به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، به نقل از یورو نیوز، قرار است نمایندگان دو کشور ماه آینده در مسکو با یکدیگر دیدار کنند. مقامهای رسمی آنکارا و ایروان هم در هفتههای اخیر از امکان پیشرفت برای برقراری مناسبات صحبت کردهاند.
مرز میان ارمنستان و ترکیه از سی سال پیش و در پی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بسته شد.
وزیر اقتصاد ارمنستان با انتشار بیانیهای در صفحه فیسبوک خود اعلام کرد ممنوعیت ورود کالاهای ترکیه به ارمنستان که سال گذشته و در پی جنگ ناگورنو قرهباغ وضع شده بود، بهدلیل پیامدهای تورمزای آن، لغو شده است.
در همین بیانیه آمده است انتظار میرود ترکیه هم به زودی در اقدامی متقابل تحریم ورود کالا از ارمنستان را لغو کند. همزمان قرار است پرواز مستقیم خطوط هوایی ارزانقیمت فلیون ارمنستان و پگاسوس ترکیه میان ایروان و استانبول از سر گرفته شود.
مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه دولت اردوغان روز پنجشنبه به شبکه ۲۴تیوی ترکیه گفت: «ما میفهمیم که روسیه مایل به میزبانی نخستین دور مذاکرات میان نمایندگان دو کشور است. ارمنستان هم خواسته بود تا نخستین دیدار در مسکو برگزار شود. اگر باید در کشور ثالث دیدار کرد، مهم نیست این کشور روسیه باشد یا جای دیگر. اما از آنجا که روسیه در این منطقه تلاشهای بسیاری [برای صلح]میکند، ما هم از برنامه دیدار در مسکو استقبال میکنیم.»
مذاکرات ماه آینده، نخستین دور گفتگوهای رسمی میان دو کشور از سال ۲۰۰۹ است.
ترکیه یکی از اولین کشورهایی بود که ارمنستان را بهعنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخت. با این حال حمایت تمام قد و همیشگی آنکارا از جمهوری آذربایجان، مانع از برقراری مناسبات دیپلماتیک میان دو طرف شد. ارمنستان و آذربایجان تا اکتبر سال ۲۰۲۰ بارها بر سر اعمال حاکمیت و مالکیت بر ناگورنو قرهباغ با یکدیگر جنگیدند. دور پایانی این مخاصمه مسلحانه پاییز گذشته و با پیروزی نظامی آذربایجان و انحلال عملی جمهوری خودخوانده ارمنیتباران، پایان یافت.
اما تیرگی رابطه میان ایروان و آنکارا، تاریخی بسیار طولانیتر دارد. مقامهای ارمنستان در ۳۰ سال گذشته بارها از ترکیه خواستهاند تا کشتار سال ۱۹۱۵میلادی اقلیت ارمنی ساکن امپراتوری عثمانی در جریان جنگ جهانی اول را بهعنوان نسلکشی به رسمیت بشناسد؛ خواستهای که طبیعتا همواره از سوی ترکیه رد شده است.
دولتهای پیشین ارمنستان این مطالبه را بهعنوان پیششرط برقراری روابط دیپلماتیک با ترکیه مطرح میکردند. با این حال دولت نیکول پاشینیان، نخست وزیر فعلی ارمنستان برای گفتوگوی بدون پیششرط با آنکارا اعلام آمادگی کرده است.
قرار است روبن روبینیان، یکی از اعضای هیات رئیسه پارلمان ارمنستان ریاست هیات نمایندگی این کشور در گفتگوهای مسکو را بر عهده داشته باشد. در سوی دیگر میز مذاکرات، تیم ترکیه با هدایت سردار کیلیچ، سفیر پیشین این کشور در ایالات متحده آمریکا حضور خواهد یافت.