به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، سردار باقری و هیات همراه در چارچوب برنامه سفر رسمی چهار روزه خود به روسیه، پس از مذاکره و رایزنی فشرده با مقامات بلندپایه دفاعی روسیه در مسکو و سنپترزبورگ بامداد پنجشنبه وارد آستراخان در ساحل شمالی دریای خزر شد.
وی با همراهی مقامات دولت آستراخان و همچنین کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه از زیرساختهای بندر سالیانکا بازدید کرد و در جریان روند صادرات و واردات کالا از مسیر دریای خزر قرار گرفت.
به نقل از ایرنا، سردار باقری در این بخش از سفر که مرحله پایانی سفر به روسیه است، از بخش های مختلف بندر سالیانکا از جمله محدوده بارگیری بازدید کرد و در جریان فعالیتها و برنامه های این بندر قرار گرفت. وی همچنین از مرکز آموزشی حمل و نقل دریایی و رودخانه ای خزر در آستراخان که به آموزش دانشجویانی از کشورهای حوزه خزر مبادرت دارد، بازدید کرد.
وی گفت: با عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای و قبل از آن همکاریهای گسترده با مجموعه اوراسیا و ارتباطات شمال -جنوب بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای حاشیه دریای خزر و روسیه روند رو به توسعه داشته است.
بندر آستراخان اهمیت فراوان دارد
سردار باقری خاطرنشان کرد: بندر آستراخان به عنوان بندری که می تواند دریای خزر را به کشور روسیه و به کشورهای منطقه قفقاز و آسیای مرکزی و مجموعه اروپا متصل کند، فوق العاده حائز اهمیت است.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه من زیرساخت های اینجا را ندیده بودم، اظهار کرد: ما در این منطقه کار نظامی نداشتیم اما برای توسعه روابط تجاری بین کشورمان و این منطقه، لازم بود تا این ظرفیت ها را ببینیم.
وی ادامه داد: در این بازدید مشخص شد که هم امکان حمل و نقل دریایی و رودخانه ای مفصلی وجود دارد و هم اینکه با پیاده شدن امکانات در بندر آستراخان، با وجود ریل و جاده، امکان توسعه تجارت بطور گسترده ای بین دو کشور و همچنین کشورهای منطقه وجود دارد.
سردار باقری افزود: در توسعه فرآیند ارتباط شمال-جنوب، این منطقه مبدا ورود ما به مجموعه روسیه و کشورهای پیرامونی است و اهمیت فراوان دارد. تصمیم مسئولان کشور هم توسعه این تجارت است.
سردار باقری همچنین به امکانات گسترده کشتی سازی ایران در ساحل دریای خزر ازجمله در مجموعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح کشورمان اشاره کرد که از توانمندی های خوبی برخوردار است.
سردار باقری از روز یکشنبه گذشته برای انجام دیدار رسمی در روسیه بسر می برد و در این مدت با وزیر دفاع و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه دیدار کرد و سفری نیز به سن پترزبورگ داشته و با مقامات ارشد نیروی دریایی روسیه و ناوگان شمال این کشور دیدار و گفت و گو کرد.
***
شهر آستراخان در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال دریای خزر واقع شده است و از طریق رودخانه ولگا به خزر متصل میشود. ایران مالکیت ۵۳ درصد از بندر سالیانکا در روسیه را در اختیار دارد. این بندر در بین ۱۵ بندر واقع در منطقه اقتصادی آستراخان روسیه بیشترین فعالیت و تردد حمل بار را به خود اختصاص داده است بطوری که از آن به عنوان قطب راهبردی تجارت دریایی بین ایران و روسیه نام برده می شود.
طبق آمار رسمی دولت محلی آستراخان، بندر سالیانکا در سال ۲۰۲۰ بین ۱۵ بندر فعال در رودخانه ولگا و منطقه اولیا و جمهوری داغستان توانست رتبه اول هم از لحاظ تناژ بارگیری و هم تعداد فروند پهلودهی کشتی را به خود اختصاص دهد. این بندر ظرفیت بیش از ۴۰ هزار تن بارگیری و تخلیه را در طول یک ماه دارد و بر اساس سرمایه گذاری در حال انجام، این ظرفیت به ۶۰ هزار تن در ماه برای انتقال کالاها به ایران و از کشورمان به روسیه افزایش خواهد یافت.
رودخانه ولگا با ۸۰ درصد حجم آبهای ورودی به دریای خزر تنها آبراه قابل کشتیرانی در روسیه است که با استفاده از کانال «ولگا - دن» ارتباط مستقیم با آبهای آزاد را میسر می سازد.