به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به نقل از روزنامه تایمز هند، بندر چابهار ایران که طرح توسعه آن توسط هند در حال اجراست، پس از تضمین طالبان مبنی بر اینکه خواهان روابط دیپلماتیک و تجاری خوب با هند هستند و قرار است از نقش این بندر در تسهیل تجارت منطقهای و جهانی حمایت کنند، به نظر میرسد فعالیت عادی خود را از سر گرفته است.
پس از آنکه عملیات تجاری این بندر در ابتدا با بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان دچار مشکل شد، اکنون این بندر شاهد افزایش ترافیک است.
بر اساس این گزارش، روسیه نیز پس از هند، به عنوان یکی از عوامل اصلی این موج تجارت ترانزیتی در این منطقه در حال ظهور است.
این بندر که توسط هند برای تقویت ارتباطات منطقهای توسعه یافته است، به عنوان یک «مسیر اقتصادی، باثبات و امن تر» برای دسترسی افغانستان و کشورهای محصور در خشکی آسیای مرکزی به هند و به بازار جهانی تلقی میشود.
به گفته منابع رسمی، با وجود بی ثباتی در افغانستان، ترافیک در بندر چابهار در حال افزایش است. در حالی که عملیات این بندر تحت تأثیر تسلط طالبان بر کابل در تاریخ ۱۵ اوت قرار گرفت، کار در ۲ سپتامبر از سر گرفته شد و گفته میشود که پایانه شهید بهشتی از آن زمان به بعد محمولههای روسیه، قطر، رومانی و استرالیا را جابجا کرده است. این محموله شامل محصولات غذایی مانند جو، گندم و ذرت است.
افزایش ترافیک در این بندر به دنبال اظهارات شیر عباس ستانکزئی، رئیس وقت دفتر سیاسی طالبان در اواخر ماه اوت صورت گرفت. وی تاکید کرده بود که طالبان میخواهد روابط تجاری و دیپلماتیک خوبی با هند داشته باشند و درخواست وی از تاجران برای استفاده از بندر صورت گرفت.
روسیه از شهریور ماه امسال ۸ محموله شامل ۵.۳ هزار تن گندم به چابهار ارسال کرده است.
همچنین گفته میشود در ۲ ماه گذشته، این بندر صادرات به امارات، کویت و برای اولین بار به بنگلادش را تسهیل کرده است. دولت هند آن را یک دستاورد مهم میداند.
طبق آخرین دادههای دولتی، این بندر اقدامات لازم را برای تحویل و انتقال محمولههایی از روسیه، برزیل، تایلند، آلمان، اوکراین، قطر، استرالیا، کویت، رومانی، بنگلادش و امارات انجام داده است. کالاهای تحویل شده بیشتر شامل گندم، ذرت، جو، شکر و دام بوده است.
بر اساس این گزارش، ایران همچنین موافقت کرده است تا به تاجران افغان اجازه دهد تا میوههای تازه و خشک را از طریق مسیر دوغارون-چابهار که پس از تسلط طالبان بسته شده بود به هند صادر کنند.