پدرام جدی، کارشناس محیط زیست در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به اینکه آمارهایی که از موارد مصرف آب زاینده رود ارائه میشود، بسیار متناقض است، اظهار کرد: این امر نشان میدهد که یا اطلاعات درستی درباره مصرف آب این رودخانه وجود ندارد یا مسئولان نمیخواهند این اطلاعات را به مردم بدهند.
جدی افزود: مقدار آب متأثر از بارشها که امسال به زاینده رود وارد شده ۸۶ درصد کمتر از سال گذشته است. وقتی مسئولان این اطلاعات را به درستی در اختیار مردم نمیگذارند، باعث ایجاد سوءتفاهم بین کشاورزان میشوند.
این کارشناس محیط زیست بیان کرد: مفاهیم محیط زیستی به ویژه آب را نمیتوان در مرزهای سیاسی محصول کرد. اگر بخواهیم حوضه آبخیز را براساس مرزهای سیاسی مدیریت کنیم، نشان میدهد که فهم درستی از آب نداریم.
وی به تبیین راهکارهایی برای حل مشکل کشاورزان پرداخت و گفت: از جمله اقدامات کوتاه مدت برای حل مشکل مردم و کشاورزان در اصفهان و چهارمحال و بختیاری میتوان به مدیریت محصولات آب بر است. مثلا حدود ۳۰ هزار هکتار زمین کشت شالی در اصفهان وجود دارد. مدلهای کشت خوبی در گلستان پیاده شده که یک و دو هم بیشتر از کشت غرقابی محصول برنج میدهد. این مدل را میتوان در اصفهان یا دیگر نقاط کشور پیاده کرد.
جدی به توسعه نامتوازن در بالادست زاینده رود اشاره کرد و گفت: چند کیلومتر پس از سد زاینده رود، حدود ۳۰۰ هزار هکتار به اراضی باغی این منطقه افزوده شده است. این منطقه در بالادست زاینده رود در استانهای چهارمحال و بختیاری و اصفهان قرار گرفته که به صورت غیرقانونی آب را به ارتفاعات اطراف رود، پمپاژ میکنند. دستگاههای مسئول باید با این تخلفات برخورد کنند.
وی با اشاره به اینکه باید رویه کشاورزی در کل کشور و به ویژه در اصفهان تغییر کند، گفت: چندین هزار سال است که در اصفهان قناتها تأمین آب را به عهده داشته اند و اکنون اکثر این قناتها یا تخریب شده اند یا با حداقل ظرفیت کار میکنند. هزینههایی که برای انتقال آب میشود، اگر به سمت احیای قناتها هدایت شود، میتواند در کمتر از یک سال این قناتها را احیا کرد.
این کارشناس محیط زیست با بیان اینکه بیش از ۹ هزار صنعت کوچک و بزرگ در اصفهان فعالیت میکند، افزود: این صنایع آب بر براساس آمایش غلط احداث شده و علاوه بر اینکه خود این صنایع مصرف آب بالایی دارند، باعث جذب جمعیت شده اند.
وی خاطرنشان کرد: در حوضه آبی زاینده رود بیش از ظرفیت آب، جمیعت جذب منطقه شده و بیشتر از منابع آبی که وجود دارد، برای آن نیاز تعریف شده است.
مشروح این گفتگو را میتوانید در فیلم زیر ببینید: