گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بسیاری از سرمایه گذارانی که با وعدههای دولت مبنی بر عدم دخالت در بورس و عدم قیمت گذاری دستوری دل به سرمایه گذاری در بازار سهام ایران سپرده بودند این روزها با ریزشهای مکرر شاخص نگران از دست رفتن سرمایه خود و تکرار سناریوی سال گذشته در این بازار مالی هستند. کارشناسان بازار سرمایه معتقدند ریزشها در میان مدت از بین میرود و امیدوارند بازار با صعودهای خوبی رو به رو شود. احمد اشتیاقی؛ مدیرعامل سابق کارگزاری بانک آینده و کارشناس بازار سرمایه در این گفتگو در خصوص چرایی ریزشهای بورس در هفتههای اخیر و پیش بینی از آینده بازار اظهار نظر کرده است که در ادامه مشاهده میکنید.
با توجه به ریزشهای اخیر و قرمز شدنهای مکرر نمای بازار، آینده بورس را حداقل تا پایان سال جاری چگونه پیش بینی میکنید؟
آینده بورس را باید در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت پیش بینی کرد. اما اگر بخواهیم آینده بورس را در میان مدت و بلند مدت ارزیابی کنیم، بازار مسیر صعودی خواهد داشت. به این دلیل که با بررسی p بر E بازار علی رغم همه فراز و فرودهای قبلی مشهود است که سودآوری بازار کاهش نیافته است. گزارشهای اعلام شده شرکتها در شش ماه گذشته نشان میدهد شرکتها نسبت به سال گذشته سودهای خوبی داشته اند به گونهای که p بر E شرکتهای بزرگ حدود ۵ و شرکتهای کوچک با اصلاحات دو هفته اخیر بین ۸ تا ۱۲ بوده است. یعنی شرایط ازلحاظ بنیادی بسیار خوب است. مضاف بر اینکه، چون دولت تا کنون برنامهای برای کنترل تورم و اداره اقتصادی بدون تورم ارائه نداده است، شرایط تورمی کماکان برقرار است؛ لذا تا زمانی که دولت برنامههای خود را برای متغیرهای اصلی اقتصادی بیان نکرده تورم خواهیم داشت.
بیشتر بخوانید:
صانعی: فروش اوراق دولتی بازار بورس را تحت فشار قرار داد/ پیشبینی وضعیت شاخص کل تا پایان سال
در حال حاضر چه مسائلی توسط دولت بازار سرمایه را تهدید میکند؟
دولتی که تاکید میکند نظام بانکی نباید نرخ سود تسهیلات را افزایش دهد. دولتی که بر حذف نرخ بهره مرکب سیستم بانکی تاکید میکند و نگاه کاهش سود سپردهها را دارد. دولت میگوید بنگاههای من زمانی میتوانند با رونق مواجه شوند که تسهیلات ارزان قیمت بگیرند به این دلیل بهره مرکب را حذف میکند. با چنین اعتقادی نمیتوان به صورت مستمر متصور بود که نرخ اوراق بدهی افزایشی باشد؛ بنابراین با توجه به اینکه سیاستهای اقتصادی دولت تا کنون به صورت دقیق اعلام نشده و نمیدانیم در نرخ بهره قرار است چه اتفاقی بیفتد یا سال بعد کسری بودجه چقدر خواهد بود، سال بعد در اقتصاد چه مسائلی ایجاد میشود، هدف گذاری نرخ تورم چیست و نرخ ارز چه تغییراتی خواهد داشت، اینکه آمریکا به برجام بازمی گردد یا نه، لذا، چون برنامهها و طرحهای اقتصادی دولت مشخص نیست، بازار سرمایه نیز نمیتواند روی وضعیت آینده اقتصاد ایران حسابی باز کند. مثلا اگر به برجام برگردیم و توافقی صورت بگیرد برای بازار سرمایه شرایط بسیار خوبی ایجاد میشود. از این ناحیه که اقتصاد ایران با این حجم نقدینگی و با وضعیت تراز ارزی از دلار نیمایی ۲۳ هزار تومانی که شرکتهای بورسی ازآن استفاده میکنند پایینتر نمیآید. اما به جای آن در اقتصاد و تجارت گشایشهای خوبی ایجاد میشود. این گشایشها به فضای سود آوری شرکتها و طرحهای توسعهای بسیار کمک میکند. مضاف بر اینکه با احیای برجام، قاعدتا میتوان گفت کسری بودجه دولت بالای ۵۰ درصد آن با درآمد دلارهای نفتی تامین میشود. از این رو آن زمان دولت نیازی به انتشار اوراق بدهی به شدت امروز در بورس ندارد، لذا نرخ اوراق کاهش مییابد. از این منظر میتوان گفت رقیب بسیار سرسخت بازار سرمایه از بین میرود.
یعنی معتقدید در صورت بازگشت آمریکا به برجام، بازار سرمایه جذابیت لازم برای سرمایه گذاری را خواهد داشت؟
قطعا همینگونه است چرا که بازار سرمایه تنها بازاری میشود که ریزشهای خود را داشته است، لذا ریزش آنچنانی در کار نیست. با توجه به اینکه در ماههای گذشته اکثرا سهامها زیر ارزش ذاتی خود معامله شده اند، بعد از پذیرش برجام بورس با اقبال مواجه میشود بنابراین میتوان تصور کرد که احیای برجام به نفع بازار میشود. در حالی که در بازار مسکن، دلار، خودرو تا کنون کاهشی ندیده ایم. ضمن اینکه بازار کالایی قیمتهایی بالاتر از سال گذشته را تجربه کرده اند، اما تنها بازاری که در حال حاضر در کف قیمتی قرار دارد، بورس است بنابراین با احیای برجام، چون بازارهای دیگر به هیچ وجه ارزنده نیستند بازار سرمایه با ورود وجوه نقدی میتواند با رشد قابل توجهی مواجه شود.