای خود سود بیشتری به سپرده گذار پرداخت کند، بنابراین این موضوع را هم میتوان یکی از دلایل ریزشهای اخیر بورس عنوان کرد.
کارشناس بازار سهام در این باره خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه بسیاری از صندوقهای با درآمد ثابت در بورس سود بالای ۲۰ درصدی پرداخت میکنند، ضمن اینکه اوراقی که در بازار سرمایه معامله میشود نیز بازار را دستخوش تحولاتی کرده است. به عنوان مثال چند روز گذشته ۵۳ هزار میلیارد تومان در بازار معامله شد که بخشی از آن عملیات بازار باز بانک مرکزی برای عملیات ریپو بود. در حالی که صندوقهای سرمایه گذاری ۱۰۰۰ میلیارد تومان اوراق خریدند.
وی در این باره تصریح کرد: با اینکه صندوقهای سرمایه گذاری میتوانستند سهم بخرند، اما ترجیح دادند اوراق با بازده بالای ۲۰ درصد بخرند، لذا اگر همه عوامل اشاره شده را در کنار هم بگذاریم مثل افزایش نرخ بازده بدون ریسک، در کنار سایر ابهامات سیاسی و ارتباطات بین المللی، همه و همه عواملی است که در روزهای گذشته بورس را دچار تحولات منفی کرده بود.
علیرضا باغانی در خصوص تاثیر گذاری مسائل سیاسی و بین المللی روی بورس گفت: به هر حال مساله بازگشت ایران به توافق برجام، موضوع مذاکره با عربستان سعودی، از جمله مواردی است که مطرح شدن آن روی بورس تاثیر گذار بوده است. با توجه به اینکه یکی از دلایل افزایش نرخ تورم، انتظارات تورمی است، کاهش تنشهای سیاسی موجب کاهش انتظارات تورمی میشود.
کارشناس بورس بیشتر توضیح داد و گفت: در دوره ریاست جمهوری دولت سابق آمریکا با هر توئیت آقای ترامپ علیه ایران و احساس خطر نسبت به احتمال وقوع جنگ و تحمیل تحریمهای بیشتر به ایران، تورم انتظاری افزایش مییافت. اخبار سیاسی بورس را از خود متاثر میکند. در حال حاضر کاهش انتظارات تورمی به دلیل گفتگوهای برجامی و از سرگیری ارتباط با عربستان باعث شده بازار احساس نکند تا پایان سال نرخ دلار مثلا به ۴۰ هزار تومان میرسد.
وی در این باره گفت: خبر بازگشایی سفارت خانههای دو کشور قطعا پیام کاهش تنشهای سیاسی و منطقهای را به بازارهای مختلف داده است. این مسائل در کنار موضوع تغییر مدیران نظام بانکی و بازار سرمایه نیز از جمله موضوعاتی است که بورس را از خود متاثر کرده است. عدم ثبات مدیریتی، طولانی شدن فرآیند انتخاب و معرفی مدیران اصلی و میانی، همچنین خبر کشف ماینرها در ساختمان سازمان بورس همه و همه زمینههای بی اعتمادی به بورس را افزایش داد.
علیرضا باغانی کارشناس بورس نقش کاهش نرخ ارز را نیز در بازار سرمایه مورد ارزیابی قرار داد و گفت: کاهش ۱۵۰۰ تومانی نرخ ارز به دلیل اخبار مذاکره با آمریکا و کشورهای غربی و بازگشایی سفارتخانههای ایران و عربستان نیز از جمله موضوعات موثر در افت بورس است. کاهش قیمت دلار براساس پیش بینیها و مراجعه به نمودارهای قیمت دلار نشان دهنده آن است که مجموع عوامل ذکر شده زمینه را برای ریزشهای متوالی و قرمز پوش شدن بورس فراهم کرده است.